Szerző: Koi Tamás

2014. július 11. 12:09

Nagy gólt rúgott az interaktív tévé a focivébén

Jelentős sikert hozott a 2014-es futball-világbajnokság egy éppen csak szárnyát bontogató televíziós technológiának, a HbbTV-nek. A rendszerrel itthon az Antenna Hungária és az MTVA közösen kísérletezik, a platform a sporteseménynek köszönhetően egyre ismertebb és népszerűbb.

Egy, a műsorszóróktól és a tévégyártóktól független interaktív tévés technológia, a HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) diadalát hozhatja a 2014-es futball világbajnokság - a rendszert a sporteseménynek köszönhetően Európa-szerte százezrek ismerték meg, emellett itthon is több tízezren használják, illetve használták az egyébként teljesen ingyenesen elérhető szolgáltatást. Hazánkban többek közt az Antenna Hungária, a DIGI, a Tarr, valamint néhány kisebb kábelszolgáltató ügyfelei érhetik el a HbbTV interaktív szolgáltatást, amennyiben azzal kompatibilis tévékészülékkel rendelkeznek.

IPTV ingyen

A HbbTV és a hozzá hasonló hibrid megoldások lényege, hogy az eddig kizárólag lineáris és egyirányú adásközvetítési csatorna mellé egy IP-alapú adatcsatornát is kapcsol a rendszer, melyen a rendelkezésre álló sávszélességtől függően különféle kiegészítő szolgáltatások érhetők el. Ilyen lehet például a kibővített elektronikus programkalauz, hírolvasó, vagy egyszerűbb, eseményekhez (például olimpia) kötődő alkalmazások. A HbbTV esetében az IP-jel közvetlenül a digitális adásfolyamba kódolva is érkezhet, gyakorlatilag minden DVB-X rendszerű jelnél, a valódi interaktivitáshoz és a gazdagabb tartalomhoz azonban szükség lehet arra, hogy a vevőkészüléket internetre csatlakoztassuk (IP Unicast).

A HbbTV tesztsugárzást itthon az Antenna Hungária indította el elsőként tavaly októberben saját szervertámogatással, saját CDN-háttérrendszerrel üzemeltetve. A teljesen a tartalomszolgáltatók igényei szerint alakítható, nyílt iparági szabványokra támaszkodó rendszerben a tartalomszolgáltatók közül elsőként az MTVA látta meg a lehetőséget. Az alap MédiaKlikk néven indította el májusban HbbTV-szolgáltatását a közszolgálati televízió-csatornákon, az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével.


A MédiaKlikk felülete

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltatást a távirányító piros gombjának megnyomásával lehet elérni a MinDig TV platformon található bármely közszolgálati csatornáról, továbbá egyes kábeltelevíziós és műholdas műsorterjesztő rendszerekből. A portálon a foci vb indulása óta egyedülálló tartalom várja a nézőket: visszanézhetőek a már lejátszott meccsek, illetve statisztikák és hírek érhetők el (előbbiek meccs közben, élőben is frissülnek). A népszerű sportesemény a statisztikák szerint napról napra egyre több felhasználót vonz a HbbTV-felületre hazánkban.

Már alapfelszereltség

Az Antenna Hungária szerint ma több mint 200 ezer Hbb-képes okostévé található a magyar háztartásokban, a tulajdonosok mintegy tíz százaléka pedig már ki is próbálta a rendszert legalább egyszer. Az újonnan piacra kerülő tévékészülékek közül a legtöbb középkategóriás, vagy drágább modell már támogatja ezt a technológiát, melynek éppen az az egyik fő előnye, hogy a készülék gyártójától függetlenül képes ugyanazt a felhasználói interfészt és tartalmat nyújtani.

A HbbTV régiónkban különösen Lengyelországban számít közkedveltnek és elterjedtnek, a helyi állami tévé, a TVP már a 2012-es futball Európa-bajnokságon is sugárzott HbbTV jelet, azóta pedig több sporteseményhez is készített interaktív plusz tartalmat (nyári és téli olimpiai játékok, futball világbajnokság). A lengyel piacon ráadásul a köztévé mellett mostanra már több kereskedelmi tévé is elindította HbbTV portálját. Lengyelország mellett Csehországban is a sportesemények tekintetében a legkelendőbb az univerzális interaktív tévé: a CT sport nevű helyi sportcsatornán a labdarúgó tornán kívül a májusi hoki világbajnokságra is készült HbbTV-tartalom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról