Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Microsoft után a Sony és a PS4 is Kínába indul

Hlács Ferenc, 2014. május 26. 12:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kína sem marad PlayStation 4 nélkül, a Sony hamarosan a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben is árulni kezdi legújabb játékkonzolját. A platformra érkező játékok árusításához azonban a helyi hatóságok jóváhagyása is szükséges.

hirdetés

A Microsoft után végül a Sony is úgy döntött, Kínában is árusítani kezdi legújabb játékkonzolját, a PlayStation 4-et. A területre való belépéshez a gyártó két közös vállalkozást hoz létre a Shanghai Oriental Pearl Grouppal, egyikben 49, másikban pedig 70 százalékos tulajdonnal, a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben - jelenlegi állás szerint Kínában ugyanis csak ebből a zónából árulhatják a konzolokat. A kereskedelem tilalmát az országban tavaly szeptemberben 13 év után oldották fel. Nincs benne semmi meglepő, hogy a tilalom végével a gyártók igyekeznek megvetni a lábukat a térségben, hiszen az rengeteg potenciális felhasználót jelent: a kínai Internet Network Information Center adatai szerint az online játékosok száma az országban a 338 milliót is eléri.

A Microsoft ugyanakkor már egy lépéssel a japán vállalat előtt jár: míg a PS4 konzolok pontos kínai megjelenési dátuma ismeretlen, az Xbox One gyártója már korábban bejelentette, idén szeptembertől Kínában is árusítani kezdi termékét. A Sonyhoz hasonlóan a redmondi cég is közös vállalkozást hozott létre egy sanghaji székhelyű vállalattal, az online televíziós szolgáltatást nyújtó BesTV-vel.

Persze a cégeknek így sem lesz könnyű dolguk, mivel az országba érkező játékoknak a helyi hatóságok jóváhagyására is szükségük van, mielőtt a boltokba kerülhetnének - ez sok népszerű, de erőszakos címet veszélybe sodorhat. A Sony ugyanakkor erre az esetre is igyekszik felkészülni, a vállalat tervei szerint a közös vállalkozás keretében többek között kifejezetten Kína piacára is készítenek majd játékokat.

A területben rejlő potenciálra persze már többen is felfigyeltek, a Nintendo például már dolgozik egy olcsó, kifejezetten a feltörekvő piacokra, főként Kínába szánt konzolon. A gyártó stratégiája ugyanakkor nagyban különbözik a Sony, illetve a Microsoft irányvonalától, miután komolyabb készülékeit, mint a 3DS vagy a Wii U-t nem tervezi piacra dobni a területen. A vállalat úgy gondolkodik, hogy a térségben nincs értelme a fejlett piacokra készült drága termékeket bevezetni, mint a 399 dolláros PS4, sokkal nagyobb lehet a kereslet az egyszerűbb, cserébe viszont elérhető árú játékgépek iránt. Ezzel a véleménnyel a Nintendo nincs egyedül, az elmúlt hónapokban ugyanis a ZTE és a Huawei is bejelentett egy-egy saját, olcsó androidos játékkonzolt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.