Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 20. 13:40

Hivatalos: HTML5-re váltott a YouTube

Szép lassan a Flashben készült lejátszó minden funkcióját belefejlesztette saját HTML5-lejátszójába a Google, így elindulhat az Adobe-technológia kiűzése a YouTube-ról. Elsőként a Chrome-felhasználók kapják meg az újdonságot - ez ma már Magyarországon a böngészők legnagyobb szeletét jelenti.

Folytatódik a Flash térvesztése a weben, alapértelmezésben már a HTML5-ös lejátszót tölti be a YouTube a Google saját böngészőjében, a Chrome-ban. Korábban a Flash lejátszó alternatíváját külön kellett kérni a YouTube megfelelő oldalán, mostantól azonban kérés nélkül is automatikusan az új technológiát használó lejátszó jelenik meg. Az új lejátszó azonos funkcionalitással rendelkezik, mind a Flash-alapú társa, működése azonban immár nem támaszkodik beépülő modulra.

A YouTube HTML5 oldala Chrome alatt.

A hosszú ideje fejlesztett HTML5-lejátszó támogatja a DASH (dynamic adaptive streaming over HTTP) szabványt is, vagyis a a hálózati paraméterek függvényében dinamikusan alakítja a videó bitrátáját és szükség esetén a felbontását, így (jobbára) szaggatásmentes élményt kínál - ezt egyébként a Flash-alapú lejátszó is támogatja. Emiatt egyébként nehezen összemérhető a HTML5 és a Flash lejátszó sebessége illetve processzorterhelése, a felhasználói beszámolók szerint ugyanakkor szerényebb teljesítményű gépeken a HTML5 ott is folytonos lejátszásra képes, ahol a Flash akadozik.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A YouTube a videós szabványok támogatása alapján dönti el, hogy egy-egy böngészőben melyik lejátszót tölti be. A Chrome esetében az összes kodek és HTML-standard támogatott, ezért a legfrissebb verzióban már nem a Flash-alapú, hanem a HTML5-ös lejátszó jelenik meg. Ezzel szemben a Firefox például nem támogatja a H.264 kodeket, az ilyen formátumú videókat a szabad szoftveres böngésző egyelőre nem is játssza le.

 

...és ugyanaz Firefoxban.

Ez utóbbi egyébként hamarosan változni fog, a Mozilla néhány napja jelentette be, hogy a licencköteles H.264-et és a hozzá kapcsolódó másolásvédelmi technológiát kényszerűségből implementálni fogja a Firefoxban, miután a webes videós formátumok csatájában a szabad alternatívák elbukni látszanak, a webes szolgáltatások pedig gyakorlatilag egyhangúlag adoptálták a H.264-et.

Ha valamiért mégis szeretnénk visszaállítani a Flash-alapú lejátszást, akkor ennek a Chrome-kiegészítőnek a telepítésével kaphatjuk vissza régi playert.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.