Szerző: Koi Tamás

2014. március 4. 14:25

Minden várakozást felülmúlnak a PlayStation 4 eladásai

Amilyen csúfos kudarcnak számított eleinte a PlayStation 3 értékesítése, olyan sikeresnek bizonyul az utód, a PlayStation 4 konzolgép rajtja. A Sony új generációs játékgépére komoly kereslet mutatkozik, az eladási adatok szerint már most hatmilliónál több konzol kelt el.

Bőven túlszárnyalja az előzetes várakozásokat a Sony új generációs PlayStation konzolgépének, a PlayStation 4-nek a sikere. A tavaly novemberben debütált játékgépből március elejéig több mint hatmillió darab fogyott világszerte, ami a Sony előzetes ütemtervét jelentősen felülmúlja: a cég  március végére tervezte elérni az ötmilliós értékesítési darabszámot. A konzolhoz még most is várólistán lehet csak hozzájutni több országban, a nagyobb forgalmazó országokhoz gyakorlatilag utolsóként csatlakozó Japánban szintén rekordot döntött a nyitási forgalom.

Sikeres rajt Japánban

A Sony stílszerűen a PS2 konzol tizennegyedik születésnapján tette közzé a legfrissebb PS4 eladási statisztikákat, melyek ezúttal elsősorban a cég anyaországára, Japánra koncentrálnak. Az ázsiai országban február 22-től kapható a konzol, amiből pusztán a nyitóhétvégén több mint 322 ezer példány fogyott. Ez egyébként nagyságrendileg a négyszerese annak a mennyiségnek, amit ugyanennyi idő alatt a konzol elődje, a PS3 fel tudott mutatni.


A PS4 első japán vásárlói: biztató kezdet

Ez volt amúgy az első alkalom a vállalat történelmében, hogy az anyaországban utolsóként került piacra egy PlayStation játékgép - a Sony szerint erre magyarázat, hogy a tavaly novemberi debütálás során elérhető nyitócímek közül kevés olyan játék volt elérhető, mely a japán közönség ízlését kiszolgálja. Ami az eddig megjelent játékokat illeti, a több szaklap által is szegényesnek titulált kezdeti játékválaszték ellenére eddig 13,7 millió PS4 játék fogyott, vagyis mostanáig minden konzol mellé átlagosan több mint két játékot vásároltak a tulajok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A PS4 debütálása nem csak, illetve nem elsősorban a rivális nextgen konzollal, az Xbox One-nal összehasonlítva tekinthető sikertörténetnek, hanem az elődnek számító PS3 kifejezetten rögös kezdeti útjához viszonyítva is. Mindkét esetben meghatározó lehet az ár: a PS4 az Xbox One-nál 100 dollárral olcsóbb, az első (60 GB-os) PS3 típushoz képest pedig 200 dollár a különbség. A PS3-at az ára mellett a szűkös játékválasztéka miatt is sokat kritizálták, mely csak az eredeti megjelenési dátumot követő másfél-két éven belül oldódott meg.

Az utód típusnál a Sony láthatóan tanult ezekből a hibákból, így a PS4-et már x86-os alapokra fektette, amire lényegesen könnyebb fejleszteni, mint a kezdetben teljesen ismeretlen Cell architektúrára, és a hardverköltségek is alacsonyabbak a PC-kkel közös alkatrészek miatt. A Sony emellett az évek során több, platformexkluzív sikerjátékot gyártó fejlesztőcsapatot is magához vonzott, illetve kinevelt, ezek idén már PS4-re is készítenek olyan címeket, melyek tovább serkenthetik a hardvereladásokat.

Jön az Xbox Live Androidra, iOS-re?

A Microsoft eközben azon fáradozik, hogy az Xbox Live keretrendszert keresztplatformossá tegye és az Apple Game Center, valamint a Google Play Games hasonló szolgáltatásainak ellenfeléül pozicionálja. A cég oldalára feltöltött állásajánlat szerint Redmond Androidra és iOS-re is szeretné elvinni az Xbox Live-ot és egy olyan infrastruktúrát biztosítani a fejlesztők számára, amely kezeli a játékokkal kapcsolatos feladatokat, például az achievementeket ("trófeák") és a barátok listáját. Az Xbox Live szolgáltatás kiterjesztésével később akár keresztplatformos mobil játékok is születhetnek, az iPad- és iPhone-tulajdonosok megmérkőzhetnek az androidosokkal és a windwowsosokkal ugyanabban a játékban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról