Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 27. 12:05

Felfüggesztették a Torrentz.eu-t

A brit rendőrség kérésének eleget téve felfüggesztették az egyik legnagyobb torrentkereső, a Torrentz.eu domainjét. A lépés szembemegy az ICANN korábbi határozatával, miszerint hasonló intézkedésekhez bírósági határozat szükséges. Az oldal ugyanakkor alternatív címekről továbbra is elérhető.

Felfüggesztették a Torrentz.eu, azaz az egyik legnagyobb torrentkereső oldal domainjét. A Torrentfreak szerint a lépés a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó brit Police Intellectual Property Crime Unit határozatát követi. Valami hasonlóra már számítani lehetett, miután a londoni rendőrség az utóbbi hónapokban számos szerzői jogtulajdonossal dolgozott együtt, hogy megfékezze a kalóztartalmakat terjesztő weboldalakat.

A hatóságok először levélben figyelmeztették az oldalak tulajdonosait, hogy távolítsák el a jogsértő tartalmakat, vagy állítsák le weblapjaikat, majd miután ez nem járt sikerrel, néhány nappal ezelőtt a domain regisztrátorokhoz fordultak, hogy függesszék fel a kérdéses webcímeket. Ilyen volt a FileCrop fájlmegosztó múlt heti leállítása is, most pedig a Torrentz.eu került sorra. A lépés azért érdekes, mert mindkét szóban forgó oldal keresőszolgáltatás, így azok felülete is kimerül egy keresődobozban: önmagában tehát egyik sem oszt meg illegális, jogsértő tartalmakat (csak azokra mutató linkeket). Éppen ezért a felfüggesztésen az oldalak üzemeltetői is meglepődtek, különösen a Filecrop esetében.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Torrentz-felhasználóknak azonban egyelőre a rendőrség határozata ellenére nincs mitől félni, a torrentoldal ugyanis még mindig elérhető a Torrentz.ch és a Torrentz.me címek alól. A brit rendőrség kérésére felfüggesztett kereső csapata persze még korántsem mondott le az oldalról és mindent megtesznek, hogy az ismét elérhető legyen: ha a tiltást nem sikerül feloldani, új domainszolgáltatót keresnek. A Torrentz.eu az egyik legnagyobb hasonló oldal amit a brit rendőrségnek sikerült leállítania, a címen naponta több millió látogató kutat torrentek után.

A Police Intellectual Crime Unit kéréseinek azonban nem minden regisztrátor enged kérdés nélkül: a kanadai easyDNS például visszautasította az együttműködést és kiállt ügyfelei mellett. Korábban az internet domainrendszerét felügyelő nonprofit ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) úgy határozott, hogy a regisztrátorok nem függeszthetik fel az egyes címeket csak azért,  mert a bűnüldözési szervek jogsértő tartalmakat gyanítanak azokon - ilyen lépéshez a szervezet döntése értelmében bírósági határozat szükséges. Ebben az esetben azonban úgy tűnik, hogy egy email is elegendő volt az oldal leállításához, az ilyen eljárások ugyanakkor az ICANN szerint visszaélésre adnak lehetőséget. Ezek alapján a Torrentz csapata még visszaszerezheti a felfüggesztett domaint, végső esetben pedig másik regisztrátorhoz költöztetheti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról