Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 12. 16:17

Jövőre érkezhet az olcsó Nintendo konzol

Olcsó játékkonzol piacra dobását tervezi a Nintendo, amellyel elsősorban a Kínához hasonló feltörekvő térségeket venné célba. Hogy a Wii U kudarcát ellensúlyozza, a vállalat már jövőre előállhat az új termékkel, és még idén okostelefonos alkalmazást is kiad.

Új, kifejezetten a feltörekvő piacokra szánt játékkonzolon dolgozik a Nintendo. A Ruters szerint az olcsó játékgépek már jövőre megjelenhetnek, miután a vállalat igyekszik minél hamarabb új termékkel előállni, a hűvös fogadtatást kapott Wii U konzolok után. Vélhetően a befektetők is ebben az irányban gyakorolnak nyomást a cégre, miután a konkurens Sony és Microsoft készülékei egyre nagyobb részt hasítanak ki maguknak a piacból. A Nintendo ráadásul a mobil készülékek elől is elzárkózik, játékait nem hajlandó átvinni okostelefonokra és tabletekre, a platform virágzásának ellenére.

A gyártó inkább a Kínához hasonló feltörekvő területeket célozza meg, ahol a kisebb a potenciális vásárlók jövedelme, illetve a videojátékok terén is kevésbé tapasztaltak. A létező termékeket, mint az említett Wii U-t vagy a 3DS kézikonzolt a vállalat nem tervezi piacra dobni ezeken a területeken. Satoru Iwata, a cég vezérigazgatója szerint nincs értelme egy a fejlett piacra készült terméket bevezetni a térségben, ezért nem követik majd a Microsoft stratégiáját, amely szeptembertől a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben árulja Xbox One konzolját, miután a kormány itt feloldotta az ország többi részére érvényes kereskedelmi tilalmat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A márciussal lezárult üzleti évre a Nintendo mintegy 452 millió dolláros veszteséget jelentett. A cég a januártól márciusig tartó időszakra tervezett 3DS-eladásoknak csak harmadát tudta hozni, és a teljes üzleti év alatt elkelt 2,7 millió Wii U is messze elmaradt a várakozásoktól. Utóbbiból 2012 novemberi megjelenése óta összesen 6.2 milliót sikerült eladni - viszonyításképpen a Sony a Playstation 4-ből az első öt hónapban adott el 7 millió darabot.

A Wii U-nak ezzel az eddigi legrosszabb második évi eredményeket produkáló konzolként sikerült beírni magát a történelemkönyvekbe. Ennek fényében, különösen azt figyelembe véve, hogy már a 3DS is túl van fénykorán, a cégnek komoly váltásra lesz szüksége, ha a közeljövőben meg akarja a törni az elmúlt évek veszteséges sorozatát, főleg ha ilyen mértékben elzárkózik az okostelefonok és táblagépek elől. A vállalatnak mindenesetre a Wii sikeréből még vannak tartalékai, március 31-ével nagyjából 7,82 milliárd dollárt tudhatott magáénak.

Újításra Iwata szerint számíthatunk is, a vezérigazgató elmondta, a cég termékeinek következő generációja nem pusztán a szórakoztatást, de a felhasználók életminőségének növelését is célozza majd, azokban különböző egészségügyi funkciók is feltűnhetnek - ezzel kapcsolatban azonban nem árult el több részletet. Mindezek mellett, ha tényleges játékokkal nem is, egy kiegészítő alkalmazással a vállalat azért elmerészkedik az okostelefonokig: a várhatóan még idén megjelenő app kiegészítőként szolgál majd egyes játékokhoz, valamint az új címekről is tájékoztat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról