Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 13. 16:03

Netbookra húzott Androidot az Archos

Szokatlan készülékkel, egy Androidot futtató netbookkal állt elő az Archos. Az olcsó, 10,1 hüvelykes kijelzővel felszerelt ArcBook belépő szintű hardverrel és az operációs rendszer 4.2-es verziójával érkezik, és már jövő hónapban kapható lesz.

Új androidos eszközt jelentett be az Archos. A vállalat ezúttal nem táblagépre vagy okostelefonra húzta fel a mobil operációs rendszert, annak ezúttal egy ArcBook névre hallgató érintőkijelzős laptop ad otthont. Ez meglehetősen szokatlan - bár nem példátlan - konstrukció, hasonlóval az ASUS is kísérletezett Transformer táblagépeivel, noha azokhoz opcionálisan volt megvásárolható a dokkolható billentyűzet.

Az Arcbook 10,1 hüvelykes kijelzőjével leginkább a már-már elfeledett netbook kategóriába sorolható. A panel felbontása viszonylag alacsony, 1024x600 pixel, noha figyelembe véve, hogy ezt az eszközt notebookként és nem táblagépként illik használni, 10 hüvelyken nincs is igazán szükség túl nagy felbontásra, miután a kijelző így távolabb van a felhasználó szemétől. A gépet egy 1,2 gigahertzes kétmagos RockChip RK3168 processzor hajtja, Cortex-A9 magokkal, RAM-ból pedig 1 gigabájt jutott bele.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A belső tárhely mérete 8 gigabájt, ez microSD-kártyával tovább bővíthető. A készülék oldalán egy teljes értékű USB 2.0 és egy microUSB-port is helyet kapott, előbbin keresztül külső hardvert, például egeret csatlakoztathatunk a netbookhoz, utóbbi pedig a 8000 mAh kapacitású akkumulátor töltésére szolgál. Az akku a vállalat szerint több mint 9 óra munkára elég.

Az androidos számítógépre ezen felül mikrofon, webkamera és touchpad is került, amely egy ujj felismerésére képes és nem különbözteti meg a jobb és bal kattintást. Az eszközzel mobilhálózatra nem, csak Wi-Fi-re csatlakozhatunk, a gyártó weboldala ráadásul Bluetooth-ról sem tesz említést. A notebook 22 milliméter vékony és 1,28 kilót nyom, továbbá 4.2-es Android rendszert futtat. Ez a verzió korántsem mondható újnak, és kérdéses, hogy a felhasználók mikor látnak majd rá frissítést, ha érkezik egyáltalán. Az eszközre a gyártó az OfficeSuitePro 6-ot előre telepíti.

Az ArcBook jövő hónaptól lesz megvásárolható, 170 dollárért. A koncepció mindenképp érdekes elgondolás, az Android azonban egy elsősorban érintéses vezérlésre tervezett operációs rendszer, amelyet a képek alapján az Archos nem igazán szabott át, gyakorlatilag módosítatlan felületet ad. Az alacsony ár ennek ellenére a vonzóvá teheti az androidos netbookot, noha valószínűtlen, hogy az új irányvonal a jövőben népszerűvé válna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról