Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 5. 15:05

Itt a noteszgépes Kaveri

Kiemelkedő grafikus teljesítménnyel, de harmatos általános feldolgozókapacitással érkezik a noteszgépes piacra a Kaveri, az AMD új processzorgenerációja. A lapkák az alsó-középkategóriás notebookokban szerezhetnek babérokat, jó árú, játékra még éppen alkalmas gépek építhetőek az új processzorok köré.

Nem hoz meglepőt az AMD új generációs notebook-processzora, a mobil Kaveri, a lapkacsalád gyorsabb és alacsonyabb fogyasztású elődeinél. A Kaveri az AMD legújabb CPU (Steamroller) és GPU (Graphics Core Next) technológiáját ötvözi, mindkettőben közös, hogy az előd generációhoz képest alacsonyabb órajelre képes az architektúra, de az órajelenkénti teljesítmény jelentős növekedése ezt ellensúlyozni tudja. Ennek megfelelően a Kaveri notebookos kiadása is fontos előrelépés teljesítményben, mind a CPU-t, mind a grafikus oldalt tekintve.

Kisebb órajel, combosabb teljesítmény

A processzorok két fogyasztási szinttel érhetőek el, a P jelű lapkák 35 wattos, a "sima" változatok pedig 17-19 wattos hőkerettel rendelkeznek. A lapkák CPU-órajele 1,8-2,7 GHz (névleges) és 3-3,6 GHz (turbo) változik. Az AMD közlése szerint az energiamenedzsment átdolgozásával és az új, hatékonyabb architektúrával a processzorok sűrűbben válthatnak névleges órajel fölé és ott tovább is tudnak időzni, ez fontos eleme a teljesítmény növekedésének.

Mind az AMD, mind az Intel számára komoly probléma az integrált grafika és a memóriamodulok közötti sávszélesség, a viszonylag erős GPU-k adatokra éheznek. Ezért jó hír, hogy a mobil Kaveri egy fokozatot előrelépett a támogatott memóriasávszélességben, a csúcsmodell már 2133 (névleges) órajelű memóriamodulokat is fogadhat, a 35 wattos egységek 1600 helyett 1866-ra, az alacsony fogyasztásúak pedig 1333-ról 1600-ra léptek tovább.

A belépő modell az A6-7000, amely mindössze egy CPU-modult kapott két maggal, és egy szerény, R4-es osztályba sorolt grafikus vezérlőt, 192 futószalaggal (előbbi 2,2-3 GHz-en, utóbbi 553 MHz-en fut). Ezzel szemben az új csúcsmodell két modulja (négy mag) 2,7-3,6-en ketyeg, a kifejezetten nagy, 512 futószalagos (R7 osztályú) GPU pedig 686 MHz-en fut.

Érdekesség, hogy a 19 wattos processzorok esetében a gyártók bizonyos fokig szabad kezet kapnak az energiamenedzsment finomhangolásában, e processzorok TDP-je viszonylag tág határok között, 15 és 25 watt között állítható. Ezzel ugyanaz a lapka több eltérő hűtési kapacitású gépben is helyet kaphat, ami az AMD oldalán egyszerűsíti a logisztikát és olcsóbbá teszi a gyártást, az OEM-ek oldalán pedig nagyobb rugalmasságot biztosít a hűtés kialakításában és a gépek formatervében.

Az AMD műszaki vezetője, Joe Macri az Anandtechnek elmondta, hogy a Kaverihez új gyártási eljárást használnak, a 28 nanométeren készülő tranzisztorok ugyanis nem a CPU-kban korábban használt V-alakúak, hanem a GPU-knál elterjedt T-alakúak. Részben emiatt van, hogy a Kaveri órajele általában alacsonyabb, mint a Trinity/Richland generációé, a T-alakú tranzisztorok kevésbé bírják a magasabb órajeleket, ellenben sűrűbben helyezhetőek el. Mivel a Kaveriben mintegy 47 százalék a GPU területaránya (és a többi egy részét is nem-CPU áramkörök foglalják el), így logikusnak tűnt a váltás.

A Kaveri generációs lapkák mélyebb architekturális újításairól egyébként írtunk korábban hosszabban az asztali modellek bejelentésekor, az ott leírtak érvényesek most is természetesen.

Megveri-e a Haswellt

A válasz sajnos nemleges, sőt, az AMD processzora messze elmarad az első tesztek szerint x86-os teljesítményben a versenytárs tavalyi, egy éves modellje mögött. A négymagos csúcs-Kaveri FX-7600P általános számítási teljesítményben nagyjából az Intel U-sorozatú, i7-4500U kétmagos processzorainak szintjét hozza, ehhez azonban 35 wattos hőkeretre van szüksége az Intel 15 wattjával szemben. Mindegy milyen szögből nézzük, ez súlyos vereség az AMD számára, kétszer annyi maggal és több mint kétszeres maximális fogyasztással sem képes a gyorsabb végrehajtásra.

A grafikus teljesítményben a Kaveri persze nem gyenge, a tesztek szerint (és a várakozásoknak megfelelően) ez jelenleg messze a leggyorsabb integrált grafikus megoldás a piacon, noteszgépben jelenleg csak a különálló GPU-val szerelt modellek tudnak ennél többet. Az továbbra is nagy kérdés, hogy a modern játékok élvezhető futtatására alkalmas-e a Kaveri, a játszhatóság címtől, felbontástól és képminőségtől függ, a legtöbb játék mindenesetre felhúzható 25-30 FPS szintjére, ami elfogadható, de nem ideális.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az AMD stratégiája, miszerint a fejlesztést a GPU oldalán koncentrálja, továbbra sem kifizetődő. Az erős grafikus egység ugyanis általános célú számításra is alkalmas lenne - a piacon azonban alig van alkalmazás, ami ezt kihasználná. A cég ezért továbbra is mellékeli (erősen techdemó ízű) alkalmazásait, a Kaveri is megkapja a Face Login és Gesture Control szoftvereket, amelyek a GPU-t használják képelemzésre és -felismerésre.

Legalább olcsó

A Kaveri ideális választás lehet, például ha kifejezetten olcsó, ám játékra is alkalmas notebookot keresünk. Mert a fentieket meg is fordíthatjuk: igaz ugyan, hogy a Kaveri nem veri meg a fele annyit fogyasztó U sorozatú Core i7-et,, de nem is kerül annyiba. Az AMD processzora töredék áron hoz hasonló sebességet, grafikus teljesítményben pedig egyedülálló. Így ha olcsón szeretnénk viszonylag gyors gépet venni, a 8-10 órás akkus üzemidőt pedig nem várjuk el, a "nagy" Kaverik jó megoldást adhatnak.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról