Szerző: Koi Tamás

2014. november 24. 15:10

Visszatérne a mobilpiacra a BT

Informális tárgyalásokat folytat a mobilpiaci belépésről több, meglévő piaci szereplővel Nagy-Britannia legnagyobb vezetékes telekommunikációs cége, a BT. A cég felvásárlással lépne be a mobilszegmensbe, mindeközben a cégek az üzleti szolgáltatások szegmensében támadják riválisai.

Érdekes helyzet alakulhat ki a brit mobilpiacon, miután a legnagyobb helyi vezetékes távközlési cégnek számító BT nyilvánosan is elismerte, hogy visszatérne abba a szegmensbe, melyet 2005-ben hagyott el. Sajtóértesülések szerint már zajlanak az első, puhatolózó tárgyalások arról, hogy a távközlési multi pontosan milyen formában léphetne újra piacra - a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy felvásárolja valamelyik nagy helyi mobilszolgáltatót, a spanyol Telefónica tulajdonában lévő O2-t, vagy a francia-német vegyesvállalatként működő EE-t.

A BT az előző évtized közepén szállt ki a mobilszolgáltatások piacáról, a korábban BT Cellnetként, később O2-ként működő vezeték nélküli részleget 2005-ben 17,7 milliárd angol fontért adta el  részvényesi nyomásra a Telefónicának. Az üzletág értékesítését távközlési szakemberek azóta már az évszázad egyik legnagyobb stratégiai baklövéseként tartják számon, mivel az egykori állami monopóliumként működő cég Európában szinte példa nélküli módon pont az egyik legnagyobb fejlődést produkáló területtől vált meg - látszólag önként és dalolva.


A BT belvárosi adótornya a londoni Primrose Hill-ről fotózva: jöhetnek a GSM-antennák?

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A BT a lehetséges akvizíciókkal kapcsolatos értesülésekre reagálva egyedül az O2-t említette név szerint, mint akvizíciós célpontot, ugyanakkor a nyilatkozat leszögezi, hogy a tárgyalások meglehetősen kezdeti fázisban járnak, és semmi nem garantálja, hogy ténylegesen létre is jön a vezeték nélküli üzletág visszavásárlása a spanyol tulajdonostól. Az O2 egyébként a vezetékes piacon is rendelkezik olyan érdekeltséggel, mely a BT-nek direkt versenytársa, ez a 2011-ben indult, FTTC technológiára épülő optikai hálózat.

Miközben a BT újból mobilszolgáltatói babérokra tör, riválisai folyamatosan támadják az angol hírközlési hatóságnál, az OFCOM-nál. A legnagyobb brit távközlési szolgáltatók, köztük a Sky, az EE, a Vodafone vagy éppen a TalkTalk múlt héten panaszt nyújtottak be azért, mert szerintük a BT visszaél kvázi monopolhelyzetéve a vezetékes távközlési piacon. A UK Competitive Telecommunications Association (UKTCA) tagjai azt próbálják elérni az OFCOM-nál, hogy a saját kábeleiket elhelyezhessék a BT alépítményeiben, illetve a BT kábeleit a saját eszközeikben végződtethessék.

a címlapról