Szerző: Koi Tamás

2014. június 13. 12:31

Kedvezőbb feltételekkel vásárolhatunk a weben

Mától az összes magyarországi webshopban kedvezőbb feltételekkel vásárolhatunk, köszönhetően egy új kormányrendeletnek, mely a távollevő felek közt kötött szerződések feltételeit, valamint a szerződéstől való elállást is szabályozza.

A pénteken életbe lépett 45/2014. (II. 26.) Korm. rendeletnek köszönhetően kedvezőbb feltételekkel vásárolhatnak a magánszemélyek)a magyarországi webshopokban. Az új kormányrendelet egyebek mellett szabályozza az úgynevezett távollevő felek közt kötött szerződéseket, mely a korábbi, 1999-es jogszabályhoz szinte a legtöbb ponton a fogyasztók javára változott, ugyanakkor a vállalkozások, kereskedők számára is tartalmaz pozitív változásokat, elsősorban pontosításokat.

A vevő, aki ott sem volt

A hatályos jogszabályok szerint a webshopokban történő vásárlás távollevő felek közt létrejövő szerződéskötésnek minősül: a vásárló és az eladó nem találkozik egymással, a vevő nem ismerheti meg a terméket minden tekintetben a vásárlás előtt. A jogszabályi logika (mind a korábbi, mind a mostani) ezért az üzlethelyiségekben történő vásárlásokhoz képest fontos extra védelmet biztosít a fogyasztónak, aki a vásárlást követően meghatározott időpontig meggondolhatja magát, azaz elállhat a szerződéstől. Ez esetben a feleknek az eredeti állapotot kell visszaállítani, vagyis a fogyasztó a termék visszaküldése után visszakapja a teljes vételárat.

Az új kormányrendeletben foglaltak többek közt a határidőkön változtatnak, valamint tisztáznak néhány eddig nem egyértelműen szabályozott kérdést. A legfontosabb változás, hogy a fogyasztó az eddigi 8 munkanap helyett 14 naptári napon belül állhat el a szerződéstől, a kereskedőnek (vállalkozónak) pedig az eddigi 30 nap helyett már csak 14 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a vételárat visszafizesse a fogyasztó részére. Szintén fontos változás, hogy az új jogszabály már deklarálja, hogy a vételárba a szállítási költség is beletartozik, igaz, a termék visszajuttatásának költségeit továbbra is a vásárlónak kell állnia.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jogszabály továbbra is szigorú előírásokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztókat milyen formában kell értesíteni az elállási jogukról. Így a korábbi kormányrendeletben foglaltakhoz hasonlóan ha a kereskedő nem tünteti fel a webshop szerződési feltételeiben a rendelet vonatkozó passzusait, a fogyasztó a vásárlástól számított 14 naptári nap helyett 12 hónapig élhet elállási jogával.

"A korábban az e-kereskedelemre vonatkozó szabályozás itthon 1999-ben született, amikor az e-kereskedelem még gyerekcipőben járt, a jogszabály inkább a katalógus-áruházakra vonatkozott, mintsem az internetes rendelésekre. A modernizálás időszerű volt, ahogy a polgári törvénykönyv esetében is, melynek számozása is beszédes: bár többször módosították, alapvetően a törvény 1959-ben született" - magyarázza a változások szükségességét Siklósi Máté, a CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadócég vezetője. Siklósi szerint a fogyasztók számára egyértelmű pozitívum az elállási jog meghosszabbítása mellett, hogy a jogszabály mostantól az internetes árverési oldalakra is vonatkozik (ha az eladó cég), az, hogy a fizetési kötelezettségre jobban fel kell hívni a figyelmet, valamint az EU-n belül immár mindenhol ezen egységes szabályok mentén lehet websopokból vásárolni.

Óvatosan a céges számlával

Az új rendelet ugyanakkor nem csak a fogyasztók, hanem a kereskedők előnyére is változik, igaz, ezúttal kisebb pontosításokról van csupán szó. A legfontosabb passzus ezek közül, hogy a távollevő felek közt létrejött szerződéseket szabályozó kormányrendelet az új Polgári Törvénykönyvvel karöltve mostantól világosabban definiálja a fogyasztót, így a fogyasztói körbe nem tartoznak bele a gazdasági társaságok és más jogi személyek, vagyis ha valaki cég nevében eljárva vásárol valamit az interneten, mától nem illeti meg az elállási jog.

Szintén pozitív, hogy a korábbi szabályozás során, ha elállt a fogyasztó a szerződéstől, a kereskedőnek akkor is vissza kellett térítenie a vételárat 30 napon belül, ha a terméket nem kapta vissza. Az új szabályozás egyértelmű lett: a fogyasztó elállási nyilatkozata után 14 napon belül visszaküldi a terméket, majd ezt követően, újabb 14 napja van a kereskedőnek arra, hogy visszatérítse a vételkor kifizetett összeget - hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi szakértő.

Az új, mától hatályos kormányrendelet, valamint a március 15-én életbe lépett új Polgári Törvénykönyvben foglalt jogszabályi megfelelőségeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, szabálysértés esetén a vállalkozók akár több százezer forintos bírságra számíthatnak.

A távollevő felek közt létrejövő szerződéseket szabályozó kormányrendelet az alábbi hivatkozáson érhető el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról