Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 27. 10:04

Nem ad el többé NetApp tárolókat az IBM

Megszűnik az IBM és a NetApp viszonteladói megállapodása, a Nagy Kék többé nem árul a saját neve alatt NetApp tárolókat. Helyette a saját fejlesztésű modellek felé terelné az ügyfeleket.

A Bloomberg birtokába jutott információk szerint az IBM május 27-én megszünteti a NetApp tárológyártóval korábban kötött együttműködési megállapodását, amelynek keretében a saját neve alatt árulta a NetApp egyes termékeit. A Nagy Kék célja, hogy az ügyfeleit a saját fejlesztésű tárolók felé terelje.

OEM helyett inkább sajátot adna el az IBM

A NetApp szinte a surranópályán vált az egyik legnagyobb tárológyártóvá. A vállalat ugyanis nem csak saját neve alatt értékesíti termékeit, és nem csak a saját értékesítői csapatára támaszkodik, számos OEM megállapodás keretében is kerülnek a vevőkhöz NetApp tömbök, illetve több iparági szövetség részeként más gyártók kínálatában is megtalálhatók az eszközök. Az előbbire jó példa az IBM, a Nagy Kék által System Storage N-sorozatként eladott tárolók a NetApp forgalmának mintegy 2 százalékát adják a Bloomberg becslései szerint, ami évente hozzávetőleg 126 millió dollárt jelent. Az IBM ezzel a NetApp legnagyobb OEM-ügyfele.

A vállalat még 2005-ben kötött megállapodást a NetApp-pal azzal a céllal, hogy versenyképesebb lehessen az egyre erősödő EMC-vel szemben. Az IBM-nél azonban azóta megváltoztak a dolgok, az új kinyilvánított cél az évi 20 dolláros részvényenkénti profit elérése, a vállalat minden lépését és döntését ennek rendeli alá évek óta. A NetApp-pal kötött megállapodás felmondása is illeszkedhet ebbe a folyamatba, a partnertől megvásárolt, majd "átmatricázott" tárolókon a profit bizonyára alacsonyabb mint a saját fejlesztésű eszközökön - ez főleg igaz arra a piaci szegmensre, ahol az N-sorozat versenyez, mivel itt nagyon sok gyártó nagyon sokféle terméke található meg, az árverseny pedig öldöklő.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Emlékezetes, hogy a Sun felvásárlása után az Oracle is azért mondta fel a Hitachival kötött OEM megállapodást, mert az szerinte nem volt elég nyereséges, a vállalat inkább a saját szellemi tulajdonának kiaknázására koncentrál - az más kérdés, hogy a csúcskategóriás tárolók szegmensében versenyképtelenné vált és egyelőre nem látszik, hogy az azóta megvett Pillar Axiom termékcsalád meg tudta volna vetni a lábát ezen a területen.

Erősödő NetApp, gyengülő IBM

Az IBM helyzete távolról sem rózsás a tárolópiacon, eladásai évek óta gyorsuló ütemben esnek vissza. Az IDC által közzétett adatok alapján 2013 utolsó negyedévében a Nagy Kék tárolópiaci forgalma 901 millió dollár volt mindössze, ami 10 százalékos csökkenést jelent 2012 azonos időszakához képest, és 13 százalékos bevételarányos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég. Az IDC szerint a piaci forgalom 2,4 százalékkal növekedett éves szinten, az öt legnagyobb gyártó közül az IBM bevétele csökkent a legnagyobb mértékben.

Az IBM tárolópiaci forgalma mára a NetApp szintjére esett vissza, az IDC által publikált adatok alapján a NetApp ugyanezen negyedévben 791 milliós forgalmat realizált éves szinten 1,5 százalékot növekedve. Az OEM megállapodással az IBM tehát egy egyre potensebb versenytársat támogat. Eközben a NetApp láthatóan "kifelé megy" az OEM bizniszből, a vállalat az első naptári negyedév végén rendezett elemzői konferenciahíváson elmondta, OEM bevételei 34 százalékkal csökkentek éves szinten, az egész évet tekintve pedig 40 százalékos csökkenést valószínűsít a vezetés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról