:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 10. 13:18

Gyengén nőtt a tárolópiac az év végén

Alig nőtt év végén a tárolópiac, de már ennek is lehet örülni. A nyertes az EMC és a HP, a vesztes pedig az IBM volt az IDC által publikált adatok alapján.

2013 utolsó negyedévében enyhén, 2,4 százalékkal nőtt a külső lemezes tárolók piaca, adta hírül az IDC piackutató vállalat. Bár a bővülés üteme nem nagy, a tenencia mégis örömteli a gyártók számára, 2013 első három negyedévében ugyanis kettőben csökkent, egyben pedig stagnált a forgalom.

A tavalyi negyedik negyedévben összesen 6,9 milliárd dollár értékben adtak el külső lemezes tárolókat világszerte. A teljes tárolópiac (belső és külső) összesen 8,8 milliárd dollárt tett ki, ami 1,4 százalékkal több mint egy éve. A gyártók által leszállított tárolókapacitás meghaladta a 10,2 exabájtot (10,2 millió petabájt), ez éves szinten majdnem 27 százalékos növekedést jelent. Az IDC elemzői úgy látják, a tárolópiac bővülésének oka a szokásos év végi költekezési roham mellett a gazdasági körülmények enyhe javulása, miközben a szállítók marketingüzenetei is láthatóan célba találnak az integrált infrastruktúrákkal és tárolóoptimalizációval kapcsolatban.

A gyártók versenyében növelte előnyét az EMC, a legnagyobb szállító 9,9 százalékkal tudta növelni forgalmát, aminek köszönhetően a részesedése majdnem 33 százalékra bővült a külső diszkes tárolók szegmensében. A HWSW tippje szerint az EMC "szárnyalásának" oka az új generációs VNX modellek őszi megjelenése lehetett, a népszerű középkategóriás tárolók megjelenését már régóta várta a piac. Az EMC tárolóhardverek forgalma 2,28 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban.

Így mulat egy piacvezető tárológyártó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Távolról sem ment ilyen jól az IBM-nek, amely a vezető gyártók között a legnagyobb visszaesést produkálta, az IDC becslései szerint a Nagy Kék forgalma több mint 10 százalékkal esett vissza, és így alig több mint 900 millió dollárt tett ki - a New York-i székhelyű informatikai óriásnak mostanában egyáltalán nem megy jól a hardverpiacon, szervereladásai is látványosan zuhantak a negyedik negyedévben, x86 szerverrészlegét pedig a Lenovónak adta el, beismerve saját versenyképtelenségét.

Megtorpant a NetApp lendülete, a kizárólag tárolókban utazó céget ma már nem lehet "feltörekvő" szereplőként emlegetni, hiszen mára bevétele már megközelítette az IBM-ét, a negyedik negyedévben 791 millió dollárt tett ki, ez azonban csupán 1,5 százalékos bővülés, ami a piaci átlagnál alacsonyabb. Jó teljesítményt nyújtott ugyanakkor a HP, amely 6,5 százalékkal tudta növelni tárolóforgalmát. A cég "legacy" modelljei (XP, EVA) egyre inkább kikopnak és átveszik a helyüket az akvizíciók révén beemelt új termékek (3PAR, LeftHand). A kaliforniai cég tárolóforgalma 667 millió dollár volt a negyedik negyedévben. A gyártói rangsorban az ötödik helyet a Hitachi szerezte meg, a japán vállalat 5,6 százalékos visszaeséssel 558 millió dolláros forgalmat tudott produkálni. A

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.