Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 7. 10:00

Az ASUS is belép a Chromebook-piacra

Újabb Chromebookokról került le a lepel, ezúttal az ASUS lépett be a Chrome OS-es laptopok piacára. A vállalat új C200 és C300 névre hallgató készülékeibe, akárcsak több, a közeljövőben megjelenő modellbe, az Intel Bay Trail-M alapú chipjei kerültek.

Ez a hét úgy tűnik a Chromebookokról szól, a Lenovo tegnapi bejelentése után ugyanis, most az ASUS is belépett a Chrome OS-es notebookok piacára, miután bejelentette két új, olcsó Bay Trail alapú készülékét. A platformot egyébként az utóbbi időben az Intel komolyan a szárnyai alá vette, a Google után a processzorgyártótól származik a Chrome OS-ben található kód legnagyobb része. A vállalat, új generációs Chromebookokba kerülő Bay Trail M processzorai, bár feláldozzák a Haswellek teljesítményének egy részét, de cserébe hosszabb üzemidőt ígérnek, ráadásul hűtőventilátor nélküli konstrukciók létrehozását is lehetővé teszik. A chipekkel felszerelt notebookok ezen felül egységesen az 802.11ac Wi-Fi-szabványt is támogatják.

Ezek a processzorok először az ASUS két új termékében, illetve a Lenovo egy nappal korábban bejelentett eszközeiben tűnnek fel, de várhatóan a Toshiba és az Acer is rövid időn belül előáll saját Bay Trailes Chromebookjával. Mindezek mellett az Intel szerint a Dell és az Acer még a nyáron piacra dob egy-egy Core i3-as modellt is, amelyek ára 349 dollárról indul majd. A platform egyelőre még nem túl elterjedt, piaci részesedése 1 százalék körül mozog, előretörése azonban vitathatatlan: az Amazonon például a 20 legnépszerűbb notebookból 7 futtat Chrome OS-t, emellett megjelenése óta az ASUS Chromebox a lekeresettebb asztali PC az online áruházban. Jelenleg nyolc nagy PC-gyártó készít a Google asztali operációs rendszerét futtató termékeket, amelyek 20 országban érhetők el, ez a lista azonban a jövőben várhatóan bővülni fog.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

De kanyarodjunk vissza az ASUS új gépeihez: a C200 és C300 névre hallgató Chromebookok 11,6 és 13,3 hüvelykes kijelzőkkel érkeznek, mindkettő 1366x768 pixeles felbontással, a nagyobbik ráadásul tükröződésmentes felületet kapott. A notebookokban egy kétmagos 2,16 gigahertzes Bay Trail-M alapú Intel Celeron N2830 CPU ketyeg, 2 gigabájt RAM és 16 gigabájt belső tárhely társaságában. A két laptopra egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port került, valamint egy HDMI 1.4 és egy fejhallgató-jack csatlakozó, illetve egy SD-kártyaolvasó is elfért rajta. Az eszközök továbbá nagyméretű, multitouch-képes touchpadet kapnak, amely a különböző gesztusokat is támogatja, valamint egy 720p felbontású webkamerát.

A készülékek Bluetooth 4.0-ra és 802.11a/b/g/n Wi-Fi-re is képesek csatlakozni, ráadásul a gyártó szerint egy szoftverfrissítést követően hamarosan az "ac" szabványú hálózatok is elérhetők lesznek. A két új ASUS Chromebook nagyjából 2 cm vékony, a kisebbik 1,13 kilogrammot, a nagyobb modell pedig 1,4 kilót nyom. A vállalat szerint az új gépek akkumulátorai akár 10 órát is kibírnak. A Chrome OS-es laptopok várhatóan júniusban jelennek meg a boltok polcain, 250 dolláros indulóáron, amely valószínűleg a 11,6 hüvelykes C200-ra vonatkozik. Az eszközökhöz, ahogy a legtöbb Chromebookhoz továbbá természetesen a 100 gigabájt Google Drive tárhely is jár.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról