Szerző: Koi Tamás

2015. március 9. 11:50

Külföldön is gyorsabb lesz a mobilnet

Idén nem csak a magyarországi települések túlnyomó részén, hanem a külföldi partnerhálózatok némelyikén is elérhetik majd a gyorsabb, 4G-s hálózatot a Telekom ügyfelei.

Mától a magyarországi 4G-s hálózat mellett Németországban, a Telekom Deutschland új generációs mobilnet-szolgáltatását is igénybe vehetik a Magyar Telekom külföldre látogató ügyfelei. Ezzel a Telenor után a Telekom is elindította 4G-s roaming-szolgáltatását, mely éppúgy, mint minden roaming partneri megállapodás, a kölcsönösségen alapul, vagyis a hazánkba látogató német előfizetők is használhatják majd a Telekom nagy sávszélességű mobilnet-hálózatát - melynek egy részét éppen a Telenorral közösen üzemelteti a szolgáltató.

A külföldi 4G-használat az év során további 30 Telekom-partnerhálózatban válik majd elérhetővé a szolgáltató ígérete szerint, ennek azonban több feltétele is van. Így az ügyfélnek 4G-képes telefonnal, valamint 4G-s adatcsomaggal kell rendelkeznie, azaz lényegében csak azoknak jár külföldön is a gyorsabb mobilnet, akik a honos hálózaton is elérik a szolgáltatást. További feltétel, hogy az előfizetőnek meg kell rendelnie a Telekom valamelyik forgalmi keretes roaming opcióját (Travel&Surf), ezen felül viszont semmi teendője nincs, a 4G-szolgáltatást automatikusan aktiválják számára.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az LTE-alapú hálózati elérés ma még távolról sem triviális megoldás roamingkörnyezetben, hiába elérhető részben az ehhez szükséges műszaki háttér évek óta bizonyos szolgáltatóknál. Az összekapcsolást 4G-s környezetben nagy mértékben megnehezíti a spektrum töredezettsége, a 4G-képes készülékek képességei, illetve azok elterjedtsége - ugyanakkor az utóbbi egy-másfél évben ezek a tényezők egyre kevésbé játszanak szerepet a roamingstratégia kialakításában.

Sokkal problémásabb lehet az operátorok számára egy olyan üzleti modell kialakítása, mely mindkét partnerszolgáltató számára egyformán kedvező feltételekkel kecsegtet - a cégek még akár egy cégcsoporton belül is eltérő árazással és értékesítési stratégiával kínálnak 4G-s szolgáltatást, nem beszélve a már említett műszaki háttérről és szolgáltatásminőségi paraméterekről (QoS).

Éppen ezért a 4G-s roamingra elsősorban cégcsoportokon belül van példa eddig, a Telenor Magyarország például, mely hazánkban elsőként tette lehetővé a külföldi 4G-használatot, jelenleg kizárólag a szolgáltató anyaországában, a norvég Telenor hálózatán biztosítja ezt a lehetőséget.

a címlapról