Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 16. 14:30

Áll a bál a Netflix európai terjeszkedése körül

Szeptemberben újabb hullámban terjeszkedik a világ egyik legnagyobb online filmkölcsönzője, a Netflix, mely máris rendkívül heves indulatokat korbácsolt Franciaországban. Az operátorok és a helyi filmipar mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen az amerikai vállalkozásnak.

HIRDETÉS

Nem indul felhőtlenül a Netflix online filmkölcsönző az újabb európai piacokon, különösképpen Franciaországban, ahol a helyi filmgyártás és a távközlési piac szereplői közös erővel próbálják megakadályozni, hogy az amerikai vállalkozás komoly ügyfélkört építsen ki. A szolgáltatás ma Németországban és Franciaországban indult el, de még az ősszel elérhetővé válik az osztrák, svájci, belga és luxemburgi mozirajongók számára is.

A Netflixet egyes érdekkörök máris a francia filmművészet hóhéraként aposztrofálják. A helyi filmipar képviselői szerint igazságtalan helyzetet teremthet ugyanis, hogy a Netflixre - lévén Amszterdamban bejegyzett cég - nem vonatkoznak azok a francia törvények, melyek értelmében minden helyi műsorszóró és on-demand szolgáltató adót köteles fizetni, melynek jelentős részét a francia filmgyártás támogatására fordítja az állam.


Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója: Ennemis rapprochés

Többek közt erre hivatkozva, ugyanakkor nyilvánvalóan jól felfogott üzleti érdekeik mentén a legtöbb francia kábelszolgáltató hallani sem akar arról, hogy a Netflix szolgáltatását felvegye saját portfóliójába, így a vezetékes kábeltévé-szolgáltatók közül egyedül a Bouygues Telecom kínálja külön csomagban a szolgáltatást előfizetőinek. Mindez azt jelenti, hogy a Netflixet a legtöbb francia néző különféle OTT-rendszereken (pl PC, Apple TV, játékkonzolok, okostévés appok vagy éppen a Google Chromecast) keresztül érheti csak el.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A fogyasztók ettől függetlenül szinte az összes érintett országban jól járnak a Netflix indulásával, hiszen a rendkívül bő katalógussal rendelkező szolgáltatás megjelenésének hatására a legtöbb operátor a video on-demand szolgáltatások árának csökkentésével, illetve a választék bővítésével válaszolt (a Netflix havi előfizetési díja 8-11 euró, minőségtől és a csatlakoztatott kliensek számától függően). Ilyen szolgáltató volt például a holland és a svájci UPC, mely nemrég indította el a prémium előfizetők számára ingyenes UPC My Prime szolgáltatást, emellett a Sky Deutschland is jelentősen bővítette VOD-kínálatát.

Németországban - ahol szintén ma indult a szolgáltatás - láthatóan sokkal nyugodtabbak a kedélyek, illetve az üzleti modell is kedvezőbb fogadtatásra talált az operátoroknál. A Netflix-katalógus például szerves része lett a Deutsche Telekom saját IPTV-szolgáltatásának, az Entertainnek, az ügyfelek a német távközlési cég beltéri egységein keresztül érhetik el a filmkínálatot, mely egyébként direkt konkurenciája lehet a Telekom saját tékájának.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:47

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.