Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Firefox OS fejlesztői nap és Firefox kiadási buli is lesz

Bodnár Ádám, 2014. május 14. 14:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ingyenes Firefox OS szakmai nyílt napot tart május 31-én a Pentaschool, ahol a látogatók egy nap alatt megtanulhatják a fejlesztést a Mozilla új mobilos platformjára. Akit a Mozillának az új böngészője érdekel inkább, május 21-ére ne csináljon programot.

Május 31-én szakmai nyílt napot rendez a Mozilla Alapítvánnyal közösen a Pentaschool oktatási központ, az esemény célja, hogy összegyűjtse a Firefox OS iránt érdeklődő fejlesztőket és hasznos, gyakorlatban is használható információkkal lássa el őket. A közzétett program alapján az esemény afféle egynapos, gyorstalpaló Firefox OS képzésként is felfogható, a rendezvényen reggel 9-től délután fél 5-ig sorra veszik az operációs rendszerre történő fejlesztéshez szükséges legfontosabb információkat.

Mobilfejlesztői konferencia

Szó lesz a platform sajátosságairól, a fejlesztői eszközökről és környezetekről, az eseménykezelés és felhasználói interakció alapjairól. Külön előadás foglalkozik azzal, hogy lehet a Device API-kon keresztül HTML/JavaScript/CSS kódból a hardverközeli funkciókat elérni (pl. kijelző tájolása, giroszkóp, GPS), majd az adattárolás, a hálózatkezelés, a telefon- és SMS-funkciók lesznek soron. A nap végén a záróelőadás azzal foglalkozik, hogy lehet egy elkészült alkalmazást a platformhoz tartozó piactérre feltölteni. A kiadott program alapján minden előadáson konkrét példákon, egy-egy alkalmazás elkészítésén keresztül lehet megismerkedni a platform sajátosságaival. Az előadó Karóczkai Krisztián, az MTA SZTAKI munkatársa, az Óbudai Egyetem PhD hallgatója.

A Firefox OS a Mozilla nyílt forrású, Linux-alapú platformja, elsősorban a legalsó kategóriás okostelefonok számára - Magyarországon a szolgáltatók kínálatában az Alcatel One Touch Fire érhető el a platformot futtató készülékek közül, 20-25 ezer forint körüli áron. Az apró 3,5 hüvelykes kijelzővel felszerelt telefon 1 gigahertzes Qualcomm processzort, 256 megabájt RAM-ot és 2 gigabájt belső tárhelyet kapott, ami microSD-kártya segítségével további 32 gigabájttal bővíthető, továbbá egy szerény 3,15 megapixeles kamerával is felszerelték.

A platformot fejlesztő Mozilla szerint ugyanakkor nagy előnyt jelent, hogy mobil operációs rendszerük jóval kevésbé erőforrás-igényes mint riválisai, és mivel HTML5-alapú, kvázi webes környezet, ezért a fejlesztők számára is kedvező felületet biztosít - ami fontos, hiszen az alkalmazások számát illetően a platform még messze elmarad a versenytársaktól. A Firefox OS nyílt szakmai nap részletes programja itt érhető el, ahol jelentkezni is lehet.

Kiadási buli

A Mozilla sikerterméke, a Firefox böngésző a közelmúltban esett át egy alapos ráncfelvarráson, a 29-es verzió felülete teljesen megújult, ezt a hazai közösség egy kiadási bulival ünnepli meg május 21-én. A budapesti MÜSZI-ben délután 17:50-kor kezdődő eseményen először a Netscape történetét megörökítő Code Rush dokumentumfilmet nézhetik meg az érdeklődők, ezt követően pedig előadásokon ismerheti meg a Firefox újdonságait, a jövőbeli fejlesztések irányait, valamint információkat kaphat arról, hogyan csatlakozhat a fejlesztői csapathoz önkéntesként. A rendezvény ingyenes, regisztrálni itt lehet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.