Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 20. 09:36

Buxa: minden telefonnal lehet fizetni!

Valódi alternatívát kínál a készpénzes fizetésre a Buxa mobilfizetési szolgáltatása - legalábbis ha sikerül széles körben is elterjednie. A Buxa már beindult, használható, megbízható és biztonságos, néhány korlátozás azonban még él.

A készpénz kiváltására hosszú idő óta megvan a megfelelő alternatíva, a bankkártya formájában. A kártyás rendszernek azonban óriási problémája az aszinkron elfogadás: fizetni csak kártyával, fogadni csak terminállal lehet, fordított irányú fizetés, vagy felhasználók közötti tranzakció ezen az infrastruktúrán nem lehetséges, vagyis a cél, a készpénz kiváltása ezen a platformon nem lehet maradéktalan. A problémát egyre több induló vállalkozás igyekszik áthidalni, a Square például az okostelefonokat alakítja kártyaelfogadó-hellyé, a hazai fejlesztésű Buxa azonban a teljes kártyás rendszert cserélné modernebbre.

Hogyan működik?

A Buxa első körben a készpénzes, jellemzően aprópénzt is használó tranzakciók kiváltására repülne rá. A közös sörözés árának összedobása, a kollégák egymás közötti utalásai, egy szendvics megvásárlása - tipikusan ilyen kifizetéseket célozza a szolgáltatás. A rendszer alapja a telefonszám, ez a felhasználó egyedi azonosítója, amelyre a pénzt is lehet küldeni. Az egyenleg feltöltése banki utalással történik, a megjegyzés mezőben kell feltüntetni a telefonszámot, a tranzakció lebonyolítását követően pedig elérhető a teljes összeg. Ugyanígy az appból kifelé, bankszámla felé is kezdeményezhetünk kifizetést, ezzel a Buxa-forintból "igazi" forint lesz.

A fizetés menete a következő: a vásárló megnyitja az appot, beszkenneli a kereskedő egyéni QR-kódját, majd megadja a fizetendő összeget. Innen egy gombnyomás a tranzakció befejezése, erről a kereskedő saját készülékén (okostelefonon vagy PC-alapú pénztárgépen) azonnal, néhány másodpercen belül nyugtázó értesítést kap - ezzel le is zárul a fizetés folyamata. Ez a következő körben annyival egyszerűsödik, hogy amennyiben a kereskedőt elmentettük, elegendő a listából kiválasztani a címzettet, a kód beolvasására többé már nincs szükség.

A fizetési folyamatot a fejlesztők igyekeztek bolondbiztosra készíteni, így például a hibás számra való utalás összegét bizonyos idő múlva visszatéríti a rendszer. A tranzakcióhoz a fizető félnek internetes kapcsolattal kell rendelkeznie, ez lehet mobilnet és Wi-Fi is. Az utaláshoz szükséges adatforgalom egészen apró, így még a legkisebb adatcsomagokkal is kedvünkre költhetünk, egészen biztosra vehetjük, hogy nem emiatt fog lemerülni a keret. Jó hír, hogy a Buxa nem csak a való világban, hanem online fizetésre is használható. Az első implementáció a Book&Walké, ahol a böngészőben jelenik meg a fizetést lehetővé tévő QR-kód, így vásárolhatunk e-könyveket az online áruházból.

A Buxa jelenleg tesztüzemben működik a Magyar Nemzeti Bank tudtával és jóváhagyásával, bizonyos korlátozásokkal (zárt körben, korlátozott számú elfogadóhellyel és ingyenesen). Az "éles bevetés" a hatósági engedélyek megszerzése után jöhet, ezek begyűjtésén jelenleg dolgozik a cég. A rendszer másik korlátja, hogy maximum 20 ezer forintot tarthatunk buxás egyenlegünkön, az efölötti beérkező összeget a rendszer automatikusan továbbutalja a külső bankszámlánkra.

