Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 10. 13:18

Gyengén nőtt a tárolópiac az év végén

Alig nőtt év végén a tárolópiac, de már ennek is lehet örülni. A nyertes az EMC és a HP, a vesztes pedig az IBM volt az IDC által publikált adatok alapján.

2013 utolsó negyedévében enyhén, 2,4 százalékkal nőtt a külső lemezes tárolók piaca, adta hírül az IDC piackutató vállalat. Bár a bővülés üteme nem nagy, a tenencia mégis örömteli a gyártók számára, 2013 első három negyedévében ugyanis kettőben csökkent, egyben pedig stagnált a forgalom.

A tavalyi negyedik negyedévben összesen 6,9 milliárd dollár értékben adtak el külső lemezes tárolókat világszerte. A teljes tárolópiac (belső és külső) összesen 8,8 milliárd dollárt tett ki, ami 1,4 százalékkal több mint egy éve. A gyártók által leszállított tárolókapacitás meghaladta a 10,2 exabájtot (10,2 millió petabájt), ez éves szinten majdnem 27 százalékos növekedést jelent. Az IDC elemzői úgy látják, a tárolópiac bővülésének oka a szokásos év végi költekezési roham mellett a gazdasági körülmények enyhe javulása, miközben a szállítók marketingüzenetei is láthatóan célba találnak az integrált infrastruktúrákkal és tárolóoptimalizációval kapcsolatban.

A gyártók versenyében növelte előnyét az EMC, a legnagyobb szállító 9,9 százalékkal tudta növelni forgalmát, aminek köszönhetően a részesedése majdnem 33 százalékra bővült a külső diszkes tárolók szegmensében. A HWSW tippje szerint az EMC "szárnyalásának" oka az új generációs VNX modellek őszi megjelenése lehetett, a népszerű középkategóriás tárolók megjelenését már régóta várta a piac. Az EMC tárolóhardverek forgalma 2,28 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban.

Így mulat egy piacvezető tárológyártó

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Távolról sem ment ilyen jól az IBM-nek, amely a vezető gyártók között a legnagyobb visszaesést produkálta, az IDC becslései szerint a Nagy Kék forgalma több mint 10 százalékkal esett vissza, és így alig több mint 900 millió dollárt tett ki - a New York-i székhelyű informatikai óriásnak mostanában egyáltalán nem megy jól a hardverpiacon, szervereladásai is látványosan zuhantak a negyedik negyedévben, x86 szerverrészlegét pedig a Lenovónak adta el, beismerve saját versenyképtelenségét.

Megtorpant a NetApp lendülete, a kizárólag tárolókban utazó céget ma már nem lehet "feltörekvő" szereplőként emlegetni, hiszen mára bevétele már megközelítette az IBM-ét, a negyedik negyedévben 791 millió dollárt tett ki, ez azonban csupán 1,5 százalékos bővülés, ami a piaci átlagnál alacsonyabb. Jó teljesítményt nyújtott ugyanakkor a HP, amely 6,5 százalékkal tudta növelni tárolóforgalmát. A cég "legacy" modelljei (XP, EVA) egyre inkább kikopnak és átveszik a helyüket az akvizíciók révén beemelt új termékek (3PAR, LeftHand). A kaliforniai cég tárolóforgalma 667 millió dollár volt a negyedik negyedévben. A gyártói rangsorban az ötödik helyet a Hitachi szerezte meg, a japán vállalat 5,6 százalékos visszaeséssel 558 millió dolláros forgalmat tudott produkálni. A

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 15:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.