Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 09. 11:02:00

Európai szolgáltatókhoz érkezik az Amazon okostelefonja

Beilleszti európai portfóliójába az idén nyáron megjelent Fire Phone okostelefont az Amazon. A világ legnagyobb e-kereskedelmi cége egyelőre a Deutsche Telekommal és a Telefónica angol leányvállalatával kötött viszonteladói szerződést.

Szeptember végétől két európai országban is kapható lesz a mobilszolgáltatókon keresztül az Amazon idén nyáron leleplezett okostelefonja, a Fire Phone - jelentette be tegnap a világ legnagyobb e-kereskedelmi lánca. A cég akárcsak az Egyesült Államokban, úgy az európai piacokon is elsősorban a tartalomdisztribúciós stratégiáját igyekszik támogatni a készülékkel, melyre a tengerentúlon az AT&T-nek van kizárólagos forgalmazási joga, Európában pedig elsőként a Deutsche Telekom, illetve a Telefónia (O2) angol leányvállalata fogja forgalmazni.

A DT német, illetve az O2 angol ügyfelei szerdától adhatnak le előrendelést az Amazon Fire Phone-ra, mely elsősorban nem a hardveres képességeivel, sokkal inkább a kapcsolt online szolgáltatásokkal igyekszik meggyőzni a leendő vásárlókat. Így például az európai vásárlóknak is jár a korlátlan tárhely, melyre a készülékkel készített fotók másolhatók, az előfizetők emellett egy évig ingyenesen hozzáférhetnek az Amazon Prime video-on-demand szolgáltatás katalógusához.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az európai szolgáltatókkal kötött megállapodás jó lehetőséget ad az Amazonnak arra, hogy tartalomdisztribúciós modelljével komolyan megvesse a lábát a két, méretét és vásárlóerejét tekintve legjelentősebb európai piacon, a két érintett szolgáltató pedig csökkentheti kitettségét az olyan, a szerződéses feltételeket előszeretettel diktáló, izomból tárgyaló cégekkel szemben, mint az Apple, vagy éppen a Samsung. Nem véletlen, hogy a Fire Phone a Deutsche Telekomnál pont annyiba kerül majd, mint a Samsung Galaxy S5, vagy az Apple iPhone 5c: a készülékért 1 eurót kell fizetni a vásárláskor, két éven keresztül havi 45 eurós tarifacsomag mellett (az AT&T-nél a Fire Phone a szerződés tartalmától függően 199 vagy 299 dollárba került eddig, amit tegnap 99 centre engedtek le).

Az Amazon Fire okostelefon a kapcsolt szolgáltatásokon kívül rendelkezik más, vevőcsalogató képességekkel is. Ilyen például a hamis térérzetet keltő "3D kijelző", ami valójában egy hagyományos IPS panel, a térhatás ettől függetlenül nem marad el. A telefon négy sarkában elhelyezett négy előlapi kamera ugyanis folyamatosan követi a felhasználó fejmozgását, a Fire Phone pedig ennek alapján pozicionálja a képet, belekalkulálva a giroszkóp és a gyorsulásmérő értékeit is, így élethű 3D hatást keltve.

Az okostelefon másik kiemelt funkciója a Firefly alkalmazás. Ez voltaképpen egy durván felturbózott Shazam, ami képes szinte bármit felismerni maga körül, legyen szó vonalkódokról, telefonszámokról, tárgyakról, filmekről vagy akár valamelyik tévésorozat egy adott epizódjáról. A Firefly célja természetesen, hogy a felismert médiatartalmat vagy terméket a felhasználó könnyen és gyorsan meg tudja vásárolni az Amazontól, amennyiben elnyerte tetszését.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 01:18

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.