Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 7. 10:00

Az ASUS is belép a Chromebook-piacra

Újabb Chromebookokról került le a lepel, ezúttal az ASUS lépett be a Chrome OS-es laptopok piacára. A vállalat új C200 és C300 névre hallgató készülékeibe, akárcsak több, a közeljövőben megjelenő modellbe, az Intel Bay Trail-M alapú chipjei kerültek.

Ez a hét úgy tűnik a Chromebookokról szól, a Lenovo tegnapi bejelentése után ugyanis, most az ASUS is belépett a Chrome OS-es notebookok piacára, miután bejelentette két új, olcsó Bay Trail alapú készülékét. A platformot egyébként az utóbbi időben az Intel komolyan a szárnyai alá vette, a Google után a processzorgyártótól származik a Chrome OS-ben található kód legnagyobb része. A vállalat, új generációs Chromebookokba kerülő Bay Trail M processzorai, bár feláldozzák a Haswellek teljesítményének egy részét, de cserébe hosszabb üzemidőt ígérnek, ráadásul hűtőventilátor nélküli konstrukciók létrehozását is lehetővé teszik. A chipekkel felszerelt notebookok ezen felül egységesen az 802.11ac Wi-Fi-szabványt is támogatják.

Ezek a processzorok először az ASUS két új termékében, illetve a Lenovo egy nappal korábban bejelentett eszközeiben tűnnek fel, de várhatóan a Toshiba és az Acer is rövid időn belül előáll saját Bay Trailes Chromebookjával. Mindezek mellett az Intel szerint a Dell és az Acer még a nyáron piacra dob egy-egy Core i3-as modellt is, amelyek ára 349 dollárról indul majd. A platform egyelőre még nem túl elterjedt, piaci részesedése 1 százalék körül mozog, előretörése azonban vitathatatlan: az Amazonon például a 20 legnépszerűbb notebookból 7 futtat Chrome OS-t, emellett megjelenése óta az ASUS Chromebox a lekeresettebb asztali PC az online áruházban. Jelenleg nyolc nagy PC-gyártó készít a Google asztali operációs rendszerét futtató termékeket, amelyek 20 országban érhetők el, ez a lista azonban a jövőben várhatóan bővülni fog.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De kanyarodjunk vissza az ASUS új gépeihez: a C200 és C300 névre hallgató Chromebookok 11,6 és 13,3 hüvelykes kijelzőkkel érkeznek, mindkettő 1366x768 pixeles felbontással, a nagyobbik ráadásul tükröződésmentes felületet kapott. A notebookokban egy kétmagos 2,16 gigahertzes Bay Trail-M alapú Intel Celeron N2830 CPU ketyeg, 2 gigabájt RAM és 16 gigabájt belső tárhely társaságában. A két laptopra egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port került, valamint egy HDMI 1.4 és egy fejhallgató-jack csatlakozó, illetve egy SD-kártyaolvasó is elfért rajta. Az eszközök továbbá nagyméretű, multitouch-képes touchpadet kapnak, amely a különböző gesztusokat is támogatja, valamint egy 720p felbontású webkamerát.

A készülékek Bluetooth 4.0-ra és 802.11a/b/g/n Wi-Fi-re is képesek csatlakozni, ráadásul a gyártó szerint egy szoftverfrissítést követően hamarosan az "ac" szabványú hálózatok is elérhetők lesznek. A két új ASUS Chromebook nagyjából 2 cm vékony, a kisebbik 1,13 kilogrammot, a nagyobb modell pedig 1,4 kilót nyom. A vállalat szerint az új gépek akkumulátorai akár 10 órát is kibírnak. A Chrome OS-es laptopok várhatóan júniusban jelennek meg a boltok polcain, 250 dolláros indulóáron, amely valószínűleg a 11,6 hüvelykes C200-ra vonatkozik. Az eszközökhöz, ahogy a legtöbb Chromebookhoz továbbá természetesen a 100 gigabájt Google Drive tárhely is jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról