Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 19. 14:15

Biztonságosabbá vált a céges tweetelés

A haladó és céges felhasználóknak készült Tweetdeck új Teams funkciójának köszönhetően több tag is jogosultságot kaphat egy Twitter-fiók használatához, anélkül hogy tudniuk kéne hozzá annak jelszavát.

A Twitter kedden indította el a Teams funkciót, ami a cég Tweetdeck alkalmazásán belül érhető el Chrome és Windows rendszerekre, illetve weben. Az újítás amellett, hogy megkönnyíti a céges, illetve csoportosan használt Twitter-fiókok kezelését, sokkal biztonságosabbá is teszi azt. Több szerkesztő esetén eddig mindenkinek tudnia kellett a jelszót a közös fiókhoz, ha használni akarta azt, ami számos veszélyt rejt magában. Egy tag távozása sokszor indokolja a kényszeres jelszóváltást, amire így már szintén nincs többé szükség. A Teams lényege, hogy a fiók felett egyetlen tulajdonos rendelkezik, aki több admint és szerkesztőt is meghívhat szerkesztésre, ők pedig korlátozott jogosultsággal férhetnek hozzá ahhoz.

Eltérő jogosultságok, több csoport

Nagy előnye a funkciónak, hogy egyedül a fiók tulajdonosa képes megváltoztatni a jelszót, amit akár teljesen titokban is tarthat, mivel a többi tagnak nem szükséges tudnia ahhoz, hogy szerkesszék és küldjék a tweeteket. A tulajdonos hatáskörébe tartozik a tagok meghívása és kezelése, a jogosultságok beállítása, illetve ő képes belépni más platformokról is (pl. a twitter.com-ról, vagy mobilos Twitter-alkalmazásokról). A többi tag a Tweetdecken adminokra és szerkesztőkre különül, akik közül az adminok rendelkeznek a tulajdonos után a legtöbb joggal.

Az admin jogosult a saját, privát fiókjával belépve tud hozzáférni a közös Twitter fiókhoz, pontosan úgy, ahogy a Facebook page-ek kezelése is működik. A megfelelő jogosultság birtokában a felhasználók tweetelhetnek, megnézhetik a csapat többi tagját, listákat készíthetnek, illetve követhetnek másokat. Nincs joguk viszont hozzáférni a fiók beállításaihoz, így nem változtathatják meg a jogosultságokat és a jelszót sem. A szerkesztői pozícióval rendelkezők csupán tweetelni tudnak, de semmilyen beállításhoz nem férnek hozzá, és nem láthatják a többi tagot sem. Ez azért előnyös, mert a csoportos használat során nagyobb az esély arra, hogy valaki nem kezeli biztonságosan a jelszót, illetve ennek köszönhetően már nem kell mindig megváltoztatni azt, ha egy tag távozik.

Hogyan kell használni?

Fontos tudnivaló, hogy a funkció a Twitter által korábban felvásárolt és külön fejlesztett Tweetdeck alkalmazásból érhető el, nem pedig a standard Twitter felületről, ezért minden szerkesztőnek használnia kell a klienst. Amennyiben mi vagyunk a tulajdonosok, Tweetdecken bejelentkezés után az Account menüpont alatt a Team funkciónál percek alatt könnyedén hozzáadható a tag Twitter-accountja, amiután a kívánt jogosultságot kell neki beállítani. Ő ezután e-mailes értesítést kap a szerkesztésre való meghívásról, amit meg kell erősítenie. Ha mi vagyunk a Team-tagok, a saját fiókból bejelentkezés után átválthatunk a közös profilra. A még biztonságosabb használathoz a Twitter csapata mindenképp ajánlja a kétfaktoros autentikáció (tokenes beléptetés) bekapcsolását is, ami így már nem csak a személyes fiókot, de a csoportot is védi, így érdemes annak minden tagnak használnia.

a címlapról