:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 6. 14:40

Saját PC-s klienst indít a GOG.com

Asztali klienst jelentett be a GOG.com. A klasszikus játékokat áruló weboldal szoftvere Gog Galaxy névre hallgat, és a vállalat szerint a konkurens megoldásokkal ellentétben semmilyen regisztráció vagy felhasználói profil létrehozása nem lesz benne kötelező. A kliens zárt béta tesztelésére már lehet jelentkezni.

A klasszikus játékok szerelmeseinek biztosan nem kell bemutatni a GOG.com-ot amelyet régebben Good Old Games néven is ismerhettek. A weboldal nosztalgikus címek széles palettáját kínálja letöltésre DRM védelem nélkül. A GOG most úgy döntött, kitör a böngészőből és egy asztali klienst ad ki, amelyen keresztül a népszerű címek egyszerűen megvásárolhatók, telepíthetők és elindíthatók. Gyakorlatilag egy Steam-szerű megoldásra kell gondolni - a Valve kliensével a cég egyébként nem titkoltan igyekszik versengeni.

A vállalat a Steam hátrányaként említi, hogy számos játékhoz még egyjátékos módban is online kapcsolatra, illetve regisztrált profilra van szükség, ami sokaknak fölösleges kényelmetlenségnek tűnhet. A Gog Galaxy névre keresztelt saját kliens ezzel szemben semmi ilyesmit nem követel majd meg, noha lehetőség természetesen lesz profil létrehozására mind az online multiplayerhez, mind pedig a rangsorokhoz.

01:38
 

GOG.com Galaxy: Introducing a DRM-Free Online Gaming Platform!

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A GOG Galaxyban mindezek mellett lehetőség lesz chatre a többi játékossal és a játékok automatikus frissítésére is, akárcsak a már említett Steam vagy akár az Origin klienseknél. Egy kifutott játékokat áruló szolgáltatásnál a frissítés elsőre értelmezhetetlennek tűnik, valójában a GOG-on kínált szoftverekhez gyakran azért érkezik patch, hogy újabb  operációs rendszeren is zökkenőmentesen fusson a rég megírt játék.

A platformmal kapcsolatban a vállalat ugyanakkor egyelőre csak egyetlen sokat sejtető előzetest adott ki, így kipróbálni még nem lehet, és sajnos a felületről sem mutattak be képeket. A videó arra is kitér, hogy a multiplayer üzemmódnak nem harmadik féltől származó appok, vagy felhasználói fiókok nélkül is igénybe vehetőnek kell lennie - magyarán a különböző kliensek közötti játékot akarják megvalósítani, noha az egyelőre nem világos, hogy a GOG erre a területre milyen megoldást tartogat.

Az mindenesetre biztos, hogy jóval kényelmesebb lesz a jelenleg elérhető hasonló szoftverek zöménél, hiszen nem kell majd az online aktiválással molyolni, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy itt klasszikus, DRM nélküli játékokról van szó, amelyeknél a fejlesztők ezt már nem követelik meg. Maga a kliens tehát még nem elérhető, ugyanakkor annak weboldalán lehetőség van feliratkozni egy zárt bétatesztre, amelyben a jelentkezők The Witcher Adventure Game-en keresztül ismerkedhetnek meg a platformmal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.