Független, annak előnyével és hátrányával

A MobilTárcához viszonyítva a Buxa látványosan felhasználóbarát. Míg a MobilTárcához PayPass-kompatibilis MasterCard kártya, a programban részt vevő banknál nyitott bankszámla, NFC-képes okostelefon mellett még speciális SIM-kártya is kell, a Buxa esetében mindezek mellőzhetőek. A független kezdeményezés minden androidos és iOS-es telefonon működik már most, bankszámlánk bármely bankban lehet, és sem NFC-re, sem egyedi SIM-re nincs szükség.

A szolgáltatás fejlesztésénél (pénzügyi rendszerről lévén szó) nagy hangsúlyt kapott a biztonság. A telefon és a szerver közötti kommunikációt, illetve a szervereken tárolt adatokat erős, bizonyított titkosítás védi, a készítők szerint a kliensoldalon, a mobilon semmilyen érzékeny információ nem tárolódik, így az app esetleges feltörése esetén sem jut a támadó az egyenlegünk birtokába. Az app maga jelszavas (PIN-kódos) védelem alatt áll, az alkalmazás csak ennek ismeretében indul el, ha pedig már elindult, akkor újabb azonosításra van szükség kifizetés kezdeményezéséhez is. Tehát a telefon elvesztésével a "megtaláló" nem fér hozzá a tárcánk tartalmához, az egyenleg biztonságban marad.

Igény, az lenne rá

A mobilos fizetés igen forró témának számít, érdekes módon nem csak az Egyesült Államokban, hanem itthon, Magyarországon is. A versengő szolgáltatások között a Buxa egyszerűségével tűnik ki, a rendszert a készítők szerint a kereskedők mintegy 15 perces oktatás után kezelni, használni tudják és a mobilos felhasználók számára sem kell több. Az agilis fejlesztés és az MVP (minimum viable product) filozófiája a mobilappon is látszik, az összes szükséges funkció megtalálható, a felhasználói felület szép és hatékony, eltévedni szándékosan sem lehet benne.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A készítők az alapfunkción túli szolgáltatásokat fokozatosan implementálják a rendszerben, a tesztfázis során többek között pont arra kíváncsi a PayByBuxa csapata, hogy a különböző képességek, funkciók milyen visszhangot kapnak. Az ilyen szolgáltatások első köre az első visszajelzések alapján már fejlesztés alatt van, ahogy azok elkészültek, frissítés formájában a felhasználóknak is elérhetővé válik. Az információk szerint jelenleg készül a csoportos fizetés és a kereskedői hűségprogramok implementációja, előbbit a felhasználók, utóbbit a kifizetőhelyek fogják imádni várhatóan.

Mi az üzleti modell?

A szolgáltatást fejlesztő PayByBuxa szerint a rendszer igyekszik a tranzakciós költségek dolgában is teljesen súrlódásmentes lenni, vagyis a Buxa-számlák közötti fizetések teljesen ingyenesek és a tervek szerint mindig is azok lesznek. Az egyenleg feltöltése a Buxa oldalán szintén ingyenes, a tranzakcióra azonban a számlavezető bank jellemzően valamilyen díjat fel szokott számolni. A Buxának csak akkor keletkezik bevétele, amikor a rendszerből kikerül a pénz, ilyenkor a tervek szerint mintegy 1 százalékos díjat számol fel a cég. Ez igen versenyképes "árnak" számít a piacon, a kártyás elfogadásnak ennél (forgalomtól függően) lényegesen magasabb díja van itthon.

A szolgáltatás számára a következő kihívás az indulást követően a gyors elterjedés lesz, a piac edukációja szerencsére több forrásból is zajlik egy ideje, így a korai adoptáló felhasználókat várhatóan nem lesz nehéz meggyőzni. Nehezebb kérdés az elfogadóhelyeké, a kereskedőket (legalábbis a tesztidőszakra) ingyenesen biztosított, Buxát futtató okostelefonnal, ingyenes utalással és a hamarosan élesedő hűségprogrammal igyekszik a cég meggyőzni.

Az app jelenleg Androidra és iOS-re érhető el, a Windows Phone-os alkalmazás fejlesztése még folyamatban van. Az elfogadóhelyek listája itt olvasható.

a címlapról