:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 19. 16:51

Tágra nyitja API-ját a Ustream

Megnyitja más mobilfejlesztők előtt szolgáltatását a Ustream - jelentette be a vállalat. Az új API-kat és a hozzá kapcsolódó SDK-t felhasználva mindenki készíthet Ustream-közvetítésre alkalmas appot.

Néhány napra rá, hogy felbukkant a mobilos online közvetítés üstököse, a Meerkat, megnyitotta saját mobilos közvetítő-API-ját a Ustream. A cég oldala szerint az új SDK-t felhasználva külső fejlesztők is készíthetnek egyéni, élő videoközvetítő alkalmazást, illetve meglévő appjaikba beépíthetik ezt a funkciót.

Live Broadcasting SDK

A fejlesztőknek saját SDK-t (szoftverfejlesztési eszköztár) biztosít a Ustream, amely mindent tartalmaz, ami az élő közvetítés implementálásához szükséges. A felhős Ustream API-n kívül a kamera képének kiolvasása, a kódolás és a streaming is előre elkészített építőkockák formájában érhető el, így a fejlesztőknek tényleg csak a körítés megírását kell magukra vállalni. Az SDK a tervek szerint iOS-t és Androidot fog támogatni - a bejelentés szerint Windows Phone nem lesz támogatott.

A Ustream eddig is kínált alkalmazásprogramozási interfészeket (API-kat) a külső fejlesztők számára, ezek azonban korlátozottak voltak. Az egyetlen nyílt API a JavaScript Playerhez kapcsolódott, ezen keresztül bárhová be lehetett ágyazni egy közvetítés képét. A platform komplexebb képességei, mint a közvetítés, hitelesített (beléptetés után elérhető) lejátszás, a mobil SDK mind-mind a Ustream nagyvállalati partnerei számára fenntartott funkciók, ezekhez mezei mobilfejlesztő alapértelmezésben eddig nem férhetett hozzá.

A Ustream egyébként már egy ideje váltott, a konzumer orientáció helyett egyre több fejlesztése célozta a már említett nagyvállalati klienseket, amelyek white label közvetítőrendszereket, videós platformokat licencelhettek a hazai gyökerű cégtől. Az új stratégiában ennek megfelelően a Ustream inkább az általános felhasználású mobilapp mellett a backend, a videófeldolgozás és egyéb elemek fejlesztésére fókuszálna, a különleges, specializált mobilalkalmazásokat pedig készítsék külső fejlesztők.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mobile Live Broadcasting SDK a "hamarosan" elérhető lesz béta verzióban. Brad Hunstable, a UStream vezérigazgatója a TechCrunchnak az üzleti modellt is bemutatta, eszerint tesztelés-fejlesztés alatt, illetve reklámokkal támogatott verzióban ingyenes lesz ezek használata. Ha ez valamiért nem kívánatos, akkor szolgáltatásként elérhető prémium csomag, reklámok nélkül, ehhez a vállalat fejlett analitikai csomagot is biztosít.

A cég reményei szerint olyan innovatív alkalmazások épülnek majd a platformra, amelyek kiaknázzák majd az élő videóban rejlő lehetőségeket - ilyen irány lehet például a "citizen journalism", vagyis olyan app, amellyel valamilyen rendkívüli eseményről közvetíthetnek átlagos felhasználók. Szintén lehetőség a sportesemények vagy koncertek élő, a résztvevő szemszögéből történő közvetítése - a potenciális fejlődési irányok száma korlátlan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.