Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A mobilos Chrome is megnyílik a rendszergazdák előtt

Hlács Ferenc, 2014. szeptember 24. 12:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az asztali platformok mellett már az androidos és iOS-es Chrome egyes beállításai is megnyílnak a rendszergazdák előtt. Egyelőre csak korlátozott számú funkció érhető el a mobilos verziókon, amelyeket az adminisztrátorok az adott vállalat fiókjával bejelentkezett felhasználók készülékein alkalmazhatnak.

hirdetés

Már az Android és iOS rendszerekre írt Chrome böngészőkben is alkalmazhatnak több olyan beállítást is a rendszergazdák, amelyekre eddig csak az asztali platformokon volt lehetőség. Utóbbiak felett egyébként 2013 áprilisában kapták meg a kontrollt az IT-adminisztrátorok, akik több mint 100 beállítást érvényesíthettek távolról a Windows, Mac, Linux vagy Chrome OS rendszerrel felszerelt eszközök Chrome böngészőjében, legalábbis ha oda valaki az adott szervezet Google Apps fiókjával jelentkezett be.

A Google bejelentése alapján mostantól erre a mobil felületeken is lehetőség lesz, az adminisztrációs felület "Managed Bookmarks" opciójának módosításával végzett könyvjelző-beállítások például már az okostelefonos vagy táblagépes Chrome-ban is alkalmazhatók, de ugyanez vonatkozik a Proxy, illetve a Jelszókezelő beállításira is. A funkció egyelőre még nem végleges, a kísérleti fázisnál tart, ugyanakkor az érdeklődők már kipróbálhatják. Bekapcsolásához először a Chrome Managementet kell aktiválni.

Amennyiben mindkét beállítás aktív, a böngészőbe adott szervezet fiókjával bejelentkező felhasználók már minden fenti platformon megkapják azokat a beállításokat, amelyeket az adminisztrátor a Google Admin konzolon megad. Jelenleg még nem minden opció érvényesíthető ezzel a módszerrel az androidos és iOS-es Chrome-on, az egyes funkciók mellett az Admin felületen egy villanykörte ikon jelzi, hogy ha az bekapcsolható a mobil platformokon is. A felhasználók kijelentkezésével a beállítások értelemszerűen érvényüket vesztik az adott eszközön, az addig alkalmazott helyi Chorme-profil pedig törlődik.

Miután még tesztelés alatt lévő rendszerről van szó, a keresőóriás arra figyelmezteti a rendszergazdákat, hogy mindenképp jelezzék a felhasználók felé, ha aktiválják azt. A kezdeti stádiumban vélhetően még fel-felmerülő hibákat az adminisztrátorok a Google megfelelő weboldalán tudják jelezni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.