Szerző: Koi Tamás

2015. március 9. 11:50

Külföldön is gyorsabb lesz a mobilnet

Idén nem csak a magyarországi települések túlnyomó részén, hanem a külföldi partnerhálózatok némelyikén is elérhetik majd a gyorsabb, 4G-s hálózatot a Telekom ügyfelei.

Mától a magyarországi 4G-s hálózat mellett Németországban, a Telekom Deutschland új generációs mobilnet-szolgáltatását is igénybe vehetik a Magyar Telekom külföldre látogató ügyfelei. Ezzel a Telenor után a Telekom is elindította 4G-s roaming-szolgáltatását, mely éppúgy, mint minden roaming partneri megállapodás, a kölcsönösségen alapul, vagyis a hazánkba látogató német előfizetők is használhatják majd a Telekom nagy sávszélességű mobilnet-hálózatát - melynek egy részét éppen a Telenorral közösen üzemelteti a szolgáltató.

A külföldi 4G-használat az év során további 30 Telekom-partnerhálózatban válik majd elérhetővé a szolgáltató ígérete szerint, ennek azonban több feltétele is van. Így az ügyfélnek 4G-képes telefonnal, valamint 4G-s adatcsomaggal kell rendelkeznie, azaz lényegében csak azoknak jár külföldön is a gyorsabb mobilnet, akik a honos hálózaton is elérik a szolgáltatást. További feltétel, hogy az előfizetőnek meg kell rendelnie a Telekom valamelyik forgalmi keretes roaming opcióját (Travel&Surf), ezen felül viszont semmi teendője nincs, a 4G-szolgáltatást automatikusan aktiválják számára.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az LTE-alapú hálózati elérés ma még távolról sem triviális megoldás roamingkörnyezetben, hiába elérhető részben az ehhez szükséges műszaki háttér évek óta bizonyos szolgáltatóknál. Az összekapcsolást 4G-s környezetben nagy mértékben megnehezíti a spektrum töredezettsége, a 4G-képes készülékek képességei, illetve azok elterjedtsége - ugyanakkor az utóbbi egy-másfél évben ezek a tényezők egyre kevésbé játszanak szerepet a roamingstratégia kialakításában.

Sokkal problémásabb lehet az operátorok számára egy olyan üzleti modell kialakítása, mely mindkét partnerszolgáltató számára egyformán kedvező feltételekkel kecsegtet - a cégek még akár egy cégcsoporton belül is eltérő árazással és értékesítési stratégiával kínálnak 4G-s szolgáltatást, nem beszélve a már említett műszaki háttérről és szolgáltatásminőségi paraméterekről (QoS).

Éppen ezért a 4G-s roamingra elsősorban cégcsoportokon belül van példa eddig, a Telenor Magyarország például, mely hazánkban elsőként tette lehetővé a külföldi 4G-használatot, jelenleg kizárólag a szolgáltató anyaországában, a norvég Telenor hálózatán biztosítja ezt a lehetőséget.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról