Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 12. 07:54

Ősszel jöhet a végleges Windows 10

Az év első felében több előzetes is jön majd a Windows 10-ből, amelyben a lakossági felhasználók, a vállalati ügyfelek, valamint a fejlesztők számára releváns újdonságok mutatkoznak be. A végleges kódot őszre ígéri a cég. Az szinte biztos, hogy a Windows nem lesz ingyen, de hogy milyen formában értékesítik, arról csak jövőre derülnek ki részletek.

Októberben mutatta be és adta ki a következő Windows első előzetesét a Microsoft, azonban a premier idejéről egészen ideig csak találgatások láttak napvilágot. Kevin Turner, a vállalat operatív igazgatója a japán Nikkei hírügynökségnek elmondta, a jelenlegi menetrend szerint "kora ősszel" érkezhet meg a végleges verzió. A cég ugyan sok információt nyilvánosságra hozott már arról, milyen újdonságok várhatók a következő operációs rendszerben, számos kérdést nyitva hagyott. Az új verzió előzeteseinek kiadásából azonban pár dologra már lehet következtetni.

A Windows 10 vitán felül a Microsoft legfontosabb operációs rendszere, jelentőségét nehéz lenne felülbecsülni: az igen hűvös fogadtatásra talált Windows 8.x után a vállalatnak meg kell mutatnia, hajlandó hallgatni a vásárlóira és felhasználóira, képes felülvizsgálni a korábban meghozott döntéseket és az ügyfeleknek tetsző irányba kormányozni a Windows fejlesztését. A feladat nem kicsi, egy olyan operációs rendszert kell letenni azt asztalra, ami tetszik az otthoni felhasználóknak, elég sok újdonságot kínál a Windows 7-et használó vállalatoknak, és megállja a helyét az összes eszközön, legyen szó telefonról, tabletről, változatos hibrid gépekről, notebookokról vagy desktop PC-kről.

Az októberben kiadott előzetes egy Technical Preview, ezt a cég kimondottan a "hardcore" PC-seknek, bütykölni szerető érdeklődőknek, valamint vállalati rendszergazdáknak szánta. Ebben olyan képességeket próbálhatnak ki a felhasználók mint az új desktop a korábban bemutatott képességekkel (Start menü, ablakban futó modern appok, virtuális desktop, stb.), az új biztonsági képességek egy része, a telepítés és terjesztés, valamint a menedzsment. A Technical Preview csak 2015 április 15-ig működik, ami azt jelenti, hogy eddigre biztos lesz már újabb előzetes is.

Három nagyobb előzetes jöhet még

A The Register a Microsoft ausztrál részlegétől származó információi szerint egy januári frissítéssel a rendszeradminok és az üzleti felhasználók számára releváns képességek jelennek meg majd az operációs rendszerben. A cég korábban már sokat beszélt arról, milyen, üzleti környezetben hasznos funkciók kerülnek a Windows 10-be, teljesen átalakulnak a frissítések például, megváltoznak egyes biztonsági funkciók, a nagy szervezetek könnyen a saját igényeikre szabhatják a rendszert, illetve több online szolgáltatással integrálódik az OS. Feltehetően ezek, vagy ezek egy része lesz tesztelhető a januári frissítésben.

Az év elején két előzetes várható még az operációs rendszerből. A január 21-én érkezőben  kifejezetten a lakossági funkciókon lesz a hangsúly, állítólag ebben jelenik meg a hibrid gépek használatát megkönnyítő Continuum és a Cortana virtuális asszisztens, valamint feltehetően további, a kinézetet érintő változások is lesznek. Minden bizonnyal ekkor nyeri el (közel) végleges megjelenését az operációs rendszer. Ezzel együtt jön az új Windows Phone előzetese is, egyelőre ismeretlen képességekkel.

A másik fontosabb Preview a tavaszi Build konferencián érkezhet meg, ebbe kerülnek majd a fejlesztők számára releváns újdonságok, az új API-k. Emlékezetes, hogy a Windows 8-ból először a fejlesztői előzetest adta ki a Microsoft, hogy a programozói közösségi korán el tudjon kezdeni ismerkedni a teljesen új alkalmazásmodellel (WinRT) és az alapvetően tabletekre optimalizált felülettel, a Windows 10-nél viszont utoljára érkezik a Developer Preview. Ez arra enged következtetni, hogy fejlesztői szinten nem lesznek olyan nagy horderejű változások, a Windows 8.x-hez képest inkább csak további finomítások, sorjázás, csiszolás várható.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Ezt valószínűleg már csak a végleges operációs rendszer követi, valamikor 2015 kora őszén Kevin Turner szerint, ami szeptembert, de októbert is jelenthet - nem lennénk meglepve, ha a vállalati felhasználók már augusztusban megkapnák a végleges kódot, a kereskedelmi rajt pedig kicsit később lenne, ahogy azt a korábbi verzióknál is láthattuk. A Windows 10 így nagyjából három évvel követi a Windows 8-at, kettővel a Windows 8.1-et.

De mennyibe fog kerülni?

Egyelőre nem beszélt arról a Microsoft, milyen formában értékesíti az új operációs rendszert, a korábbi verziók tulajdonosai milyen konstrukcióban frissíthetnek, kell-e egyáltalán fizetniük érte. Internetszerte már keringenek pletykák, amelyek szerint mindenki számára ingyen lesz a Windows 10, ez azonban igen valószínűtlen - az azonban nem lenne váratlan húzás, ha az operációs rendszer otthoni változatáért a korábbinál sokkal kedvezőbb áron lehetne hozzájutni, vagy egészen más konstrukcióban adná azt a cég.

Az "új" Microsoft stratégiájának egyik központi eleme a szolgáltatások előtérbe tolása a konkrét termékek, illetve a licencértékesítés helyett, ebbe pedig jól illeszkedne egy olyan megoldás, amikor az ügyfelek nem konkrétan az operációs rendszerért fizetnek (a lakossági piacon a Windowson kívül ma már nincs olyan operációs rendszer, amelyért a gyártó pénzt kérne), hanem a beleépített szolgáltatásokért, ami lehet akár az Office, a OneDrive, a Skype, az Xbox Live vagy egyéb. De az Office 365 mintájára egy előfizetéses konstrukció sem lenne elképzelhetetlen.

Kevin Turner operatív igazgató a napokban a Credit Suisse konferenciáján egyértelműen tagadta is, hogy a cég teljesen ingyenes desktop Windowsban gondolkodna. "Ez ebben a formában nem került szóba. A helyzet ugyanakkor az, hogy teljesen másképp kell rajta pénzt keresnünk. [...] Sok lehetőségünk van, hogy további szolgáltatásokat kapcsoljunk a termékhez, mégpedig kreatívan. A tavasz és a nyár során beszélünk majd arról is, milyen üzleti modelljeink lesznek."

a címlapról