Szerző: Koi Tamás

2014. május 30. 14:55

Állami tulajdonban az Antenna Hungária

A mai nappal lezárul az Antenna Hungária felvásárlási folyamata, ezzel 9 év után újból állami tulajdonba kerülhet az ország legnagyobb földfelszíni műsorszóró vállalata.

Kilenc év után ismét állami tulajdonba került az Antenna Hungária, Magyarország legnagyobb, földi műsorszóró hálózatát üzemeltető vállalata. A cég felvásárlásáról még március végén született döntés, hosszas előkészítést követően - a francia TDF Csoport kezében lévő társaságot a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) olvasztja magába, a tranzakció értéke 56 milliárd forint. A kormányzati kommunikáció szerint a felvásárlás nem érinti a szolgáltatásokat, ugyanakkor "hatékonyabban szolgálja a kormányzati törekvéseket".

A most lezárult felvásárlás egy 2013-ban indított tendereztetési folyamat eredménye, melyen a Magyar Állam is vevőként jelentkezett. Az állami fél szerint az Antenna Hungária megvásárlásával újból állami tulajdonba kerülhet a stratégiai szempontból kritikus rádiós és tévés infrastruktúra, valamint a szétosztás. Az Antenna Hungária ezen feladatok mellett ugyanakkor számos távközlési multinak, így többek közt a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak, illetve az Invitelnek is alvállalkozója, illetve partnere volt - így például számos mobil bázisállomást az Antenna Hungária üzemeltet, valamint transzportszolgáltatást végez az iparági szereplők számára.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Antenna Hungária esetleges eladásával kapcsolatos első pletykák már tavaly, jóval a TDF tenderkiírása előtt felreppentek. A társaság az elmúlt években több tízmilliárd forintot ölt a digitális földfelszíni sugárzású tévéadást továbbító földi adóhálózat kiépítésébe, miután 2008-ban, vitatott körülmények közt megnyerte az erről szóló tendert. A cég szolgáltatása botrányos körülmények közt indult el, a hatósági szerződésben szereplő vállalások teljesítése rendre elmaradt, míg végül egy 2011-es szerződésmódosítással rendeződött a felek közti vita.

Az Antenna Hungária a korábbi hatósági szerződésben szereplő támogatási konstrukcióval és a kommunikációs kampánnyal, valamint a DVB-H (mobiltévés) hálózat kiépítésével kapcsolatos vállalásainak elengedéséért cserébe vállalta, hogy saját költségén 55 új digitális adót állít üzembe a DVB-T lefedettség és a minőség növelése érdekében. A műsorszórónak emellett a vállalások elengedéséért cserébe több jogcímen is jelentős összeggel kellett támogatnia a közmédiát üzemeltető MTVA-t, mely egyébként a cég műsorelosztásból származó bevételének bennfentes források szerint csaknem háromnegyedét fizette - vagyis az Antenna Hungária és az MTVA keresztfinanszírozottsága igen jelentősnek számított.

Az Antenna Hungária 2005-től volt magánkézben, első tulajdonosa a Swisscom volt, mely két évvel később adta el 100%-os tulajdonrészét a TDF-nek mintegy 80 milliárd forintért cserébe.

a címlapról