Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 21. 15:31

Intel Foster és ami utána jön

A német tecChannel Intel dokumentumokra hivatkozva jópár részletet ismertetett az Intel Pentium 4 architektúrájána alapuló Foster processzorokról, amelyeket szerverekbe szán a gyártó.

A német tecChannel Intel dokumentumokra hivatkozva jópár részletet ismertetett az Intel Pentium 4 architektúrájána alapuló Foster processzorokról, amelyeket szerverekbe szán a gyártó.

A tervek szerint a Willamette-tel szinte teljesen megegyező felépítésű Foster proceszor 2001 első félévében debütál majd, a már jól ismert Xeon néven. Ez a chip mindössze abban különbözik a Willamette-től (Pentium 4), hogy támogatja a dual-processzoros üzemmódot (csak a dual!) a Colusa lapkakészlet segítségével, amely legfeljebb 4 GByte memóriát (RDRAM vagy DDR SDRAM) támogat, ezen kívül lehetőséget ad PCI64 felülettel ellátott alkatrészek illesztésére. A Foster processzorok Socket 603 foglalatba illeszkednek.

Érdekesség továbbá a "Jackson technológia" támogatása. Erről mindössze annyit tudunk egyelőre, hogy segítségével a rendszerbusz sávszélessége hatékonyabban osztható meg a CPU-k között, mint az eddig használt megoldások által kínált lehetőségekkel. Reméljük, később még több részletet tudunk meg erről a technológiáról.

A Foster kódnevű chipet még az első félév során követi az egyelőre Foster MP néven ismert processzor, amelynek legfőbb tulajdonsága, hogy 512 kbyte vagy 1 MByte magba integrált harmadszintű (L3) gyorsítótárat tartalmaz. A Foster MP proceszorokat az i870 chipkészlet fogja kiszolgálni, amely legfeljebb nyolc processzort képes kezelni, valamint maximálisan 64 GByte memóriát képes fogadni. Az i870 lapkakészlet támogatja a 64 bites 133 MHz sebességű PCI-X buszt is.

A Foster MP processzoroknak dedikált chipkészlettel jelentkezik majd a ServerWorks is. A cég Grand Champion néven fejleszti megoldását, ami a hírek szerint legfeljebb 4 Foster MP processzor és 32 GByte memória kiszolgálására képes.

a címlapról