:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 20. 14:05

Jönnek a nyolcmagos asztali chipek az Inteltől

Bemutatta egzotikus asztali lapkáinak terméktervét az Intel. A konzumer szegmensben kínált, de a mainstreamtől többé-kevésbé elütő processzorok között három Haswell-származék mellett egy asztali Broadwell is bemutatkozott.

Korántsem halott még a desktop PC - állítja az Intel. A legnagyobb chipgyártó saját adatai szerint jelenleg a notebook-desktop arány 57:43, vagyis az okostelefonok és tabletek támadása elsősorban a hordozható gépek eladásait erodálta, az asztali gépek értékesítése viszont egészen magára talált, a vállalati ügyfelek is boldogan vásárolnak, de az otthoni felhasználók sem mondtak le a termékkategóriáról. A gyártó a héten a PC-megszállottaknak szánt idei terméktervet ismertette: új architektúra nem jön, de a Haswellből három ízben is vásárolhatunk majd.

Haswell-E

Az év második felében érkeznek az új generációs Extreme Edition processzorok, amelyek a bevett forgatókönyv szerint 9-12 hónapos késéssel követik az azonos architektúrát és gyártástechnológiát használó mainstream processzorokat. Esetünkben a Haswell-E majdnem egy évvel érkezik a Haswell után, ugyan a processzormagok és a 22 nanométeres eljárás ugyanaz, a processzor többi része (uncore elemek) nem a konzumer szegmensből, hanem a Xeonok oldaláról érkeznek.

A Haswell-E az Intel bejelentése szerint 8 maggal érkezik, vagyis a jelenleg elérhető Ivy Bridge-E-hez képest további két magot kap, azonban a Xeonok 10-12-15 magos kivitelétől messze marad. Ezzel együtt is ez lesz az Intel legelső 8 magos konzumer processzora, a gyártó nem érezte sürgetőnek, hogy a nagyobb magszámot (a Xeonokhoz képest) alacsonyabb áron elérhetővé tegye, ami érthető, ebben a szegmensben a gyártó abszolút egyeduralkodó, az AMD legjobb lapkái az alsó-középkategóriáig érnek fel teljesítményben.

Újdonság lesz a DDR4 szabványú memóriamodulok támogatása. Az új memóriageneráció piaci rajtja már egy ideje esedékes, a lapkák sorozatgyártása már elég régen elindult, a szabványt támogató processzorok és chipsetek nélkül azonban hiába. Remélni lehetett, hogy az Intel vagy az AMD 2013 végére piacra dobja első DDR4-es termékeit, azonban a pletykák ellenére sem a Kaveri, sem az Intel chipsetjei nem hozták meg a támogatást. Jelen állás szerint tehát a Haswell-E lesz az első processzor, amely profitálni fog a DDR4 előnyeiből.

Az új memóriaszabvány két ponton hoz érdemi előrelépést: egyrészt jóval magasabb sávszélesség elérését teszi lehetővé, másrészt alacsonyabb feszültséget igényel a működéshez, így alacsonyabb a fogyasztása. A specifikáció egészen 4266 MHz (effektív) órajelig skálázódik, első körben mintegy 2600 megatranszfer másodpercenkénti sebességgel jöhetnek a modulok. Ahogy már említettük, a specifikáció már érettnek számít, a gyártósorok készen állnak, így a Haswell-E megjelenésére várhatóan minden cég kihozza már saját DDR4-es moduljait.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Haswell-E mellé az Intel új chipsetet is készített végre. Míg az Ivy Bridge-E mellé a már korosodó X79 lapkakészletet kínálta a gyártó, a Haswell-E már vadonatúj fejlesztést, az X99-et kapja. Az Intel azonban ennek képességeiről egyáltalán nem beszél, az azonban várható, hogy az előd fogyatékosságait javítja és immár bőséggel kínál USB 3.0-s és SATA 3.0 (és remélhetőleg M.2) csatlakozókat. Hogy ezen felül mit kínál majd a vadonatúj chipset, csak találgatni lehet.

Új Haswell-K sorozat

Devil's Canyon néven az év közepén új sorozatú, szorzózár nélküli Haswell processzorokat is piacra dob a chipgyártó - a frissítés műszaki szempontból nem látványos, csupán az idén bemutatkozó 9X sorozatú lapkakészletek támogatása említhető. Sokkal fontosabb változás (különösen a megcélzott, tuningot kedvelő réteg számára), hogy az Intel végre lecserélte sokat vitatott, rendkívül gyenge minőségű hőpasztáját és átdolgozott tokozással, javított hőátadó pasztával (thermal interface material) látja el ezeket a processzorokat.

Némi kontextus: még 2012-ben robbant ki a kisebb botrány, hogy az Ivy Bridge generációtól fogva az Intel gyengébb minőségű hővezető pasztára váltott. A modern processzorok ugyanis nem közvetlenül érintkeznek a hűtő felületével, hanem a szilíciumot védendő kapnak egy alumínium borítást. E borítás és a tulajdonképpeni processzor közé az Intel tesz hőpasztát, amely kizárja a két fémfelület között a levegőt és segíti a hőelvezetést. Amennyiben ez a paszta gyenge minőségű, és inkább szigetel, mint vezet, akkor a legjobb minőségű hűtő sem képes elvezetni hatékonyan a keletkező hőt, a processzor pedig melegedni kezd. Az akkor elvégzett tesztek szerint az Intel pasztája mintegy 20°C-kal tartotta magasabban a lapka hőmérsékletét, mint a minőségi alternatívák. A problémát az okozza, hogy a paszta nem cserélhető a processzor szétbontása nélkül, ami még a K-sorozat esetében is automatikus garanciavesztést jelent.

Intel Pentium Anniversary Edition

A "régi szép idők emlékére" idén szakít a gyártó az utóbbi időben gyakorolt üzleti modelljével és kiad egy olcsóbb, szorzózár nélküli processzort is. A Pentium fénykorában, sőt, még az első néhány Core 2 Duo generáció is támogatta az órajel házi állítását, egyáltalán nem voltak ritkák a 30-50 vagy akár 100 százalékos órajelnövelések sem, különösen az olcsó, de nagy potenciállal rendelkező processzorok vásárlói körében.

Az idén húsz éves Pentium márka méltó megünneplésére a gyártó most kidob egy ilyen processzort, amely várhatóan pénztárcabarát áron érkezik majd, azonban a K-sorozathoz hasonlóan rendelkezik majd szabadon állítható órajelekkel. A jelenlegi Haswell-alapú Pentiumok kétmagos, 3 megabájt harmadszintű gyorsítótárral szerelt lapkák, várhatóan ilyen jellemzőkkel bír majd az Anniversary Edition is.

Tuningolható Broadwell Iris Próval

A Haswellek mellett nagyon röviden a követező generációról, a már 14 nanométeren készülő Broadwellről is beszélt az Intel. A fenti lapkákkal együtt ebből is készül majd "rajongói" kiadás,  Iris Pro/Crystal Well grafikus alrendszerrel és negyedszintű gyorsítótárral. Ilyen, Iris Próval szerelt processzorok eddig csak alaplapra forrasztott kiadásban voltak elérhetőek, a most bejelentett modell érdekessége, hogy hagyományos foglalatot kap, így tetszőleges alaplapba illeszthető vagy cserélhető. A lapka másik érdekessége, hogy teljesen zármentes, vagyis az összes modul (CPU, GPU, uncore elemek) órajele tetszés szerint szabályozható majd az Intel szoftveres eszköztárával. Teljesen hiányzik azonban a modell megjelenési dátuma, így nem tudni, hogy a Broadwell általános piaci rajtjával együtt, vagy ahhoz képest eltolva érkezik-e, illetve 2014 vagy 2015-ös megjelenésre érdemes számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.