Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 31. 12:57

Az egészségügyi készülékek piacára lép a Nintendo

Alvásfigyelő szenzor piacra dobására készül a japán Nintendo. A japán videojáték- és konzolgyártó ezzel új területre merészkedik, terméke esetében ráadásul nem viselhető eszközről van szó, az érintés nélkül, az éjjelszekrényről figyeli a felhasználót.

Korábbi ígéretének eleget téve, az egészségügyi készülékek terén is szerencsét próbál a Nintendo. A japán vállalt ugyanakkor a konkurencia jó részével ellentétben nem egy fitneszkarpereccel rója le a kötelező kört: egy alváskövető készüléket vázolt fel, amely az éjjelszekrényről figyeli a felhasználót. A Quality of Life vagy röviden QOL névre keresztelt kütyü a vállalat szerint a érintkezés nélkül, mikrohullámú szenzorokkal követi majd a tulajdonos szívritmusát, légzését és éjszakai mozgolódását.

Az így begyűjtött adatok aztán a cég szervereihez kerülnek, az elkészült elemzés alapján pedig a rendszer különböző ajánlatokat tesz, a táplálkozási és testmozgási szokások javítására - de a jövőben a szolgáltatás további funkciókkal is bővül. A QOL a tervek szerint előfizetéses alapon működik majd, ami nagyban eltér a jelenleg elérhető fitnesz- és egészségügyi kütyük esetében megszokott egyszeri vásárlásos modelltől.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A készüléket a Nintendo a Resmed nevű vállalattal együttműködésben fejleszti, amely a különböző alvászavarok kezeléséhez forgalmaz eszközöket. A Resmed egyébként maga is árul egy a japán játékgyártó terveihez hasonló alvásfigyelő eszközt, amely weboldala szerint az első termék a világon, amely érintés nélkül képes követni a felhasználó alvási szokásait. Az egészség, illetve testmozgás területén a Nintendo már korábban is tapogatózott, a nappaliban történő sportolást népszerűsítő Wii Fit határozottan sikeres lett, a játék közben a viselő pulzusát és egyéb paramétereit figyelő, feszülten várt Wii Vitality Sensor viszont sosem jutott ki a boltok polcaira.

Egyelőre kérdéses, hogy a vállalat az egészségügyi eszközökkel talál-e megfelelő új bevételi forrást, amellyel kompenzálhatja egyre szerényebb eredményeit a videojátékok terén - legutóbbi Wii U konzolja például hatalmas bukás lett. A vállalatra leginkább a mobil platformokon ingyenesen elérhető játékok áradata jelent veszélyt, attól azonban jó ideje mereven elzárkózik, hogy saját címeit kiadja okostelefonokra vagy táblagépekre, mondván, épp a hardvergyártás és szoftverfejlesztés kombinációja adja a cég erősségét.  A QOL-ra mindenesetre egy darabig még várni kell, a Nintendo jelenlegi állás szerint csak 2016-ban adja ki az alváskövető eszközt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról