HWSW

Netbookra húzott Androidot az Archos

Szokatlan készülékkel, egy Androidot futtató netbookkal állt elő az Archos. Az olcsó, 10,1 hüvelykes kijelzővel felszerelt ArcBook belépő szintű hardverrel és az operációs rendszer 4.2-es verziójával érkezik, és már jövő hónapban kapható lesz.

Új androidos eszközt jelentett be az Archos. A vállalat ezúttal nem táblagépre vagy okostelefonra húzta fel a mobil operációs rendszert, annak ezúttal egy ArcBook névre hallgató érintőkijelzős laptop ad otthont. Ez meglehetősen szokatlan - bár nem példátlan - konstrukció, hasonlóval az ASUS is kísérletezett Transformer táblagépeivel, noha azokhoz opcionálisan volt megvásárolható a dokkolható billentyűzet.

Az Arcbook 10,1 hüvelykes kijelzőjével leginkább a már-már elfeledett netbook kategóriába sorolható. A panel felbontása viszonylag alacsony, 1024x600 pixel, noha figyelembe véve, hogy ezt az eszközt notebookként és nem táblagépként illik használni, 10 hüvelyken nincs is igazán szükség túl nagy felbontásra, miután a kijelző így távolabb van a felhasználó szemétől. A gépet egy 1,2 gigahertzes kétmagos RockChip RK3168 processzor hajtja, Cortex-A9 magokkal, RAM-ból pedig 1 gigabájt jutott bele.

xA belső tárhely mérete 8 gigabájt, ez microSD-kártyával tovább bővíthető. A készülék oldalán egy teljes értékű USB 2.0 és egy microUSB-port is helyet kapott, előbbin keresztül külső hardvert, például egeret csatlakoztathatunk a netbookhoz, utóbbi pedig a 8000 mAh kapacitású akkumulátor töltésére szolgál. Az akku a vállalat szerint több mint 9 óra munkára elég.

Az androidos számítógépre ezen felül mikrofon, webkamera és touchpad is került, amely egy ujj felismerésére képes és nem különbözteti meg a jobb és bal kattintást. Az eszközzel mobilhálózatra nem, csak Wi-Fi-re csatlakozhatunk, a gyártó weboldala [1]ráadásul Bluetooth-ról sem tesz említést. A notebook 22 milliméter vékony és 1,28 kilót nyom, továbbá 4.2-es Android rendszert futtat. Ez a verzió korántsem mondható újnak, és kérdéses, hogy a felhasználók mikor látnak majd rá frissítést, ha érkezik egyáltalán. Az eszközre a gyártó az OfficeSuitePro 6-ot előre telepíti.

Az ArcBook jövő hónaptól lesz megvásárolható, 170 dollárért. A koncepció mindenképp érdekes elgondolás, az Android azonban egy elsősorban érintéses vezérlésre tervezett operációs rendszer, amelyet a képek alapján az Archos nem igazán szabott át, gyakorlatilag módosítatlan felületet ad. Az alacsony ár ennek ellenére a vonzóvá teheti az androidos netbookot, noha valószínűtlen, hogy az új irányvonal a jövőben népszerűvé válna.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.archos.com/us/products/themed/arcbook/specs.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/52273/notebook-netbook-archos-android-arcbook.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2014. május 13. 16:03
Rovat: digitális otthon