Szerző: Voith Hunor

2015. január 26. 13:56

Zajos sikerrel ment tőzsdére a Box

Tízhónapos procedúra és legalább két halasztás után múlt hét pénteken végre megtörtént a Box elsődleges részvénykibocsátása. Az eseményt – mint az elmúlt években a tech szektor minden jelentősebb IPO-ját – hatalmas érdeklődés övezte, az első nap eredménye pedig minden várakozást felülmúlt.

Hatalmas emelkedéssel zártak a Box részvényei az elsődleges részvénykibocsátást (IPO, initial public offering) követő első napi kereskedés végén. A vállalati szegmenst megcélzó, jelenleg 32 milliós felhasználói táborral rendelkező felhős tárhelyszolgáltató tavaly március 24-én nyújtotta be a New York-i Tőzsdefelügyelethez az úgynevezett S-1 dokumentumot, ebben még 250 millió dolláros tőkebevonási célt jelöltek meg. A cég akkoriban a 2013-as (2013. január 31-én lezárt) pénzügyi évét 124 millió dolláros árbevétel mellett 168 milliós veszteséggel hagyta maga mögött. A befektetni vágyók azonban úgy látták, hogy a cég a működési költségét és a terjeszkedésbe fektetett forrásokat belátható időn belül ki tudja majd termelni – az S1 papírok benyújtását követően a 2014-es pénzügyi év első negyedévében éves összehasonlításban 93,6 százalékot ugrott a bevétel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A pénteki IPO során a Box 12,5 millió részvényt értékesített a 14 dolláros, nyitáskori jegyzésárfolyamon (ez a cég tőzsdei értékét akkor 1,67 milliárd dollárra tette), így a korábban tervezett 250 millió dollárnál lényegesen kevesebbet, 175 milliót tudott bevonni. A nyilvános kereskedés elindulása után azonban a papírok kilőttek, egészen a 24,73 dollár csúcsig, majd a nap végén 23,23 dolláron zártak. Ez 65,93 százalékos napon belüli emelkedés, a cég aktuális piaci értéke mintegy 2,75 milliárd dollár.

A cég legnagyobb részvényese az elsőkörös befektetést is vezető Draper Fisher Jurvetson kockázatitőke-befektető, a Box jelenleg 19 százalékát birtokló alap részvényeinek értéke meghaladja a félmilliárd dollárt – befektetésük értéke az IPO-t követően közel 4800 százalékot ugrott. A 2006-ban alapított vállalkozásban még néhány befektetési alapnak van nagyobb (7-10 százalék közötti) részesedése, a cégalapító és az elnök-vezérigazgatói pozíciót betöltő Aaron Levi 3 százaléka közel százmillió dollárt ér.

A Box életében a következő nagy nap a január 31-ével záródó 2015-ös pénzügyi év eredményeinek publikálása lesz, március első felében. Ekkor kiderül, hogy a vállalat a gyorsan növekedő árbevétel mellett végre gatyába tudja-e rázni a kiadási oldalt is. A piaci környezet mindenesetre adott a növekedéshez, az IDC szerint a felhős tárhelyszolgáltatók piaca a következő öt évben közel negyedével, évi 2,3 milliárd dollárosra nőhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról