Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Új típusú virtuális gépek Azure-ön

Bodnár Ádám, 2014. szeptember 23. 14:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új típusú virtuális gépek igényelhetők az Azure felhőből a Microsoft tegnapi blogbejegyzése szerint. A D-típusú VM-ek érdekessége a szokásosnál nagyobb memóriakapacitás, valamint az SSD.

hirdetés

Új típusú virtuális gépeket tett elérhetővé a Microsoft az Azure-ön: az egyszerűen csak D-típusnak nevezett gépek a korábban egyedül rendelkezésre álló A-típusúaknál nagyobb memóriával rendelkeznek és SSD-t is kaptak. Az új gépek két nagy csoportba oszthatók, a "standard" D-típusú VM-ek (D1-D4) 1-8 virtuális processzormaggal rendelkeznek, de már a legkisebb változat is 3,5 gigabájt memóriával áll fel, a legnagyobb pedig 28 gigabájttal rendelkezik. E mellé kiviteltől függően 50-400 gigabájtnyi háttértár jár SSD-n.

Akinek ez nem elég, választhatja a kimondottan nagy memóriakapacitásra optimalizált virtuális gépeket (D11-D14), amelyek legkisebbike is 2 processzormagot és 14 gigabájt háttértárat állít csatasorba 100 gigabájtos SSD-vel, a legnagyobb pedig 16 maggal, 112 gigabájt operatív tárral és 800 gigabájt háttértárral rendelkezik. Az új gépek a két európai adatközpontban (Europe North, Europe West) is igénybe vehetők, az árak óránként 0,1 fonttól kezdődnek, ami havi 75 fontos kiadást jelent, de a csúcsmodellért óránként 1,5 fontot számláz a Microsoft, ez havi szinten már tekintélyes, 1123 fontos számlát jelent, amennyiben a gépet 0-24 órában működtetjük. Ezek az árak a "standard" tierre vonatkoznak, a load-balance és auto-scale nélküli "basic" verziók kevesebbe kerülnek, részletek az Azure weboldalon lehet olvasni.

Érdemes tudni, hogy a gépekben a temporary háttértár az SSD (Windows esetén D: mappa, Linux esetén /mnt vagy /mnt/resource), ez nem perzisztens, vagyis hardver vagy egyéb hiba esetén, a rendszer másik gépre mozgatásakor, frissítés utáni automatikus újraindulásakor a tartalma törlődik. A Microsoft szerint viszont jó arra, hogy egy adatbázis például ide cache-eljen vagy a SQL Server 2014 Buffer Pool Extensionjeként működjön.

A Microsoft úgy becsli, a D-típusú virtuális gépek processzorteljesítményben 40-50 százalékkal gyorsabbak a hasonló kategóriás A-típusú VM-eknél, az egy processzormagra eső memóriájuk pedig kétszerese, miközben az SSD miatt az I/O sebességük négy-ötszörös. A D-tpusú gépek indíthatók az Azure felügyeleti portálról vagy PowerShellből is, a vállalat leginkább memóriaintenzív feladatok vagy adatintenzív szoftverek alá ajánlja ezek bevetését.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.