Szerző: Voith Hunor

2015. április 8. 14:29

Mindenhol elérhető az AWS Config

Mostanra az összes EC2-t kiszolgáló régióban elérhetővé vált az AWS Config, az Amazon felhős monitorozó eszköze, jelentette be a vállalat. A tavaly novemberben elindított szolgáltatás mintegy fél év alatt érte el a felnőttkort, több külső partner is beépítette monitorozó alkalmazásaiba.

Fél évvel elindítása után az összes EC2 felhős infrastruktúra-szolgáltatást (Amazon Elastic Compute Cloud) kiszolgáló régióban elérhetővé tette az AWS Config monitorozó eszközt az Amazon. A vállalat tavaly novemberi AWS re:Invent fejlesztői konferenciáján jelentette be a szolgáltatást, előzetes verzióként, elsőként csak a US East régiót használó ügyfelek számára – ezt később további háromra, köztük az egyik európaira (Írország) terjesztette ki. A mostani ütemben a hiányzó öt régió is bekerült (így a másik európai, frankfurti adatközpont is), és a szolgáltatás is kapott némi funkcióbeli fejlesztést. Az árazás a piaci bevezetés óta nem módosult, a cég az előfizetőknek bejegyzésenként 0,003 dollárt számláz.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Amazon a gyakran változó felhős környezet hatékonyabb monitorozására adta ki az AWS Configot. A szolgáltatás feltérképezi az előfizető összes AWS erőforrását (ezek részletes listája itt található), és az Amazon SNS (Simple Notification Service ) üzenetküldőjét valamint az S3 (Simple Storage Service) tárolóját használva megosztja illetve hat óránként menti az erőforrásokat érintő változások naplóbejegyzéseit – ezzel gyakorlatilag teljes képet adva minden, EC2-höz kapcsolódó funkcióról (például EBS kötetek, EC2 biztonsági csoportok, VPC funkciók).

Az SNS által küldött levelek JSON (JavaScript Object Notation) formátumúak, így változtatás nélkül, bemenetként is felhasználhatóak külső analitikai alkalmazásokban, a CloudTrail pedig a Config API összes hívását rögzíti. A cég néhány hete rázta gatyába az értesítések formátumát, a tárgymező így most tartalmazza a régiót, az érintett erőforrás típusát és annak azonosítóját, a változás jellegét és az AWS fiók azonosítóját. Ha valakinek nem lenne szüksége az e-mailes értesítésre, akár teljesen ki is kapcsolhatja ezt a funkciót.

A vállalat saját bevallása és az eddigi ügyfélbeszámolók szerint is meglehetősen fapados kezelőfelületet biztosít a szolgáltatáshoz. Aki a már ismert CLI (Command Line Interface) által kínált alapvető funkcionalitásnál többet – például vizualizációt, eseménymenedzsmentet – szeretne, az harmadik féltől (például Red Hat Cloud Forms, CloudNexa, Evident.IO) származó alkalmazásokat használhat erre a célra. A legutóbbi frissítés óta az AWS LogStorage logmenedzsment szolgáltatása is támogatja a Configot, ami a naplózási tevékenységen és a kapcsolódó analitikai funkciókon felül az erőforrások közötti kapcsolat grafikus ábrázolására is képes.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.