Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 28. 13:57

Kijavította a hó elején hibásan megjelent frissítést a Microsoft

Fontkezeléssel kapcsolatos sebezhetőséget foltozott be a Microsoft MS14-045 jelű javítása, amelyet augusztus 12-én, a patch kedden adott ki a cég. Szélsőséges esetben a számítógépet kék halálba kergette a frissítés, ezért a vállalat eltávolította azt a frissítőszolgáltatásból. Most újra megjelent, állítólag már hibátlan.

Az augusztusi patch kedden, augusztus 12-én egy hibás frissítést tett közzé a Microsoft, az MS14-045 jelű javítás telepítése után számos felhasználó számolt be stabilitási problémákról, illetve kék halálról. A cég "csendben" visszavonta a frissítést és a kapcsolódó cikkben arra kérte a felhasználókat, ne telepítsék. Most megjött a friss verzió, elméletileg ez már hibamentes.

A hónap második keddjén kiadott frissítések telepítése után az egyik lehetséges gondot a fontok kezelésekor tapasztalhatták a felhasználók: az alapértelmezett helytől eltérő könyvtárba telepített betűkészleteket nem lehetett megváltoztatni vagy törölni, ha azok be voltak töltve, az operációs rendszert "File in use" hibaüzenetet adott. A patch telepítése fontmegjelenítési hibákat is okozhatott egyes esetekben. A fentieknél sokkal súlyosabb és számos fórumon intenzíven tárgyalt hiba, hogy a javítás telepítése után egyes gépeken "0x50 Stop" rendszerhiba mellett "kék halált" produkált az operációs rendszer.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft weboldalán üzemelő fórumban a cég egyik szoftvermérnöke arról írt, az MS14-045 elég nagy változást vezetett be a betűkészletek kezelésében, és a patch ugyan átment a szokásos teszteken, de ez nyilvánvalóan azért következhetett be, mert a tesztek nem fednek le minden lehetséges esetet és a tervezési folyamat sem hibátlan, ezen még dolgoznia kell a cégnek.

A javított patch telepítése után a felhasználók már nem találkoznak a fent leírt hibákkal, ígéri a Microsoft. Az "új MS14-045" (2993651) telepítéséhez előbb el kell távolítani a régit (2982791), ehhez persze el kell tudni indítani a gépet, ami a kék halálba futó operációs rendszerek esetén nem egyszerű feladat: itt csak egy csökkentett módú újraindítás és egy korábbi rendszer-visszaállítási ponthoz történő visszatérés jelent gyógyírt, ezt követően le kell szedni a régi patchet és telepíthető az új verzió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról