Szerző: HIRDETÉS

2015. május 11. 08:39

Vállalati mobilitás, biztonságban VPN-nel

A vállalkozások esetében minőségi előrelépést és azonnal javuló üzleti számokat jelent, ha a céges rendszereket mobilról, tabletről, vagy notebookról is elérik a munkatársak.

Mára a legkisebb cégeknél is teljesen általánosnak számít, hogy az alkalmazottak okoseszközeiken (telefonokon, tableteken) érik el a céges adatokat. Ezek védelme a nagyvállalatok esetében általában megoldott, a komplex megoldások azonban nem mindig megfizethetőek a kis szereplők számára, azok telepítése pedig sokszor meghaladja a kisvállalkozások kompetenciáját.

A Telekom most olyan, szolgáltatásként igénybe vehető VPN-megoldással jelentkezett, amellyel viszonylag olcsón és egyszerűen védhető az ilyen eszközök és a céges szerverek közötti kommunikáció. A VPN (virtual private network) egy titkosított alagutat hoz létre a felhasználó eszköze és a szerver között, az ezen keresztül folyó kommunikáció védett és biztonságos. A VPN (nevének megfelelően) gyakorlatilag a céges helyi hálózatra helyezi a felhasználót és az eszközt, függetlenül attól, hogy hol is van fizikailag a világban - ugyanúgy látja a belső dokumentumszervert vagy akár a hálózati nyomtatót, mintha az irodában ülne.

A szolgáltatásként kínált VPN előnye, hogy használatához nem szükséges a helyi hálózatra különböző új eszközöket vásárolni, majd azokat saját hatáskörben menedzselni - ezekért mind a szolgáltatás nyújtója, a Telekom felel. A cég a rendszerhez egyedi online menedzsmentfelületet is kínál, amelyen keresztül a cég finomhangolhatja a szolgáltatás beállításait és módosíthatja a hozzáférés feltételeit. A szolgáltatás nyújtásában a Telekom műszaki partnere a VPN-technológiákban veteránnak számító Cisco, a Cloud VPN elérését biztosító kliensek minden nagyobb asztali és mobilos operációs rendszerre elérhetőek, azzal kompatibilisek.

A VPN-megoldások egyik nagy problémája, hogy különösen érzékenyek a telephelyek internetelérésének sávszélességére. A Telekom egyedi pozíciójából kifolyólag a hálózaton dedikált sávszélességet is tud nyújtani, amelyet a VPN-forgalom számára tart fenn, függetlenül a megvásárolt internetes hozzáférés sebességétől. Ez azt is jelenti, hogy a szolgáltatás nagyon jól tud skálázódni a felhasználók számával, csupán a megfelelő sávszélességre kell előfizetni.

A Cloud VPN üzleti modellje is egészen egyedi, a szolgáltatásért nem felhasználónként, hanem az előfizetésben található sávszélesség után kell fizetni. A legkisebb, 10 megabitet kínáló csomag, a Cloud VPN S havi nettó 7920 forintért vehető igénybe, a tízszeres sebességet kínáló Cloud VPN L pedig nettó 18 320 forint havonta. További részletek a Telekom oldalán.

[A Magyar Telekom megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról