Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 19. 15:18

Egyesíti Norton biztonsági szoftvereit a Symantec

Egyesíti biztonsági szoftvereit a Symantec, a vállalat eddig különálló termékei szeptember végétől Norton Security név alatt futnak majd. A megoldás Windows, OS X, Android és iOS platformokra is védelmet kínál.

Egyetlen szolgáltatássá gyúrja össze kilenc jelenleg elérhető, Norton márkanév alatt futó biztonsági szoftverét a Symantec. A nemes egyszerűséggel Norton Security névre keresztelt termék több platformon is védelmet nyújt majd a fenyegetésektől, legyen szó Windows, OS X, Android vagy iOS rendszerekről. A szoftver egyelőre bétatesztelés alatt áll, a végleges verzió előreláthatólag Észak-Amerikában lesz először kapható, szeptember 23-tól, amelyet nem sokkal később, októberben követ az európai megjelenés.

A Symantec már csaknem egy éve dolgozik termékpalettájának frissítésén, hogy a helyt tudjon állni a biztonsági szoftverek közötti egyre erősebb versenyben. Gerry Egan a vállalat termékmenedzsmentért felelős igazgatója szerint azzal, hogy az évek során az új fenyegetések megjelenésére válaszul újabb és újabb termékeket adtak ki. A klasszikus Norton Antivirus mellett megjelent az Internet Security, a 360, a Multi-Device és a Premier Edition, ezek aztán  összezavarták a vásárlókat, akik nem tudták, hogy a problémájukra melyik is jelenti a megoldást.

A biztonsági szoftver repertoárjában meglesznek a már ismert antivírus, kémprogram- és spamfigyelő funkciók, de a vállalat mindezek mellé online biztonsági mentésre is lehetőséget ad - ez utóbbi árát egyelőre hivatalosan nem közölte, noha Egan szerint valószínűleg továbbra is 10 dollárt kell majd fizetni 25 gigabájt területért, ahogy a cég korábbi termékei esetében is. A régebbi verziók felhasználóinak nem lesz kötelező azokat újabb változatra cserélni - noha a Symantec mindenkit a frissítésre bátorít. A Norton Security árát nem közölte a cég, de aligha fog jelentősen eltérni egy Norton Internet Security árától, amely jelenleg 80 dollárért kapható és 3 PC-re telepíthető.

Az egységesített Norton Security voltaképpen egy előfizetéses szolgáltatás lesz, amelyre egy adott eszközről beregisztrálva az operációs rendszernek megfelelő szoftver automatikusan letöltődik. Az hogy a szolgáltatást egyszerre hány eszközön lehet majd használni a vállalat érthető módon korlátozza, egyelőre azonban nem tudni, hogy egy fiók PC és mobil készülék védelmére lesz elegendő.

A szoftverek összevonásával párhuzamosan a Symantec néhány korábbi megállapodásnak is búcsút int, amelyek alapján egyes szoftverei előre telepítve érkeztek bizonyos készülékeken - ami érthető, hiszen a cég szeptember végével igyekszik majd mindenkit az új verzióra csábítani. A jövő hónapban megjelenő Norton Security továbbra is kapható lesz az üzletekben, noha a gyártó mindent megtesz, hogy a forgalmat, illtve a vásárlókat inkább weboldalára irányítsa, hiszen az itt megvásárolt termékek után több hasznot tud bezsebelni, mint a viszonteladók esetében.

a címlapról