Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 4. 12:04

Kicsit távolabbról tölt a Qi

Mintegy 5 milliméterről 45 milliméterre nőtt a Qi vezetéknélküli töltési szabvány hatótávolsága. Ez nem tűnik nagy előrelépésnek, a gyakorlati használhatóságot azonban látványosan kiterjeszti.

A Qi (ejtsd: csí) vezeték nélküli töltési szabvány eddig csak nagyon kis, mintegy 5 milliméteres hatótávolsággal működött, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a töltőnek és az áramot felvevő eszköznek érintkeznie kellett ahhoz, hogy a tekercsek között ekkora távolság lehessen és elindulhasson a töltés. Ezen változtat a szabvány vadonatúj, v1.2-es kiadása, amely már 45 milliméteres távolság áthidalására is képes, ezt az teszi lehetővé, hogy a szabvány a közvetlen indukció mellett már a mágneses rezonanciás indukciót is támogatja.

Használható vezeték nélküli töltés?

A fejlesztés nem tűnik nagy lépésnek, a technológia gyakorlati használhatóságát azonban nagyságrendekkel javítja. A szabványt támogatni kívánó étterem például nem kényszerül arra, hogy az asztalokba belevágja a töltőt, elegendő lesz az asztallap alá feltenni azt. Ugyanígy az autóban nem kell a telefont pontosan a töltő tekercsére tenni, elég, ha a Qi-kompatibilis tárolórekeszbe tesszük lazán az eszközt, ezt a Toyota, Jeep, Audi, Mercedes-Benz már be is építi újabb modelljeibe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fontos hír, hogy a szabvány visszafelé is kompatibilis, az előző generációs eszköz esetében is kiterjeszthető a hatótávolság mintegy 35 milliméterre. A kibővített szabvány ráadásul lényegesen nagyobb energiaátvitelre is képes, akár 2000 watt is átmegy, az eddigi maximum 5 watt helyett. Ez értelemszerűen vadonatúj felhasználási módokat nyit meg, a szabvány kidolgozói szerint első körben Qi-kompatibilis konyhai gépekre érdemes számítani, de akár notebookok, monitorok, egyéb irodai eszközök is elképzelhetőek - gyakorlatilag bármihez használható, ami 2000 wattnál kevesebbet fogyaszt és a kábelek jelenléte zavaró tényező.

Szabványcsata, századik epizód

A vezeték nélküli szabványok terjedését jelenleg már nem a műszaki akadályok, sokkal inkább az érdekelt piaci szereplők ellentétei akadályozzák. A különböző gyártók, cégek ugyanis különböző szabványok mögé sorakoztak fel, a szövetségek pedig a saját megoldásaikat igyekeznek dominánssá tenni. Röviden: szabványháború zajlik. A Qi (illetve a szabványért felelős Wireless Power Consortium( WPC) egyelőre valamivel sikeresebbnek tűnik, olyan cégek álltak mögé, mint az ASUS, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung vagy a Sony. Ezt a szabványt támogatják az egyes Nokia Lumiák, illetve a Google-féle Nexus 4, 5 és 7 is.

A legnagyobb versenytársa a Power Matters Alliance (PMA), amely az Alliance for Wireless Power (Rezence) és a PMA egyesülésével jött létre még az év elején. A szabványt szintén támogatásáról biztosította a legtöbb gyártó, piacon kapható eszközökből azonban csak néhány érhető el (amerikai piacra szánt HTC 8X, illetve Motorola Droid DNA). A két szabvány háborújában tavaly puccs hatásával ért fel, hogy a Samsung, az LG és a HTC mindkét rendszer felé bejelentette elvi támogatását, a Samsung pedig csúcsmodelljeihez a vezeték nélküli töltést lehetővé tévő, utólag megvásárolható hátlapot Qi és PMA "ízben" is piacra dobta.

Az első Qi v1.2-t támogató termékek az év második felében jelenhetnek meg a piacon, az első konyhai eszközökig azonban 2015-ig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról