:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 23. 09:48

Tizenhatezres leépítéssel gyorsítja átalakulását a HP

Az elemzői várakozásoknak többé-kevésbé megfelelő negyedéves eredményekről számolt be tegnap este a Hewlett-Packard. A vállalat ugyanakkor azt is közölte, nagyszabású átalakulását újabb tizenhatezer alkalmazott kirúgásával fogja felgyorsítani.

Újabb leépítés kezdődik

Meg Whitman 2011 őszén érkezett a HP élére, legfontosabb célja az volt, hogy újra formába hozza a kissé viharvert informatikai vállalatot, amely a két előző vezető alatt sokat vesztett innovációs képességéből, versenyképességéből, hiányosságait pedig több, balul elsült felvásárlással sem tudta elfedni. Whitman 2012 elején jelentette be, hogy a 300 ezer főnél is többet foglalkoztató cégtől legalább 30 ezer dolgozót kell elküldeni a költségek csökkentése érdekében, tegnap ezt további 16 ezerrel fejelte meg. A vállalat két év alatt mintegy 50 ezer alkalmazottal lesz karcsúbb.

"A 2014-es pénzügyi év első felének lezárultával örömmel mondhatom, a HP átalakítása rendben halad" - mondta tegnap, a második pénzügyi negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Meg Whitman. "Stabilizáltuk az árbevételt és már kezdenek látszani a kulcstechnológiákra történő összpontosítás és az ide áramló befektetések első jelei. De tovább kell dolgoznunk a végrehajtáson és csökkentenünk kell a költségeket hogy javítsuk a nyereségességünket."

"2014 második felében fel fogjuk gyorsítani azt, hogy 2015-re már a megfelelő struktúrával tudjunk ráfordulni. Ennek eredményeképp legfeljebb további 16 ezer alkalmazott hagyja majd el a céget a korábban bejelentett 2012-es átstrukturálási programon felül" - folytatta Whitman. "Egy cég sem szeret dolgozókat elbocsátani, de a helyzet az, hogy a HP-nak mániákusan oda kell figyelnie a költségstruktúrájára." A vállalat tájékoztatása szerint a leépítés mintegy 500 millió dolláros költséggel jár majd, de a 2015-ös pénzügyi évben már 1 milliárd dolláros megtakarítást jelent - ennek egy részét a HP visszaforgatja az üzletébe.

Meg Whitman

A PC-részleg volt a legjobb

A HP a most véget ért negyedévben 27,3 milliárd dolláros árbevételt ért el, ez éves szinten 1 százalékos csökkenést jelent. Sorozatban ez volt a tizenegyedik negyedév, amikor a vállalat bevétele csökkent. A szigorú költségcsökkentési lépések miatt a profit emelkedett, az 1,8 milliárdos üzemi profit 13 százalékkal magasabb mint a tavalyi, az 1,27 milliárdos nettó eredmény pedig 18 százalékkal múlta felül a 2013 azonos időszakában elért mutatót. A részvényenkénti eredmény 88 cent lett, ami épp megfelelt a Wall Street elvárásainak, de a bevétel 100 millió dollárral alulmúlta az elemzői konszenzust.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az üzletágak közül meglepetésre a PC-divízió teljesített a legjobban, amelynek árbevétele 7 százalékkal 8,2 milliárd dollárra nőtt a negyedév során. A cég tájékoztatása szerint elsősorban a vállalati PC-k iránt volt élénk a kereslet, amelyet a Windows XP lejáró támogatása is pörgetett. A vállalati PC-k forgalma ennek köszönhetően 12 százalékkal emelkedett, amivel bőven ellensúlyozni tudta a lakossági gépek 2 százalékos visszaesését.

A HP szerint jó hírt jelentett, hogy az otthoni notebookok forgalma 2010 után most először emelkedett. Az összes eladott PC mennyisége 10 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest, mind a céges, mind az otthoni gépek terén túlnövekedte a teljes piacot a HP. Cathie Lesjak pénzügyi vezető elmondta, a személyi számítógépes üzletág üzemi eredménye 920 millió dollár volt, az árbevétel 3,5 százaléka. A céges gépek iránti kereslet élénkülése miatt az eredményhányad 0,3 százalékponttal erősödött egy év alatt.

A nyomtatási üzletág ugyan bevételben nem gurított nagyot - 4 százalékkal 5,8 milliárdra csökkent a mutató - a profitot továbbra is szállítja. A vállalati nyomtatók eladásai 1 százalékkal 1,4 milliárd dollárra csökkentek, az otthoni nyomtatók forgalma viszont 1 százalékkal 566 millió dollárra emelkedett a most lezárt negyedévben. A bevételcsökkenés fő oka a kellékanyagok eladásainak 6 százalékos visszaesése. A HP által közzétett számokból ugyanakkor kiderült, hogy a lézeres tonerek forgalma csökkent leginkább, a tintasugaras patronoké kevésbé, és ez összességében jó hír, mivel a patronokon magasabb a profit. A nyomtatási részleg 1,1 milliárd dolláros üzemi nyereséget ért el, ami majdnem 18 százalékkal magasabb mint tavaly ilyenkor.

Szerverek, tárolók: volt jobb

A vállalati hardverekkel foglalkozó Enterprise Group 6,7 milliárdos forgalma 2 százalékkal alacsonyabb mint a tavalyi, ezt elsősorban a technológiai szolgáltatások (hardversupport), az üzleti kritikus szerverek és tárolók csökkenő bevétele magyarázza. Az új Xeonok megjelenése ellenére az ipari szabványos szerverek szegmensben csupán 1 százalékos bevételnövekedést tudott elérni a HP - a cég pénzügyi vezére szerint a piac továbbra is nagyon erősen kompetitív, ami lenyomja az árakat. Az üzleti kritikus szerverek forgalma tovább zuhan, a most lezárt időszakban így 230 millió dollárt tett ki - a HP egyelőre adós az x86-alapú Integrity-alternatívák bemutatásával, versenyképes hardverek hiányában pedig erőfeszítései leginkább a meglevő Integrity-ügyfelek kiszolgálására korlátozódhatnak. Sikeresek ugyanakkor a nagy Xeon-dobozok (pl. DL980), amelyek bevételé ebben a kategóriában számolja el a cég, Lesjak szerint ez már fontos faktor volt abban, hogy az üzleti kritikus szerverek bevétele csak 14 százalékot csökkent.

A hálózati termékek eladásai éves szinten 6 százalékot emelkedtek és 658 millió dollárt tettek ki, elsősorban a switch árbevétel javulásának köszönhetően - a HP sietett mindenkit tájékoztatni, hogy túlnövekedte a piacvezető Ciscót, igaz, arról már nem beszélt Cathie Lesjak, hogy a Cisco switching árbevétele jó ötszöröse a HP-énak. Csalódást okozott ugyanakkor a tárolópiacon a cég, a bevétel 3 százalékkal apadt ebben a szegmensben - az összes fő termékvonal (3PAR, XP, EVA) visszaesést produkál. A kifutó EVA esetében ez persze nem váratlan, és a nemrég frissített XP esetén is érthető, de a 3PAR megállása némileg furcsa. A HP szerint nem egyedül érzi a tárolópiac gyengélkedését. A hardverrészleg üzemi nyeresége 961 millió dollár volt, kicsit kevesebb mint egy éve.

A szoftverrészleg bevétele gyakorlatilag stagnált, a biztonsági termékek és analitikai megoldások (pl. ArcSight, Fortify, Vertica, Autonomy) 8 százalékkal növekedő licencbevételét visszahúzta a 4 százalékkal csökkenő support árbevétel. A szoftverrészleg 971 millió dolláros bevételéhez 185 milliós üzemi eredmény társult.

A szolgáltatás, az nem kellett

A technológiai szolgáltatások forgalma 2,1 milliárd dollárt tett ki a most lezárt negyedévben, ez éves összehasonlításban 5 százalékos csökkenést jelent - ennek oka az előző években rosszul teljesítő hardverpiac. A vállalat ugyanakkor közölte, javul az "attach rate", vagyis az eladott hardverekhez egyre nagyobb arányban sikerül szolgáltatásokat is értékesítenie, főleg a hálózati eszközök és a tárolók területén.

A vállalati szolgáltatási üzletág 5,7 milliárd dolláros bevétellel zárta a negyedévet, ami 7 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Az üzemi eredmény mindössze 144 millió dollár volt, ami a bevételhez hasonló mértékű esés egy év alatt. A cég szerint nagy IT-szolgáltatási szerződések jártak le a negyedév során, amelyeket az ügyfelek nem újítottak meg. Ennek köszönhetően az IT outsourcing bevétel 7 százalékkal 3,6 milliárd dollárra, az üzleti szolgáltatások forgalma pedig 8 százalékkal 2,1 milliárdra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.