Szerző: Koi Tamás

2014. november 19. 09:10

Nincs új a nap alatt a mobilszegmensben

Kevés újdonsággal szolgált az Ericsson szokásos mobilitás jelentése, melynek egyik fontos megállapítása, hogy 2020-ra az emberiség csaknem 90 százaléka rendelkezik majd mobillal. Vagyis hat éves kor felett átlagosan mindenkinek lesz egy készüléke - jósolja a cég.

A terminálok ugrásszerűen növekvő száma, illetve a készülékekkel, valamint egyéb eszközökkel folytatott kommunikáció jelentette adatforgalmi igény pár éven belül a jelenlegi terhelés többszörösét rója majd a mobil adathálózatokra, vélik az egyik legteljesebb iparági jelentést kiadó Ericsonnál. A cég munkatársai Budapesten is ismertették az idei második mobilitás jelentés fontosabb sarokköveit, megállapításait, mely valójában ugyanazokat a tényeket visszhangozza gyakorlatilag évek óta.

Az Ericsson számos területre és régióra lebontott jelentése többek közt azt jósolja, hogy 2020-ra a 6 évesnél idősebbek 90 százaléka rendelkezik majd mobiltelefonnal, az előfizetések jelentős része - mintegy 6,1 milliárd - pedig olyan lesz, melyet okostelefonok mellé adnak el, illetve mobiladat-forgalmat is tartalmaznak. Ma egyébként az Ericsson becslése szerint világszerte nagyjából 2,7 milliárd ilyen előfizetésről beszélhetünk, ez a szám csak 2014-ben 800 millióval bővült. A legtöbb új előfizetést a nagy népességszámú, feltörekvő ázsiai országokban, így Kínában és Indiában kötik.

Az iparág többi szereplőjével teljes mértékben összecseng az Ericsson azon megállapítása, hogy a mobil adathálózatokon bonyolított forgalom jelentős része videostreaming. A 4G-s hálózatokon a teljes adatmennyiség mintegy 45-55 százalékát teszi ez ki már jelenleg is, a legkedveltebb szolgáltatás pedig az ingyenesen elérhető YouTube, az egyéb, főleg nyugaton népszerű OTT-szolgáltatók (Netflix) csak jóval a Google videomegosztója után lemaradva állnak a népszerűségi listán. Az Ericsson becslése szerint a mobilhálózatokon bonyolított videóforgalom 2020-ra tízszeresére nő majd, és eddigre a teljes mobiladat-forgalom 55 százalékát fogja kitenni.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Az adatforgalom drasztikus növekedésének kezelésére csak átmeneti gyógyír a 4G-s hálózatok fokozatos kiépítése, mely az egész európai régiót komoly kihívások elé állította, lévén a 4G-s hálózatok működéséhez alapvetően szükséges spektrumok felszabadítása nem harmonizáltan, illetve több uniós tagországban is csak később mehetett végbe.

A szabályozási, frekvenciakiosztással kapcsolatos döntéshozatali folyamat azonban ezzel korántsem ért véget. A következő években az érintett iparágaknak és kormányoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a jelenleg még rádiós és televíziós műsorszórásra, illetve nem polgári célra használt spektrumok mekkora hányadát licencelhessék a mobilszolgáltatók ahhoz, hogy a hálózatuk kapacitását tovább tudják növelni. A frekvenciaügyekben illetékes szakhatóságok számára kijelölt irányt vélhetően a WRC15 (World Radiocommunication Conference 2015) konferencián ismerheti meg a nyilvánosság.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról