Szerző: Koi Tamás

2014. május 30. 14:55

Állami tulajdonban az Antenna Hungária

A mai nappal lezárul az Antenna Hungária felvásárlási folyamata, ezzel 9 év után újból állami tulajdonba kerülhet az ország legnagyobb földfelszíni műsorszóró vállalata.

Kilenc év után ismét állami tulajdonba került az Antenna Hungária, Magyarország legnagyobb, földi műsorszóró hálózatát üzemeltető vállalata. A cég felvásárlásáról még március végén született döntés, hosszas előkészítést követően - a francia TDF Csoport kezében lévő társaságot a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) olvasztja magába, a tranzakció értéke 56 milliárd forint. A kormányzati kommunikáció szerint a felvásárlás nem érinti a szolgáltatásokat, ugyanakkor "hatékonyabban szolgálja a kormányzati törekvéseket".

A most lezárult felvásárlás egy 2013-ban indított tendereztetési folyamat eredménye, melyen a Magyar Állam is vevőként jelentkezett. Az állami fél szerint az Antenna Hungária megvásárlásával újból állami tulajdonba kerülhet a stratégiai szempontból kritikus rádiós és tévés infrastruktúra, valamint a szétosztás. Az Antenna Hungária ezen feladatok mellett ugyanakkor számos távközlési multinak, így többek közt a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak, illetve az Invitelnek is alvállalkozója, illetve partnere volt - így például számos mobil bázisállomást az Antenna Hungária üzemeltet, valamint transzportszolgáltatást végez az iparági szereplők számára.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Antenna Hungária esetleges eladásával kapcsolatos első pletykák már tavaly, jóval a TDF tenderkiírása előtt felreppentek. A társaság az elmúlt években több tízmilliárd forintot ölt a digitális földfelszíni sugárzású tévéadást továbbító földi adóhálózat kiépítésébe, miután 2008-ban, vitatott körülmények közt megnyerte az erről szóló tendert. A cég szolgáltatása botrányos körülmények közt indult el, a hatósági szerződésben szereplő vállalások teljesítése rendre elmaradt, míg végül egy 2011-es szerződésmódosítással rendeződött a felek közti vita.

Az Antenna Hungária a korábbi hatósági szerződésben szereplő támogatási konstrukcióval és a kommunikációs kampánnyal, valamint a DVB-H (mobiltévés) hálózat kiépítésével kapcsolatos vállalásainak elengedéséért cserébe vállalta, hogy saját költségén 55 új digitális adót állít üzembe a DVB-T lefedettség és a minőség növelése érdekében. A műsorszórónak emellett a vállalások elengedéséért cserébe több jogcímen is jelentős összeggel kellett támogatnia a közmédiát üzemeltető MTVA-t, mely egyébként a cég műsorelosztásból származó bevételének bennfentes források szerint csaknem háromnegyedét fizette - vagyis az Antenna Hungária és az MTVA keresztfinanszírozottsága igen jelentősnek számított.

Az Antenna Hungária 2005-től volt magánkézben, első tulajdonosa a Swisscom volt, mely két évvel később adta el 100%-os tulajdonrészét a TDF-nek mintegy 80 milliárd forintért cserébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról