Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Formátumháború a vezeték nélküli töltésben

Gálffy Csaba, 2014. február 12. 12:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A HD-DVD és Blu-Ray csatájához hasonló formátumháború kezd kibontakozni a vezeték nélküli töltés piacán. A héten két kisebb szereplő de facto egyesült a Qi ellenében, hosszas csatározásnak nézhetünk elébe.

Megegyezett a héten az Alliance for Wireless Power (A4WP) és a Power Matters Alliance (PMA) egymás töltési szabványának támogatásáról, így a két platform gyakorlatilag egyesült. A szövetség a jelenleg uralkodónak számító Wireless Power Consortium szabványa, a Qi (ejtsd: csí) ellen indul harcba, immár együttes erővel. Az egyezmény szerint a PMA szabványának részévé válik az A4WP Recenze nevű töltési mechanizmusa, ez mágneses rezonanciával adja át az energiát a tölteni kívánt elektronikus eszköznek. Az A4WP cserébe a PMA indukciós típusú töltését fogja támogatni a jövőben, így a szabványokat használó eszközök mindkét típusú töltővel használhatóak lesznek.

Harc a végső győzelemért

A vezeték nélküli töltés piaca viszonylag friss, az első, ismertebb okostelefon, amely támogatta a technológiát, a Palm Pre volt, 2009-ben. A felhasznált Touchstone fantázianevű megoldás nem használt iparági szabványokat, a telefont csak a Palmtól származó töltő tudta árammal ellátni. A mobilipar ezután a szabványosítás felé indult el, az egyik első a Wireless Power Consortium Qi  szabványa lett, amely a csúcskategóriás telefonokban el is kezdett terjedni. Tavaly a Nokia Lumia 920 és 820, valamint a Google referenciatelefonja, a Nexus 4 érkezett Qi technológiával, de az amerikai piacra szánt HTC 8X és a Droid DNA is ezt a rendszert használja. A Samsung egyelőre nem tette le a voksát, Galaxy S4 például különböző szabványokat támogató hátlappal is felvértezhető.

A viszonylag általános nevű konzorciumok mögött valódi iparági óriások állnak egymással csatában. Az A4WP például a Qualcomm és a Samsung kezdeményezése, amely mögött mára felsorakozott a Broadcom, a Deutsche Telekom, Fujitsu, HTC, Intel, LG Electronics, Marvell és az NXP is. A PMA mögött az AT&T, a Duracell, a Huawei, az NEC, a BlackBerry, a ZTE vagy a Sony található, de PMA töltőket kezdett telepíteni világméretű hálózatán a Starbucks és a McDonald's is. A de facto egyesülést az is mutatja, hogy a Qualcomm és a Samsung ebben a szövetségben is megtalálható már.

A nagy ellenfél Qi szabvány mögött is mintegy 200 cég sorakozott fel, a Nokia, Motorola mellett a BlackBerry ebben is részt vesz, a nagy támogató pedig az amerikai Verizon Wireless. Korábban ebben a csapatban játszott a Samsung, az LG és a HTC is, tavaly áprilisban azonban meglepetésre a három gyártó támogatásáról biztosította az PMA szabványát is, ami akkor felért egy puccs horderejével.

Nem választott még tábort azonban az Apple, a kaliforniai gyártó az NFC mellett egyelőre a vezeték nélküli töltésben sem lát túl nagy fantáziát. Phil Schiller marketingigazgató szerint a vezeték nélküli töltők használatához ugyanúgy konnektorra van szükség, mint a hagyományos töltőknek, miközben azoknál kevésbé hordozhatóak. "Míg egy Lightning-csatlakozóval ellátott USB-s töltő használható a fali aljzatról, a számítógépről vagy épp a repülőgépen, [a vezeték nélküli töltők] csak egy újabb eszközt jelentek, amelyet be kell dugni a konnektorba és a legtöbb esetben csak tovább bonyolítják a folyamatot" - mondta Schiller. Az Apple álláspontjában némi csúsztatás, hogy a vezeték nélküli töltők használata kényelmesebb (és esztétikusabb), ez különösen akkor jön elő, ha a háztartásban több eszköz is elhelyezhető egy nagyobb méretű töltőn.

Pénzről szól

A csata tétje nagy az érintett vállalatok számára. A győztes szabványhoz szellemi tulajdont (szabadalmakat) szállító cégek ugyanis egészséges bevételre tehetnek szert hosszabb távon licencdíjakból - ahogy például a Sony kap némi aprópénzt minden egyes eladott Blu-Ray lemez után. A potenciális piac pedig hatalmas, az okostelefonok milliárdjai mellett tabletek, fényképezőgépek, vezeték nélküli fülhallgatók, hordozható zenelejátszók, vagy akár akkus kézi szerszámok lehetnek tölthetőek ezekkel a rendszerekkel, az elterjedés egyetlen igazi korlátja jelenleg az iparági kiegyezés. A megfelelő szabvány megtalálása után a gyártók könnyebben fordulnak rá az egységes technológiára, ami végül a vezeték nélküli töltők és a tölthető eszközök árát is gyorsan lenyomja.

A felhasználók szemszögéből a különböző formátumok között egyelőre csupán minimális eltérések vannak. Ahogy azonban a konzorciumok közötti verseny kiélesedik, minden bizonnyal hamarosan megjelennek majd az egyik vagy másik szabvány felsőbbrendűségét hirdető cikkek és független összehasonlító tesztek is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.