Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 10. 10:51

Android: itt a 64 bites emulátor

Új utasítások, nagyobb címezhető memória, több regiszter - a szokásos újdonságokat hozza az Android L most elérhetővé vált 64 bites emulátora. Célegyenesben lehet az új rendszer.

A Google közzétette az Android L új, x86-os, 64 bites emulátorát. A vállalat már korábban bejelentette, hogy az Android L már teljes 64 bites támogatást nyújt a modern processzorokhoz x86, ARM és MIPS utasításkészlet-architektúrán is. Eddig azonban hiányoztak a fejlesztéshez és teszteléshez első körben elengedhetetlen emulátorok, az elsőt, az x86-os "ízűt" a cég most pótolta.

A 64 bites appok a szokásos 64 bites előnyöket használhatják ki: hatalmas közvetlenül megcímezhető memóriatér, nagyobb számú regiszter és új utasítások. Ennek az appok futására jelenleg csekély hatása lesz, nagyon kevés alkalmazás ütközik egyelőre memóriakorlátba - az új utasításkészletek támogatása ugyanakkor a felhasználó számára is fontos előrelépés lehet, különösen az ARMv7-ről ARMv8-ra áttérés hoz majd jelentős, akár teljesítményben is kézzelfogható ugrást. Az emulátorral a Dalvikot váltó ART (Android Runtime) is 64 bitre vált, értelemszerűen.

A fejlesztőknek kevés dolga lesz a 64 bittel

A közlemény szerint a Javában írt, ART futtatókörnyezetben működő alkalmazások automatikusan kihasználják a 64 bites működés nyújtotta lehetőségeket. Ezeket újrafordítani sem szükséges, erről az ART saját hatáskörben gondoskodik, a fejlesztőnek ehhez semmit sem kell módosítania a kódon. Az Android NDK-t használó fejlesztőknek sem jelent sokkal komolyabb munkát jelent a váltás, a fordításnál az NDK r10b verziótól használhatóvá válik az APP_ABI=all64 paraméter, amellyel az összes 64 bites architektúra megcélozható.

 

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Android 64 bites verzióját egyébként a Linaro már korábban elkészítette és kiadta. A független szervezet májusban jelentette be, hogy a KitKat (Android 4.4) verziót sikerült 64 bites működésre konvertálni, elsősorban tesztelés céljából. Még korábban az Intel mutatta be a robotos rendszer egy változatát, amely az x86-64-es Intel lapkákat célozta és szintén képes volt 64 bites működésre. E próbálkozások elsősorban a fejlesztőket célozták, végfelhasználói termékekben nem jelentek meg.

A piacon egyébként már megjelent az első, 64 bites processzort használó androidos telefon a HTC műhelyéből. A Desire 510 a Snapdragon 410-est, a Qualcomm szerény teljesítményű, de 64 bites processzort használja, azonban 64 bites rendszer hiányában kizárólag 32 bites módban.

Az emulátor az Android SDK-ból tölthető le és telepíthető, ezt követően pedig azonnal igénybe is vehető.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról