Szerző: Voith Hunor

2015. március 10. 10:15

Megjelent az Android 5.1

Kiadta a Google az Android legfrissebb, 5.1-es verzióját. Az újdonságok listája nem túl hosszú, de az új operációs rendszer végre támogatja egyszerre több SIM kártya használatát, a Device Protection pedig az eddiginél is hatékonyabb adatvédelmet ígér.

Bár még a tavaly novemberben elérhetővé tett Android 5.0-t (Lollipop) is elég kevés gyártó adta ki saját készülékeire – a Google legfrissebb mérései szerint megjelenése után négy hónappal 3,3 százalékos globális részesedésen áll – a vállalat tegnap este bejelentette az operációs rendszer 5.1-es verzióját.

A frissítésbe került újdonságok listája nem túl vaskos, a hivatalos blogbejegyzés szerint is az egyik legfőbb cél inkább a stabilitás és a teljesítmény javítása volt. Ezek mellett azonban bekerült néhány hasznos fejlesztés is, ezek közül a legfontosabb (és meglehetősen régóta várt) a több SIM kártya kezelésének képessége. Ugyan eddig is voltak két SIM használatát támogató készülékek, azok esetében a gyártók saját megoldást implementáltak erre a célra. Hosszabb külföldi tartózkodások alatt egyébként meglehetősen kényelmes (és a roamingnál olcsóbb) a mobilnetezéshez egy csak adatszolgáltatást biztosító kártyát venni egy helyi operátortól. Mostantól erre az Android egységes, “gyári” lehetőséget kínál, így várhatóan a két SIM-es telefonok száma is növekedni fog.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Google szerint az új verzióval a biztonság is jelentős mértékben javul a Device Protection funkciónak köszönhetően. Ez elvileg egy adott felhasználó Google-fiókjához köti az általa használt eszközt, amit ha tulajdonosa elveszít vagy ellopják, még a gyári állapot visszaállítása után sem lesz használható senki más által. A Device Protection a “legtöbb” Android 5.1-el szállított eszközön alapbeállítás szerint is aktív lesz, a Nexus 6 és Nexus 9 pedig természetesen már mostantól bekapcsolt extra védelemmel kerülnek forgalomba.

Az 5.1-et futtató készülékek között HD minőségű hanghívásra is lehetőség lesz, a bejegyzés szerint akkor is, ha a telefonok eltérő hálózatokon vannak – a példában az amerikai T-Mobile és Verizon szerepelnek, arról egyelőre nincs információ, hogy más régiókban ez a funkció milyen formában fog működni.

Végezetül a felhasználói felület is kapott némi bővítést, az 5.1-es operációs rendszerben már közvetlenül a gyorsbeállításokból is lehet csatlakozni az elérhető Wi-Fi hálózatokra, valamint ugyanitt a párosított Bluetooth-os eszközök kezelését is egyszerűsítették.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 9. 14:32

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.