Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 31. 12:57

Az egészségügyi készülékek piacára lép a Nintendo

Alvásfigyelő szenzor piacra dobására készül a japán Nintendo. A japán videojáték- és konzolgyártó ezzel új területre merészkedik, terméke esetében ráadásul nem viselhető eszközről van szó, az érintés nélkül, az éjjelszekrényről figyeli a felhasználót.

Korábbi ígéretének eleget téve, az egészségügyi készülékek terén is szerencsét próbál a Nintendo. A japán vállalt ugyanakkor a konkurencia jó részével ellentétben nem egy fitneszkarpereccel rója le a kötelező kört: egy alváskövető készüléket vázolt fel, amely az éjjelszekrényről figyeli a felhasználót. A Quality of Life vagy röviden QOL névre keresztelt kütyü a vállalat szerint a érintkezés nélkül, mikrohullámú szenzorokkal követi majd a tulajdonos szívritmusát, légzését és éjszakai mozgolódását.

Az így begyűjtött adatok aztán a cég szervereihez kerülnek, az elkészült elemzés alapján pedig a rendszer különböző ajánlatokat tesz, a táplálkozási és testmozgási szokások javítására - de a jövőben a szolgáltatás további funkciókkal is bővül. A QOL a tervek szerint előfizetéses alapon működik majd, ami nagyban eltér a jelenleg elérhető fitnesz- és egészségügyi kütyük esetében megszokott egyszeri vásárlásos modelltől.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A készüléket a Nintendo a Resmed nevű vállalattal együttműködésben fejleszti, amely a különböző alvászavarok kezeléséhez forgalmaz eszközöket. A Resmed egyébként maga is árul egy a japán játékgyártó terveihez hasonló alvásfigyelő eszközt, amely weboldala szerint az első termék a világon, amely érintés nélkül képes követni a felhasználó alvási szokásait. Az egészség, illetve testmozgás területén a Nintendo már korábban is tapogatózott, a nappaliban történő sportolást népszerűsítő Wii Fit határozottan sikeres lett, a játék közben a viselő pulzusát és egyéb paramétereit figyelő, feszülten várt Wii Vitality Sensor viszont sosem jutott ki a boltok polcaira.

Egyelőre kérdéses, hogy a vállalat az egészségügyi eszközökkel talál-e megfelelő új bevételi forrást, amellyel kompenzálhatja egyre szerényebb eredményeit a videojátékok terén - legutóbbi Wii U konzolja például hatalmas bukás lett. A vállalatra leginkább a mobil platformokon ingyenesen elérhető játékok áradata jelent veszélyt, attól azonban jó ideje mereven elzárkózik, hogy saját címeit kiadja okostelefonokra vagy táblagépekre, mondván, épp a hardvergyártás és szoftverfejlesztés kombinációja adja a cég erősségét.  A QOL-ra mindenesetre egy darabig még várni kell, a Nintendo jelenlegi állás szerint csak 2016-ban adja ki az alváskövető eszközt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról