Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 15. 10:05

Moscase: okostokot a telefon mögé

Plusz szenzorokkal egészítené ki az okostelefonokat a magyar fejlesztésű okos-tok. A Moscase névre hallgató eszköz a szívritmus, véroxigén, testhőmérséklet és impedancia mérésére is alkalmas, sőt a tervek szerint akár e-papír kijelzővel vagy alkoholszondával is kiegészíthető lesz.

Az okostelefonok fejlődése egy ideje javarészt kimerül a specifikációk számháborújában, a készülékek utóbbi években stagnáló trendjét csak egy-egy ívelt kijelző vagy új szenzor töri meg - egy magyar fejlesztőcsapat azonban a gyártók elébe vágna és egy okos telefontokkal egy sor érzékelővel egészítené ki az okostelefonokat.

Az egyelőre prototípus fázisban lévő, Moscase névre hallgató, moduláris tok első körben az iPhone 6, illetve 6 plus készülékeket veszi célba - a készítők szerint azonban ha utóbbiaknál sikeresnek bizonyul, az androidos eszközökre is megkezdik a fejlesztést. Maga az eszköz, egyébként egy elektronikával kibélelt, érzékelőkkel felszerelt bumper, azaz a telefonra pattintható keret, amelybe különböző funkcionalitást kínáló hátlapi panelek illeszthetők. A Moscase-hez természetesen egy ingyenes alkalmazás is tartozik, amellyel követhetők a szenzorok adatai.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A keret tetején egy az optikai érzékelő található - ez az okosórákból, esetleg a Samsung csúcstelefonjaiból lehet ismerős - amellyel a pulzus mellett a vér oxigénszaturációja is mérhető. Ugyancsak az eszköz felső élére került egy hőszenzor, ez elsősorban a testhőmérséklet vizsgálatát szolgálja, de a fejlesztők szerint bármilyen 0 és 100 Celsius fok közötti hőforrás mérhető vele. A kütyü legérdekesebb része a két oldalán húzódó egy-egy impedanciaérzékelő-sáv, amellyel az okostelefon a felhasználó bőrének ellenállását képes mérni, ebből pedig olyan biometrikus adatokat tud becsülni, mint a stressz szintje és testzsírszázalék.

Ehhez a bumperhez csatlakoznak majd a plusz képességeket kínáló hátlapok. A Moscase csapata első körben ötféle hátoldal kifejlesztését tervezi, ezek a Booster névre keresztelt külső akkumulátorral felszerelt hátlap, Collector, amely napelemekkel egészíti ki a telefont, a két hangszóróval felszerelt Rocker, a Reader, amely egy plusz e-papír kijelzőt visz a készülék hátlapjára és végül de nem utolsó sorban a Breathalyzer, amely egy alkoholszondával bővíti a Moscase szenzorait.

A tok nem vezeték nélküli kapcsolaton, hanem az iPhone Lightning portján keresztül csatlakozik a készülékhez, cserébe azonban egy saját töltőaljzatot is biztosít, így nem kell belőle minden alkalommal kihámozni a telefont, mikor az lemerülőben van. A tervek szerin a töltőcsatlakozó ugyancsak a Lightning szabványra épül, ugyanakkor a fejlesztők szerint az sem kizárt, hogy az orientációtól függetlenül csatlakoztatható USB-C konnektor kerül majd bele.

A telefontok mögött álló fejlesztőcsapat nemrég indított Kickstarter kampányt, hogy megadja a kezdőlökést termékének. A korlátozott számban elérhető passzív Moscase ára 133 dollár a kampányban, a gyártó szerint a végleges bolti ár 180 dollár lesz. A kitűzött cél 150 ezer dollár, amelyet a cégnek május 11-ig kell összegyűjtenie - a Kickstarter számlálója e cikk keletkezésekor 8490 dollárnál állt, így ha a csapatnak sikerül tartania az első néhány napban felvett tempót, nagyjából egy hónapon belül sikeres projektet tudhat majd magáénak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról