Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Januárban frissül a Windows 10 és a Windows Phone

Bodnár Ádám, 2014. december 01. 10:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Október eleje óta tesztelhető a Windows 10 nagyvállalati felhasználásra szánt előzetese, a Microsoft január végére ígéri a lakossági képességeket felvonultató Consumer Preview verziót. Ugyanekkor jelenhet meg a következő generációs telefonos rendszer tesztváltozata is.

Október elején mutatta be következő generációs operációs rendszerének első előzetesét a Microsoft, amelyet azóta le is tölthetnek és ki is próbálhatnak az érdeklődők. A Windows 10 egyelőre Enterprise Technical Preview formában érhető el, a Microsoft célja a tervezett újdonságok bemutatása és a visszajelzések begyűjtése mellett a Windows 8.x vonaltól ódzkodó nagyvállalatok meggyőzése arról, hogy a Windows továbbra is egy megfelelően hatékony asztali operációs rendszer.

Az Enterprise Technical Previewban tesztelhető az új desktop a korábban bemutatott képességekkel (Start menü, ablakban futó modern appok, virtuális desktop, stb.), az új biztonsági képességek egy része, a telepítés és terjesztés, valamint a menedzsment. Utóbbi kipróbálásához a Microsoft kiadta a System Center Configuration Manager tesztváltozatát, amelyet felkészítettek a Windows 10 terítésére, frissítésére és felügyeletére is. A korábbi verziókhoz (2012, 2007) pedig hamarosan érkezik egy frissítés, amely kompatibilissé teszi őket a Windows 10-zel.

Continuum és Cortana a Consumer Preview verzióban

A Microsoft egyelőre nem nyilvános, de kiszivárgott tervei szerint január vége felé jelenhet meg a Windows 10 lakossági előzetese (Consumer Preview), ebben kapnak majd helyet azok a képességek, amelyek elsősorban az otthoni felhasználókat célozzák. Egyelőre nem tudni, pontosan mi kerül bele a Consumer Preview változatba, de nagyon valószínű, hogy a felhasználói felülettel kapcsolatos fejlesztések java részét erre a verzióra tartogatja a Microsoft.

Az egyik ilyen lehet a Continuum, amely automatikusan igazodik a preferált beviteli módhoz az elérhető hardverek tükrében, és dinamikusan változtatja a felületet attól függően, hogy elérhető-e érintőképernyő, billentyűzet és egér. Ha egy hibrid gépen a felhasználó csatlakoztatja a billentyűzetet, átáll a felület a megszokott desktopra, míg anélkül egyes gombok és felületi elemek nagyobbak, érintésre optimalizáltak. A WinBeta.org értesülései alapján az ikonok jelentős részét is átrajzolják a redmondi grafikusok, és a januári kiadásban érkezhetnek meg az élő csempék a desktopra.

A Consumer Previewban érkezhet meg a Windows 10-be a Microsoft virtuális személyi asszisztense, a Cortana is - itt valószínűleg továbbra is csak néhány ország lesz támogatott, nekünk magyaroknak alighanem nélkülöznünk kell a lágy hangú "hölgy" segítségét.

Új Windows Phone

Nem csak a Windows 10 kap egy nagy frissítést az év elején, hanem a Windows Phone is. A Microsoft állítólag zárt körben teszteli a Windows 10 telefonokon futó változatát és tavasszal már nyilvánosan is tesztelni fogja. A vállalat már korábban közölte, minden Windows Phone 8.x-et futtató Lumiát frissíteni lehet az új  operációs rendszerre, a tesztváltozat fogadására így számos készülék alkalmas. Feltehetően az új telefonos Windowst kipróbálók számára egy rendszerfrissítésként  érkezik majd az új OS, amelyet aztán folyamatosan naprakészen tart a Microsoft.

Az új generációs Windowszal kapcsolatban az egyik fontos ígérete a Microsoftnak az "egy operációs rendszer", vagyis ugyanaz a szoftver fut a telefontól a tableten át az asztali PC-ig (és szerverig), amelyre elég egy alkalmazást egyszer kifejleszteni, majd a megjelenítést és inputot a kijelző méretéhez és a beviteli eszközökhöz igazítani. Ezen felül egyelőre nem tudni sokat arról, milyen újdonságokat hoz az új Windows Phone.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.