Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 2. 10:45

Prezi-versenytársat mutatott be a Microsoft

Vadonatúj irodai alkalmazással jelentkezett a Microsoft, a Sway egyszerre új dokumentumformátum, megjelenítési mód és szerkesztési paradigma is, könnyen lehet, hogy az Office hosszútávú jövőjét is jelenti.

Meglepetésre egy új, izgalmas alkalmazással bővült a Microsoft Office-portfóliója. A Sway névre keresztelt új szoftvert nehéz pontosan osztályozni, az ugyanis egyszerre hoz új szerkesztési és megjelenítési paradigmát, ugyanúgy felfogható a Word, mint a PowerPoint jövőbeni leváltójaként is. Az új szoftver intuitív és egyszerű szerkesztést, automatikusan generált megjelenést és cloud-natív hozzáállást ígér.

A Sway érdekessége, hogy megjelenítése adaptív, vagyis attól függően, hogy milyen eszközről, milyen környezetben nézzük, váltogatja a kinézetet. Ez szöges ellentétben áll a bevett prezentációs vagy dokumentumkezelési paradigmával, amely minden platformon, minden környezetben pixelpontos reprodukciót követel meg - a Sway ehelyett inkább az alkalmazkodási képességre helyezi a hangsúlyt. A megjelenítés ugyanakkor nem igazi reszponzív, vagyis az elrendezés és megjelenítés nem változik valós időben, a rendszer csupán az előre letárolt megjelenítési formák közül választja ki az adott képernyőhöz legjobban illeszkedőt.

Forma helyett tartalom

Az új szoftver nagy ígérete, hogy a felhasználó fókuszálhat a tartalomra, a különböző részek egymáshoz való viszonyára, annak megjelenítését pedig a szoftver automatikusan generálja, a megadott információknak megfelelően. Így például horizontális, vertikális, vagy épp két (vagy akár három) dimenziós dokumentumok-prezentációk is készíthetőek. E kimenet kézzel tovább finomítható, de a készítők szerint erre csak nagyon ritkán lesz szükség. Az automatikusan, sablonokból generált megjelenítés ugyanakkor magában hordozza, hogy hamarosan mindenhonnan hasonló swayek néznek majd ránk.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az idők szavára mindenesetre hallgatnak a Microsoft fejlesztői, a Sway ugyanis már alapoktól a webre termett, az elkészült dokumentumok azonnal megoszthatóak, beágyazhatóak, és egyéb modern módon szétküldhetőek. Ez a cloud-natív hozzáállás a szerkesztés során is érvényesül, a dokumentumba bedobálhatunk webes tartalmakat, és akár online tárhelyről közvetlenül is beilleszthetünk képeket. A beépített keresővel pedig a Sway felületének elhagyása nélkül kereshetünk illusztrációkat az interneten.

A Sway egyelőre meghívásos alapon érhető el, a szolgáltatásba a Microsoft fokozatosan engedi be a jelentkezőket. A szoftver nem natív alkalmazásként, hanem webes appként működik - asztali környezetben a legtöbb böngésző támogatott. Mobilon külön kliensekkel készül a Microsoft, hamarosan iOS és Android app is elérhető lesz, illetve nyilván a Windows Phone-ról sem feledkezik meg a cég. A szoftver még fejlesztés alatt áll, a vállalati integráció is csak később jelenik meg, de a Microsoft ígérete szerint lesz OneDrive for Business és SharePoint-integráció, valamint együttműködés az Office Graph-fal is, illetve fejlett információbiztonsági és IT-menedzsment képességek is elérhetőek lesznek. Nyilván, hiszen ez mégis egy Office alkalmazás.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról