Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 27. 13:26

Gartner: pici a 3D nyomtatók piaca és egyelőre az is marad

A 3D nyomtatás az egyik legfrissebb high-tech őrület, amely óriási lehetőségeket rejt magában ugyan, de valójában szinte alig látható piacról van szó. A Gartner friss előrejelzése szerint a következő években rendre duplázódni fog a 3D nyomtatók forgalma, de tömeges elterjedésre nem érdemes számítani.

A 3D nyomtatás valójában nem új találmány, több tíz éves múltra tekint vissza, a megfizethető kategóriába csúszó készülékek miatt azonban a terület csak a közelmúltban kapott nagy figyelmet. Egyelőre azonban nagyon távol vagyunk attól, hogy a 3D nyomtatás igazán széles körben elterjedjen, a Gartner szerint tavaly világszerte mintegy 108 ezer ilyen készüléket értékesítettek és az eladások duplázódása mellett idén körülbelül 217 ezer egységnek lesz csak piaca.

A nyomtatók többféle technológiával dolgoznak, az igazán olcsó modellek azonban mind anyagextrudációs eljárással, más néven “fused deposition modelling”, röviden FDM módszerrel dolgoznak. Az ilyen elven működő nyomtatók hőre lágyuló műanyagot (vagy más anyagot, például cukorszirupot, csokoládét, sajtot) fecskendeznek ki magukból, amely megszilárdul, így jön létre a 3D objektum. Mivel ez talán a legolcsóbb módszer a 3D nyomtatásra, ezeknek az eszközöknek van esélye arra, hogy ipari felhasználásból bekerüljenek az otthonokba. A legolcsóbb FDM nyomtatók ára már 500 dollár alatt van.

"Az anyagextrudációs eszközök eladásainak gyors bővülése fogja elsősorban mozgatni a 3D nyomtatók piacát" - mondja Pete Basiliere, a Gartner kutatási vezetője. "Folyamatosan új szállítók lépnek be a piacra, néha közvetlenül, néha közösségi finanszírozási kampányok segítségével, szinte már napi szinten. Ezek a szállítók kihasználják az anyagextrudációs technológiára vonatkozó szabadalmak lejárását és olcsón gyártható, olcsón megvásárolható eszközökkel lépnek elő, elsősorban lakossági felhasználásra."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Gartner előrejelzése szerint az FDM eljárással dolgozó készülékekre és kellékanyagokra már 2015-ben közel 800 millió dollárt költenek világszerte, de 2018-ra ez a piac majdnem 7 milliárd dollárosra duzzad. Ezzel az otthoni FDM adja majd a teljes 3D nyomtatópiac majdnem felét, legalábbis ami az árbevételt illeti. Az 1000 dollárnál olcsóbb otthoni eszközök terjedésének legfőbb gátját a Gartner szerint a "plug and print" képességek hiánya okozza - hiába lehet ma már viszonylag olcsón megvenni egy 3D nyomtatót, elég komplex ökoszisztémára van szükség ahhoz, hogy valaki használatba is tudja venni - rendelkezésre kell álljanak a szoftverek, kellékanyagok is például.

A terület azonban a következő pár évben lendületesen fog növekedni, 2018-ra az eladott 3D nyomtatók száma el fogja érni a 2,3 millió darabot világszerte. Azonban a Gartner is úgy látja, hogy a nagy növekedés ellenére a 3D nyomtatók tömeges terjedésére nem érdemes számítani a következő években. Összehasonlításképp: hagyományos nyomtatóból, másolóból és multifunkciós berendezésből tavaly mintegy 106 millió darabot adtak el világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról