Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 26. 12:15

Ötéves frissítési garancia a Chrome OS-re

Egységes frissítési ciklust vezetett be a Chrome OS-re a Google, a vállalat öt évig vállalja a szoftver karbantartását, de lehet, hogy ennél tovább is friss marad a Chromebookokon és Chromeboxokon az operációs rendszer.

Egyre több gyártó egyre több modelljén található meg a Google Chome OS rendszere, beleértve az olyan olcsó noteszeket és mini asztali PC-ket mint amilyen az ASUS Chromebook C200 és ChromeBox, illetve a szélsőségesen drága gépeket, például a Google saját Chromebook PIxelét.

Legalább öt év

A Google korábban négy éves időtartamig garantálta a szoftverfrissítést a gépekhez, ez alatt az idő alatt érkeztek az operációs rendszerhez biztonsági és funkcionális frissítések. A vállalat most egységesen öt évre terjesztette ki ezt a periódust, ami azt jelenti, hogy még a legelső generációs gépek (pl. Acer AC700) is egészen 2016 nyaráig biztosan kapnak frissítéseket. Hogy egy adott készüléknek mikor jár le a támogatási garanciája, azt az eszköz kereskedelmi elérhetősége határozza meg.

Hogy az adott eszköz meddig támogatott garantáltan, az a Google weboldalán elérhető táblázatból derül ki, a Chrome OS-t futtató eszközök tulajdonosai itt nézhetnek utána a frissítéseknek. Elsőként a saját Chromebook prototípusát, a csak szűk körben, fejlesztők számára elérhető CR48-at nyugdíjazza a Google, ennek a garantált támogatása 2015-ben szűnik meg. Az idén tavasszal kiadott új modellek, például az ASUS ChromeBox vagy a Dell Chromebook 11 egészen 2019 tavaszáig biztos részesülnek frissítésekben.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A listában szerepel egy modell, a Samsung 5-ös sorozat, amely nem kapja meg az öt éves támogatási periódust, mivel ennek a gépnek az "end of life" dátumát már korábban bejelentették. Ettől függetlenül a Series 5 XE500C21 gépek 2016 nyaráig biztosan kapnak friss szoftvert.

A nagy vevők miatt kellett

A legnagyobb operációsrendszer-gyártó, a Microsoft politikájával ellentétben a Google nem azt mondja, hogy az öt év lejárta után nem jön több javítás, csak nem garantálja azokat - feltehetően a konkrét eszköztől függ, hogy frissül-e a szoftvere vagy sem. Elképzelhető, hogy egyes új képességeket a régebbi eszközökön már nem fog implementálni a Google például a hardver korlátai miatt, vagy például a használati statisztikákból az derül ki, hogy a gép teljesen kikopott, így a frissítése felesleges. A Microsoft ugyanakkor hosszabb támogatást ad a rendszereihez, az asztali operációs rendszerei a megjelenéstől számított legalább 10 évig kapnak patcheket.

Az egységes és a korábbinál hosszabb támogatási ciklus bevezetésére azért volt szükség, mert a Chrome OS legnagyobb vásárlói között számos vállalat és oktatási intézmény is található, amelyek elvárnak egyfajta garanciát arra, hogy a megvett gépparkjukat jó ideig biztonsággal használhatják. A rendszeradminok részéről a mostani bejelentés semmilyen reakciót nem igényel: a Chrome OS sajátossága, hogy a frissítések (a Chrome böngészőhöz hasonlóan) teljesen csendesen, mindenféle felhasználói vagy adminisztrátori interakció nélkül töltődnek le és települnek, a következő indításkor pedig érvénybe is lépnek.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról