:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 13. 12:57

Itt a frissített Intel processzorgeneráció

Apró sebességnövekedést és valamivel jelentősebb árcsökkenést hozott az Intel Haswell-generációs processzorainak frissítése. Megjelent a következő chipset-család is, megújult tárolós alrendszerrel, immár gyártó által lezárható indulási szekvenciával.

Megérkeztek a frissített Haswell-generációs processzorok az Intel kínálatába és bemutatkozott az asztali lapkakészletek új generációja is. Az előzőleg kiszivárgott értesüléseknek megfelelően a gyártó minimálisan, 100-200 MHz-et emelt a processzorok órajelén, a Z97/H97 páros pedig megújult tárolós alrendszert és teljes lezárhatóságot kapott.

42 új CPU

A Haswell-frissítéssel 42 új processzor mutatkozott be, ezek közül 24 célozza az asztali gépeket, kiskereskedelmi forgalomban azonban nem mindegyikük fog megjelenni, egyes darabok kizárólag nagy tételben, közvetlenül a PC-gyártók számára készülnek. A frissítéssel a teljes Haswell-portfólió megújul, minden árkategóriában és szegmensben módosult az Intel kínálata (a nem Haswell architektúrát használó processzorokat a frissítés értelemszerűen nem érinti). Párba rendezve a régi és új processzorokat kiderül, hogy azonos specifikációk mellett a processzorok ára érezhetően csökkent, azonos ár mellett pedig néhány százalékkal gyorsultak a lapkák.

A régi Celeron G1830 helyére érkező G1840 például listaáron mintegy 20 százalékkal lett olcsóbb, miközben minden tekintetben azonos elődjével. A csúcson az I7-4790 váltja az i7-4771-et, a különbség 100 MHz-cel magasabb órajel és 10 dolláros árcsökkentés az újabb modell javára. Érdemes megjegyezni, hogy a K-sorozatú, túlhajtható processzorok nem kaptak frissítést. Ennek viszonylag egyszerű magyarázata lehet, hogy az Intel 22 nanométeres gyártástechnológiája már nagyon érettnek számít, a frissített modellekkel sem érhető el számottevően magasabb frekvencia, a cég pedig nem látta értelmét a pusztán névleges órajelben gyorsabb processzorok kiadásának. Az év közepén úgyis érkezik a Devil's Canyon, a K-sorozat új kiadása, javított hővezető pasztával, magasabb teljesítményre optimalizálva.

Az új processzorok teljesítménytesztjét az AnandTech már elvégezte, azonos árban mintegy 3 százalékkal gyorsabbak az új lapkák - ami szinte pontosan megfelel az órajelben mutatott különbségnek.

Új chipset-generáció

A processzorok generációváltására még várni kell, az Intel azonban már most elérhetővé tette az új lapkakészletét - egyelőre csak asztali gépekhez. A 9-es sorozat értelemszerűen a 8-as generáció evolúciója, és kifejezetten LGA1150 processzorokhoz készült, vagyis a Haswell mellett a Broadwellt és várhatóan az azután következő architektúrát is támogatni fogja. A 9-es sorozatban jelenleg két chipset található, a Z97 mellett a H97 jelenti a kínálatot, előbbi támogatja a K-sorozatú processzorok órajelének emelését, utóbbi (az olcsóbb) azonban nem. A két chipset különbségeit ez a táblázat foglalja össze:

A chipsetek elsősorban a tárolórendszerben hoznak újdonságot. Megjelent a kis méretű SATA M.2 foglalatot használó SSD-k és a SATA Express szabvány támogatása, valamint az Intel Rapid Storage (RST) már működik PCIe-csatolót használó SSD-kkel is. A chipset ezen túl nagyon kevés új funkciót hoz, az USB 3.0 csatolók számáig bezárólag megegyezik a 8-as generációval. Mivel a memóriavezérlő már néhány éve a processzorra költözött, sajnos a DDR4-es szabvány támogatása a CPU-n múlik - az Intel szerint ez leghamarabb a Skylake-ben lesz elérhető, 2015 (esetleg 2016) magasságában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alrendszer alapos átdolgozása néhány új gyakorlati használati módot is megnyitott: például egyetlen 16 gigabájtos SSD használható már működés közben cache-meghajtóként, azonban ugyanez a meghajtó ki tudja szolgálni a Rapid Start technológiát is, amely hibernáláskor a memória tartalmát ide, a gyors SSD-re írja ki. Korábban a cache- és a Rapid Start együttes használatához nagyobb kapacitásra volt szükség, a specifikáció most már megelégszik 16 gigabájttal is.

Az új chipset már támogatja az Intel Device Protection Technologyt, ami szabad szoftveres szemmel igen ijesztő fejleménynek tűnik. Az atomos androidos tableteknél már bemutatkozott megoldással teljesen lezárható a bootfolyamat, az alaplap és processzor kombinációja kizárólag engedélyezett, aláírt bootloadert hajlandó elfogadni, ezzel a bekapcsolt Device Protection mellett nem lehet lecserélni az operációs rendszert. Míg a megoldásnak szerintünk még a tabletek esetében sincs létjogosultsága, teljességgel érthetetlen, hogy az asztali gépeknél miért érték, hogy "megakadályozza a platform újrahasznosítását illetéktelen szoftverekkel" (az Intel saját szavai szerint). A DP bekapcsolásáról valószínűleg a PC-gyártók döntenek majd, a platform még a gyártás során teljesen lezárható, az ilyen rendszerre alternatív, a gyártó által nem engedélyezett operációs rendszer nem telepíthető majd.

A Broadwell-csend

Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a Broadwell generáció a várakozások szerint év végére - jövő év elejére a boltokban lehet, az Intel egyelőre gyakorlatilag semmit nem mondott a termékről. Ez viszonylag meglepő, az új architektúrákról a cég jellemzően egy évvel a bemutató előtt elkezd beszélni, a Broadwellről azonban csak annyit tudunk, hogy a 14 nanométeres eljárás problémái miatt 2014 első félévéről a második félévre csúszik a rajt, azt csupán iparági forrásokból hallani, hogy a második félév ebben az esetben tulajdonképp az év végét fogja jelenteni. Ez már jelentős késés, az előző három generáció között 14-15 hónap telt el (SB-IB 15 hónap, IB-Haswell 14 hónap), most azonban mintegy 20 hónapra húzódott ki a frissítési frekvencia.

A lassulást okozhatja a vadonatúj 14 nanométeres eljárás problémája, a selejtarány ugyanis egyelőre elfogadhatatlan szinten van a gyártó szerint, ezért nem indult be a Broadwell sorozatgyártása az első félévben. De az is tény, hogy az Intelnek semmi oka a sietségre, a cég termékei olyan piaci fölényt élveznek, hogy egyelőre nem is nagyon van értelme piacra dobni a fejlett eljárással készülő processzorokat, az asztali, szerveres és noteszgépes szegmensben sem árban, sem teljesítményben nincs kihívója. Ehhez csak ráadás, hogy már a piac sem követi az Intel processzorgenerációit, a gyártók a Haswell-alapú notebookok bevezetésével is hónapokat, esetenként fél évet csúsztak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.