Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 14. 12:56

Öt éven belül negyedszer veszteséges a Sony

Közzétette a 2014 március végén zárult pénzügyi negyedévének és évének mutatóit a Sony. A rossz eredményeken nincs miért meglepődni, a cég már korábban figyelmeztetett rájuk. A befektetők a gyenge mutatók mellé gyenge előrejelzést is kaptak.

A vezetőváltás és a nagyszabású átszervezések ellenére sem tud kilábalni a gödörből a Sony, a vállalat öt éven belül negyedszer zárt veszteséggel és a következő pénzügyi évre is jelentős mínuszt jelzett előre.

Jól húzott a PlayStation 4

A negyedik pénzügyi negyedév bevétele 1870 milliárd jen (~18,4 milliárd dollár), ami éves szinten 8,1 százalékos növekedést mutatott, ez azonban kizárólag az árfolyamváltozásnak köszönhető, változatlan árfolyamon a bevétel 0,1 százalékos csökkenést mutatott. A vállalat üzemi szinten és nettó szinten is némi profitot tudott elkönyvelni tavaly ugyanekkor, most viszont mindkét mutató veszteséget mutatott, az operatív veszteség 112 milliárd jen (~1,1 milliárd dollár), a nettó veszteség pedig 138 milliárd jen (~1,35 milliárd dollár) volt.

Jól fogy a PS4

Az elektronikával foglalkozó részlegek közül a PlayStation konzolokért és játékokért felelős Game divízió tudta leginkább növelni a bevételét, a PS4 kitűnő rajtjának és a nagy érdeklődésnek köszönhetően az üzletág 38 százalékkal nagyobb bevételt ért el jenben, mint tavaly ilyenkor. A konzol gyártásának felfuttatása és a marketing ugyanakkor vitte is a pénzt, a divízió vesztesége ötszörösére nőtt és a 263 milliárd jenes bevétel mellett 11 milliárdot tett ki. A Sony összesen 3,7 millió asztali konzolt (PS2/PS3/PS4) adott el három hónap alatt, a PS4 rajtja ellenére alig többet mint egy éve. A mobil konzolok eladásai eközben megfeleződtek 700 ezer darabra. Játékszoftverből 91 millió fogyott, ami éves szinten 15 százalékos növekedésnek felel meg.

Egészen jól teljesített a szórakoztatóipari részleg, ahol változatlan árfolyamon is 10 százalékkal nőtt a bevétel és feleződött a veszteség. A vállalat a bevétel emelkedését elsősorban a felsőbb kategóriás (pl. nagy kijelzős,  4K) tévék iránti érdeklődés fokozódásának tudja be, a veszteség csökkenését pedig a tévégyártás költségeinek leszorítását célzó intézkedéseknek. A Sony februárban közölte, költségoptimalizálási okokból a tévégyártást egy önálló vállalatba szervezi ki, amely 100 százalékban a tulajdonában marad, de a lépésbe nem nehéz belelátni a régóta súlyosan veszteséges tevékenység teljes leválasztását. A most lezárt negyedévben a Sony egyébként 2,6 millió tévét értékesített, 18 százalékkal többet mint egy éve.

Nyereség Androiddal

A mobiltelefonokkal, tabletekkel és PC-kkel foglalkozó üzletág forgalma konstans árfolyamon számolva 9 százalékkal esett egy év alatt, közölte a Sony. A 361 milliárd jenes bevételhez 67,5 milliárd jenes üzemi veszteség társult, elsősorban a PC-gyártásból való kiszállás költségei (átszervezések és raktárkészlet-leírások) miatt. A Sony február elején közölte, teljesen felhagy a számára régóta veszteséges PC-gyártással és -eladással, a tevékenységet a a Japan Industrial Partners befektetési csoportnak adja át.

Az új stratégiai fókuszt az okostelefonok és tabletek kapják a vállalatnál. Okostelefonból 8,8 milliót adott el a Sony a most lezárt negyedévben, ami nem egészen 10 százalékos növekedés 2013 azonos időszakához képest - az IDC szerint az okostelefon-eladások 28 százalék felett bővültek az első naptári negyedévben, vagyis a Sony részesedést veszített. Jó hír ugyanakkor, hogy a Sony közlése szerint a mobilgyártás éves szinten már nyereséges - ez alapján a Samsung mellett a japán cég a második, amely androidos készülékek gyártásával profitot tud termelni. Igaz, ez a nyereség csak jelképes, üzemi szinten 12,6 milliárd jen, vagyis 117 millió dollár, ami a bevételnek 1 százaléka.

Hirai Kazuo, elnök-vezérigazgató

Átszervezés, sokadszorra

A teljes pénzügyi évet 7767 milliárd jen (~75 milliárd dollár) bevétellel zárt a Sony, amelyhez tetemes, 128,4 milliárd jenes veszteség társult, ez több mint 1,2 milliárd dollárnak felel meg - a vállalat a sokszori fogadkozása, vezetőváltása, átszervezések és költségcsökkentések ellenére öt év alatt negyedszer volt veszteséges és valószínűleg idén is az lesz: a 2015 márciusában véget érő pénzügyi évre a vállalat most 50 milliárd jenes (nagyjából 489 millió dolláros) mínuszt jelez előre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sony idén sokat vár az okostelefonoktól, amelyekből reményei szerint a tavalyi 33 millió után mintegy 50 milliót tud majd eladni, illetve a játékkonzoloktól: a vállalat a most lezárt pénzügyi évben összesen 14,6 millió asztali PlayStationt értékesített, a most futó időszakban ezt 17 millióra akarja növelni. Hirai Kazuo, a vállalat vezérigazgatója szerint a drábább, magasabb nyereséggel eladható termékek felé fordulásnak, a költségcsökkentésnek, valamint az olyan területektől való megszabadulásnak mint a pénznyelő PC-gyártás, a Sony belátható időn belül újra nyereségesen működhet.

Josida Kenicsiró pénzügyi vezérigazgató egy sajtótájékoztatón elismerte, a Sony az elmúlt években egyik átszervezést a másik után hajtotta végre, "most azonban minden más lesz", mivel a cég felhagy konkrét tevékenységekkel, például kiszáll a PC-üzletből. "Korábban későn vagy nem megfelelő módon alakítottuk az üzletünket és a költségeinket a külső környezetek gyors változásához" - mondta Josida, hozzátéve, hogy a Sony zászlóshajónak számító termékeiből, például tévéből, PC-ből vagy fényképezőből mára körülbelül fele annyi fogy mint az előző évtized közepén. "A 2014-es pénzügyi évben befejezzük az újrastrukturálást."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról