Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 18. 12:15

Ujjlenyomat-olvasós bankkártya a MasterCardtól

Ujjlenyomat-olvasóval szerelné fel a bankkártyákat a MasterCard és a biometrikus azonosítással foglalkozó Zwipe. Az egyelőre tesztfázisban lévő, NFC-képes megoldás a POS terminálokból szerezné a működéséhez szükséges energiát.

A fizetés folyamatának megreformálására az utóbbi időben egyre több kísérletet láthatunk. Ezek legnagyobb része az okostelefonnal igyekszik helyettesíteni a pénztárcát, netán bankkártyákat  - hasonló kezdeményezésekért ráadásul nem is kell messze menni, a magyar Barion és Buxa is hasonló célt tűzött ki maga elé. De persze az utóbbi hetekben felkapott Apple Pay és a terület "régi motorosa", a Google Wallet is hasonló, ezeknél ráadásul a felhasználó ujjlenyomatos azonosítást is használhat a fizetéshez.

A MasterCard legújabb kísérlete azonban a hagyományos bankkártyát turbózná fel ujjlenyomat-olvasóval. A vállalat a Zwipe nevű, biometrikus azonosítással foglalkozó céggel együttműködve fogott az újfajta kártya kifejlesztésébe. Az egyelőre tesztfázisban lévő eszközök a szenzor mellett NFC-képességet is kaptak és egy az EMV szabványnak megfelelő biztonságos elemet (secure element) tartalmaznak, így minden a felhasználó azonosítására szolgáló adat helyben tárolódik, nincs szükség külső adatbázisra.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Zwipe szerint ez az első érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártya, amelyet hasonló biometrikus szenzorral szerelnek fel. A kártya használata egyszerű: a fizetéshez elég a hüvelykujjunkat az érzékelőre helyezni - ez utóbbi művelet helyettesíti a PIN-kód bepötyögését - majd az eszközt terminálhoz tartani. A koncepció kicsit emlékeztet a Bloomberg B-Unitra, azaz a vállalat felhasználóinak azonosítására szolgáló, szintén ujjlenyomat-olvasóval felszerelt kártyára. A jelenleg egyszerűen csak Zwipe MasterCard névre keresztelt megoldás következő generációja a tervek szerint már 2015-ben lesz széles körben elérhető lesz, és minden POS-terminállal működik majd. A forgalomba kerülő verzió mérete a gyártó szerint megegyezik majd egy hagyományos bankkártyáéval, a működéséhez szükséges energiát pedig a terminálokból nyeri.

Miután az kártyával a PIN beütését gyakorlatilag a lapka kézbevétele váltja fel, bármekkora összeg kifizethető lesz érintés nélkül, nagy értékű vásárlás esetén sem kell majd a kód bepötyögésével bajlódni - ráadásul azt a sorban mögöttünk álló kíváncsiskodók sem tudják lelesni, illetve az adott kártyával sem tudnak fizetni illetéktelenek, ellentétben a jelenlegi PayPass megoldásokkal, amelyeket bizonyos összeghatárig bárki használhat amíg a tulajdonos le nem tiltja azt. Valamilyen PIN-re, vagy másodlagos azonosítási megoldásra ugyanakkor a Zwipe MasterCard esetében is szükség lesz, ha a felhasználó hüvelykujja valamiért nem lenne elérhető. A technológiát, amennyiben terjedésnek indul, több kártyakibocsátó is átveheti.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról