Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Moscase: okostokot a telefon mögé

Hlács Ferenc, 2015. április 15. 10:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Plusz szenzorokkal egészítené ki az okostelefonokat a magyar fejlesztésű okos-tok. A Moscase névre hallgató eszköz a szívritmus, véroxigén, testhőmérséklet és impedancia mérésére is alkalmas, sőt a tervek szerint akár e-papír kijelzővel vagy alkoholszondával is kiegészíthető lesz.

Az okostelefonok fejlődése egy ideje javarészt kimerül a specifikációk számháborújában, a készülékek utóbbi években stagnáló trendjét csak egy-egy ívelt kijelző vagy új szenzor töri meg - egy magyar fejlesztőcsapat azonban a gyártók elébe vágna és egy okos telefontokkal egy sor érzékelővel egészítené ki az okostelefonokat.

Az egyelőre prototípus fázisban lévő, Moscase névre hallgató, moduláris tok első körben az iPhone 6, illetve 6 plus készülékeket veszi célba - a készítők szerint azonban ha utóbbiaknál sikeresnek bizonyul, az androidos eszközökre is megkezdik a fejlesztést. Maga az eszköz, egyébként egy elektronikával kibélelt, érzékelőkkel felszerelt bumper, azaz a telefonra pattintható keret, amelybe különböző funkcionalitást kínáló hátlapi panelek illeszthetők. A Moscase-hez természetesen egy ingyenes alkalmazás is tartozik, amellyel követhetők a szenzorok adatai.

A keret tetején egy az optikai érzékelő található - ez az okosórákból, esetleg a Samsung csúcstelefonjaiból lehet ismerős - amellyel a pulzus mellett a vér oxigénszaturációja is mérhető. Ugyancsak az eszköz felső élére került egy hőszenzor, ez elsősorban a testhőmérséklet vizsgálatát szolgálja, de a fejlesztők szerint bármilyen 0 és 100 Celsius fok közötti hőforrás mérhető vele. A kütyü legérdekesebb része a két oldalán húzódó egy-egy impedanciaérzékelő-sáv, amellyel az okostelefon a felhasználó bőrének ellenállását képes mérni, ebből pedig olyan biometrikus adatokat tud becsülni, mint a stressz szintje és testzsírszázalék.

Ehhez a bumperhez csatlakoznak majd a plusz képességeket kínáló hátlapok. A Moscase csapata első körben ötféle hátoldal kifejlesztését tervezi, ezek a Booster névre keresztelt külső akkumulátorral felszerelt hátlap, Collector, amely napelemekkel egészíti ki a telefont, a két hangszóróval felszerelt Rocker, a Reader, amely egy plusz e-papír kijelzőt visz a készülék hátlapjára és végül de nem utolsó sorban a Breathalyzer, amely egy alkoholszondával bővíti a Moscase szenzorait.

A tok nem vezeték nélküli kapcsolaton, hanem az iPhone Lightning portján keresztül csatlakozik a készülékhez, cserébe azonban egy saját töltőaljzatot is biztosít, így nem kell belőle minden alkalommal kihámozni a telefont, mikor az lemerülőben van. A tervek szerin a töltőcsatlakozó ugyancsak a Lightning szabványra épül, ugyanakkor a fejlesztők szerint az sem kizárt, hogy az orientációtól függetlenül csatlakoztatható USB-C konnektor kerül majd bele.

A telefontok mögött álló fejlesztőcsapat nemrég indított Kickstarter kampányt, hogy megadja a kezdőlökést termékének. A korlátozott számban elérhető passzív Moscase ára 133 dollár a kampányban, a gyártó szerint a végleges bolti ár 180 dollár lesz. A kitűzött cél 150 ezer dollár, amelyet a cégnek május 11-ig kell összegyűjtenie - a Kickstarter számlálója e cikk keletkezésekor 8490 dollárnál állt, így ha a csapatnak sikerül tartania az első néhány napban felvett tempót, nagyjából egy hónapon belül sikeres projektet tudhat majd magáénak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!