Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Áttervezett mobilappot kap a Wikipédia

Hlács Ferenc, 2015. január 19. 12:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megújult mobilalkalmazással állt elő a Wikipédia. A képeket előtérbe helyező, hatékonyabb keresést felvonultató szoftver első körben Android platformon lesz elérhető. A vállalat arról is mesélt, milyen előnyökkel jár a Facebooktól kölcsönvett HHVM motor.

hirdetés

Alaposan átrajzolta frissített mobilalkalmazását a Wikipédia: a fejlesztők mind a szoftver külsején, mind pedig annak használhatóságán igyekeztek csiszolni, első körben Androidon - a megújult app a Google alkalmazásboltjában már elérhető - nem sokkal ezután pedig iOS-en is. Az oldalért felelős Wikimedia Foundation által kiadott alkalmazásban a képközpontú dizájn mellett a keresést is felturbózták, hogy a felhasználók könnyebben navigáljanak a Wikipédián elérhető több mint 33,5 millió cikk között.

Képes enciklopédia

A képeket a vállalat jobban nem is tudta volna előtérbe helyezni, ugyanis a frissített appban minden cikk egy nagy méretű, a témához kapcsolódó illusztrációval kezdődik, amelyre bökve galéria nyitható meg a kapcsolódó képekből. Az egyes oldalak végére érve, az alkalmazás három kapcsolódó cikket ajánl fel, így próbálva felületén tartani a felhasználókat. A fenti funkciók ugyanakkor nem most válnak először elérhetővé, a vállalat azokat már alávetette a felhasználók ujjainak a Wikipedia Beta alkalmazásában. A fejlesztők ebben a kísérleti szoftverben próbálgatják az új funkciókat, amelyeket aztán később, ha sikeresnek bizonyulnak, a stabil változatban is implementálnak.

A Wikipedia Beta a végleges apphoz hasonlóan ingyenesen letölthető a Google Play online áruházból - esetében ugyanakkor, ahogy az a tesztszoftvereknél lenni szokott, érdemes néhány buggal is számolni. A béta verzióban egyébként olyan új funkciók is feltűnnek, mint az egyes cikkek szerkesztése mobilos felületről, vagy a Wikipedia Zero szolgáltatás támogatása - ennek keretében egyes mobilszolgáltatók korlátlan hozzáférést biztosítanak az online enciklopédiához.

A webes felület motorja sem maradt érintetlen

Nem a feltuningolt mobilapp jelenti az egyetlen változást az elmúlt időszakban a Wikipédia háza táján, az oldal ugyanis tavaly év végén korábbi Zend PHP motorjáról átnyergelt a Facebook által fejlesztett HHVM (HipHop Virtual Machine) futtatómotorra, - pontosabban a kompatibilitás érdekében annak kissé módosított változatára - amelynek köszönhetően az egyes cikkek szerkesztői kétszer olyan gyorsan menthetik el munkáikat. A tudástárat életben tartó szerkesztőknek ugyanis eddig gyakran meggyűlt a bajuk a sokszor komótos szerkesztői felülettel.

Ahhoz ugyanis, hogy a Wikipédia nagy mennyiségű felhasználót tudjon fogadni - mindezt pedig a lehető legkisebb költséggel - az oldalból üzemeltetői számos másolatot tárolnak cache szervereken. Persze kiesés mindig akad, a Wikipédiának ezért a felhasználók mintegy 2-4 százalékát saját fő szervereiről kell kiszolgálnia. Ebbe beletartoznak a szerkesztők is, hiszen számukra egy testre szabott szerkesztőfelületet kell biztosítani, nem pedig egy statikus másolatot. A HHVM-mel mindez jóval gyorsabban valósítható meg, a megoldás előnye továbbá, hogy a vállalat alkalmazásszerverei esetében a CPU terhelést drasztikusan lecsökkenti, 50-ről 10 százalékra, a váltás továbbá a mezei felhasználóknak is kedvez (legalábbis azoknak akik bejelentkezve használják az oldalt), ők 30 százalékkal rövidebb betöltési időt tapasztalhatnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.