Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 23. 08:45

GeForce GTX 960: pénztárcabarát GPU játékosoknak

Új, elsősorban játékosoknak szánt, felső-középkategóriás grafikus kártyát mutatott be az Nvidia, amelyet csúcsmodelljeihez képest határozottan kedvező áron dob piacra. A Maxwell architektúrás GeForce GTX 960 már a bejelentés napjától kapható.

Bejelentette legújabb Maxwell alapú grafikus kártyáját az Nvidia. A frissen leleplezett GeForce GTX 960-nal a vállalat a felső-középkategóriát veszi célba, az valamivel elmarad a GTX 980 és 970 mögött, ugyanakkor megelőzi a régebbi GTX 760-as kártyákat. Az eszköz ahhoz tehát még kevés, hogy a 4K felbontásra vágyó játékosok igényeit kiegészítse, Full HD kijelzőkön viszont remekül teljesít, a legfrissebb címek is a legmagasabb (vagy közel a legmagasabb) grafikus beállítások mellett futtathatók rajta.

A GTX 960-on egy második generációs Maxwell architektúrára épülő GM206 GPU kapott helyet. A chip 1024 CUDA magnak ad otthont, amely nyolc SMM-en (Maxwell Streaming Multiprocessor) illetve két GPC-n (Graphics Processing Clusternek) terül el. Az eszköz 128 bites memóriabuszt kapott, továbbá GDDR5 memóriát, amely akárcsak a csúcskategória esetében, itt is 7 gigahertzen ketyeg - részben kompenzálva az aránylag keskeny memória-sávszélességet. A lapkában összesen 32 ROP egységet találunk, érdekesség továbbá, hogy az AnandTech szerint a GM206 az első Nvidia lapka teljes körű HEVC támogatással.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A lapka a maga 227 négyzetmilliméterével viszonylag terebélyesnek mondható. Ugyanakkor a rajta található 2,94 milliárd tranzisztor cserébe viszonylag alacsony, 130 wattos TDP értéket biztosít, nem kell attól tartani, hogy egy 6 tűs PCIe csatlakozó ne tudná megfelelően ellátni. Ebből is adódik, hogy egy kifejezetten halk kártyáról van szó.

A kártya továbbá megörökölte a nagy testvérek DSR (Dynamic Super Resolution), illetve MFAA (Multi-Frame-Sampled Anti-Aliasing) képességeit is, amelyeknek ismét a játékosok örülhetnek. A G-Sync támogatás sem maradt ki az eszközből, amellyel a megfelelő technológiával felszerelt monitorok képfrissítése hangolható össze a videokártyáéval. Az új Nvidia GTX 960 a bejelentés napjától már megvásárolható, a gyártó által ajánlott végfelhasználói ár 200 dollár. A vállalat arra számít, hogy elsősorban a két generációval korábbi, GTX 660 kártyával rendelkezők váltanak majd az új modellre, miután az eggyel későbbi, 760-as modellhez képest a GTX 960 nem jelent kiemelkedő gyorsulást.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.