:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 14. 15:22

Egyedi céges menük Windows 8-on

Vállalati felhasználók számára egyszerűsítené a csempés felületen történő navigációt a Microsoft. Az Apportals segítségével a céges IT egyedi csempés menüket hozhat létre a dolgozók gépein.

A Microsoft azzal a céllal hozta létre a Windows 8 csempés felületét, hogy megteremtse a PC-k és tabletek közti átjárást és a tabletpiacot a PC-k felől támadva hajtsa az uralma alá. Ez az erőfeszítés egyelőre nem hozott sikert, miközben a csempés képernyő erőltetésével a hagyományos desktop felhasználóit és kedvelőit magára haragította Redmond.

Most új megoldás érkezett a cégtől, amely vállalati környezetben hivatott élhetőbbé tenni a csempés képernyőt, az Apportals (sic!) segítségével a vállalati informatikai részlegek saját csempés menüket hozhatnak létre a dolgozók gépein, azok cégben betöltött szerepétől függően - az elgondolás kicsit a Start menü mappáira hasonlít, persze a megjelenése teljesen más. Az Apportals-szal a csempés startképernyőn olyan csempék készíthetők, amelyek nem egy alkalmazásra mutatnak, hanem egy újabb "almenüt" rejtenek, ahol Windows desktop alkalmazások, Windows 8.x modern alkalmazások, valamint webalkalmazások helyezhetők el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A koncepció alapján a cégnél dolgozó alkalmazottak a vállalati szervezetben betöltött szerepük szerint kaphatják meg ezeket a menüket, a más-más részlegen dolgozók más-más appokat érhetnek el - a hozzáférési jogosultságok természetesen Active Directory csoportházirendekből szabályozhatók. Ezekben a menükben a céges IT előre rögzítheti az alkalmazások elhelyezkedését. A Microsoft azoknak kíván segíteni ezzel, akik "eltévednek" a Windows 8.x csempés felületén - gyakran egy alkalmazás nem települ például automatikusan a főképernyőre, csak a részletes listából lehet előhívni.

Az Apportalokban található alkalmazásokat "sideloadolni" kell a vállalati piacterekről - ez azonban csak a Windows 8.x Enterprise verzióján támogatott képesség. A Microsoft által eddig nyilvánosságra hozott információk ugyanakkor nem említik expliciten, hogy az Apportals csak Windows Enterprise verziókon működne, bár a technológia sajátosságaiból adódóan elsősorban nagyvállalati ügyfelek érdeklődésére számíthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.