Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 19. 12:54

Áttervezett mobilappot kap a Wikipédia

Megújult mobilalkalmazással állt elő a Wikipédia. A képeket előtérbe helyező, hatékonyabb keresést felvonultató szoftver első körben Android platformon lesz elérhető. A vállalat arról is mesélt, milyen előnyökkel jár a Facebooktól kölcsönvett HHVM motor.

HIRDETÉS

Alaposan átrajzolta frissített mobilalkalmazását a Wikipédia: a fejlesztők mind a szoftver külsején, mind pedig annak használhatóságán igyekeztek csiszolni, első körben Androidon - a megújult app a Google alkalmazásboltjában már elérhető - nem sokkal ezután pedig iOS-en is. Az oldalért felelős Wikimedia Foundation által kiadott alkalmazásban a képközpontú dizájn mellett a keresést is felturbózták, hogy a felhasználók könnyebben navigáljanak a Wikipédián elérhető több mint 33,5 millió cikk között.

Képes enciklopédia

A képeket a vállalat jobban nem is tudta volna előtérbe helyezni, ugyanis a frissített appban minden cikk egy nagy méretű, a témához kapcsolódó illusztrációval kezdődik, amelyre bökve galéria nyitható meg a kapcsolódó képekből. Az egyes oldalak végére érve, az alkalmazás három kapcsolódó cikket ajánl fel, így próbálva felületén tartani a felhasználókat. A fenti funkciók ugyanakkor nem most válnak először elérhetővé, a vállalat azokat már alávetette a felhasználók ujjainak a Wikipedia Beta alkalmazásában. A fejlesztők ebben a kísérleti szoftverben próbálgatják az új funkciókat, amelyeket aztán később, ha sikeresnek bizonyulnak, a stabil változatban is implementálnak.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Wikipedia Beta a végleges apphoz hasonlóan ingyenesen letölthető a Google Play online áruházból - esetében ugyanakkor, ahogy az a tesztszoftvereknél lenni szokott, érdemes néhány buggal is számolni. A béta verzióban egyébként olyan új funkciók is feltűnnek, mint az egyes cikkek szerkesztése mobilos felületről, vagy a Wikipedia Zero szolgáltatás támogatása - ennek keretében egyes mobilszolgáltatók korlátlan hozzáférést biztosítanak az online enciklopédiához.

A webes felület motorja sem maradt érintetlen

Nem a feltuningolt mobilapp jelenti az egyetlen változást az elmúlt időszakban a Wikipédia háza táján, az oldal ugyanis tavaly év végén korábbi Zend PHP motorjáról átnyergelt a Facebook által fejlesztett HHVM (HipHop Virtual Machine) futtatómotorra, - pontosabban a kompatibilitás érdekében annak kissé módosított változatára - amelynek köszönhetően az egyes cikkek szerkesztői kétszer olyan gyorsan menthetik el munkáikat. A tudástárat életben tartó szerkesztőknek ugyanis eddig gyakran meggyűlt a bajuk a sokszor komótos szerkesztői felülettel.

Ahhoz ugyanis, hogy a Wikipédia nagy mennyiségű felhasználót tudjon fogadni - mindezt pedig a lehető legkisebb költséggel - az oldalból üzemeltetői számos másolatot tárolnak cache szervereken. Persze kiesés mindig akad, a Wikipédiának ezért a felhasználók mintegy 2-4 százalékát saját fő szervereiről kell kiszolgálnia. Ebbe beletartoznak a szerkesztők is, hiszen számukra egy testre szabott szerkesztőfelületet kell biztosítani, nem pedig egy statikus másolatot. A HHVM-mel mindez jóval gyorsabban valósítható meg, a megoldás előnye továbbá, hogy a vállalat alkalmazásszerverei esetében a CPU terhelést drasztikusan lecsökkenti, 50-ről 10 százalékra, a váltás továbbá a mezei felhasználóknak is kedvez (legalábbis azoknak akik bejelentkezve használják az oldalt), ők 30 százalékkal rövidebb betöltési időt tapasztalhatnak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 20:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.